INDONESIA: Skjelvet rammet øygruppa Mentawai i provinsen Vest-Sumatra mandag kveld og hadde en styrke på 7,7. Øygruppa ligger i et avsidesliggende område av Indonesia, men er et populært turistmål, spesielt for surfere.

Flere landsbyer er ifølge myndighetene skylt vekk av flodbølgen, skriver aftenposten.no.

Da tsunamien raserte landsbyen Betu Monga forsøkte fortvilte foreldre å holde fast på barna sine. Men mange måtte gi tapt for naturkreftene. Nå er 200 savnet, 160 av dem kvinner og barn.

— Folk her har fortalt at de ikke klarte å holde fast på barna sine. De ble tatt av bølgene sier, Hardimansyah, en representant for det regionale fiskeridepartementet ifølge Reuters.

— Mange gråter, sier representanten for indonesiske myndigheter.

Tilflukt i trær

Noen mennesker ble skylt flere hundre meter oppover land, mens andre greide å klatre opp i trær. Der ble de sittende i opptil en halvtime før vannet trakk seg tilbake, opplyser et australsk øyenvitne.

Helsepersonell var tirsdag på vei til de hardest rammede områdene.

De savnede australierne befant seg i en båt da skjelvet og tsunamien rammet. Det er satt i gang en leteaksjon etter båten.

Etter det første store skjelvet ble området rammet av kraftige etterskjelv med en styrke på 6,1 og 6,2. ## Surfere

De savnede australierne er surfere og var om bord i en båt da tsunamien kom.

Ifølge den australske avisen The Sydney Morning Herald kolliderte to turistbåter. Flere surfere måtte klatre opp i trær for å unnslippe vannmassene.

Ifølge en australier som var om bord på den ene kom alle fra de to båtene fra det med livet i behold.