I mailen, som flere nordmenn har mottatt i går står det at IKEA sitt «konto Review Team» har oppdaget mistenkelig aktivitet i din konto.

Mottakeren av mailen blir oppfordret til å klikke seg inn på en link som tilsynelatende ser ut til å tilhøre IKEA. Her må man skrive inn navnet, e-postadresse, kredittkortnummer, CVV-nummer, utløpsdato, fullt navn og PIN-kode til kortet, skriver adressa.no.

Dersom du ikke går inn på linken, advarer mailen om at brukerkontoen din kan bli sperret.

Falsk side

Mailen er skrevet på dårlig norsk, og uten æ, ø og å. Selv om nettsiden er lik, viser adressen i url-feltet at det slettes ikke er IKEAs side du er inne på.

De som har tipset adressa.no om mailen er ikke kunder hos IKEA, noe som tyder på at svindlerne ikke har tilgang på IKEA sine kundelister, men har sendt ut mailen bredt.

IKEA Norge har mottatt flere tips fra sine kunder om svindelforsøket. De vil advare på det sterkeste mot å gå inn på denne siden.

Ikke gi informasjon

— Vi hadde aldri bedt våre kunder oppgi kredittkortinformasjon på våre nettsider. Det eneste vi kan be om når våre kunder bestiller varer på nett er nummeret til kjøpekortet de har hos oss, sier kommunikasjonsrådgiver hos IKEA, Håvard Løkke til fvn.no.

Han viser til Forbrukerombudet som råder folk til å aldri oppgi kredittkortinformasjon basert på en mailforespørsel.

— Vi synes det er beklagelig at IKEA blir misbrukt i et slikt svindelforsøk, sier Løkke, og påpeker at IKEA setter sikkerheten på nett svært høyt.

Anmeldelse

IKEA skal nå undersøke hvordan det har vært mulig for svindlerne å tilsynelatende kopiere deres nettside, og på om noe kan gjøres for å forhindre slikt.

Saken er så langt ikke politianmeldt, men Løkke sier at en anmeldelse kan være aktuelt.

— Det viktigste nå er å advare folk mot å gå inn på denne linken og gi fra seg noen som helst informasjon, sier Løkke til adressa.

I juli ble nettsiden finn.no utsatt for et lignende svindelforsøk. Også her oppfordret en mail på dårlig norsk mottakerne om å gå inn på en link for å gjenopprette brukerkontoen sin. Avsender av denne mailen var finn.no sitt «konto Review Team», og nettadressen i dette og det nye svindelforsøket er til forveksling svært like.'

FÆDRELANDSVENNEN/ADRESSEAVISA