— Mange av medlemmene i rådet har gitt uttrykk for at de støtter forslaget om å styrke MONUC og øke antallet soldater i fredsstyrken, sier FNs visegeneralsekretær for fredsbevarende operasjoner, den franske diplomaten Alain Le Roy.MONUC er med sine 17.000 soldater FNs største fredsbevarende operasjon, men styrken har ikke vært i stand til å stanse kamphandlingene i Øst-Kongo der tutsiopprørere har vært på frammarsj.

Tror på utvidelseAlain Le Roy, som nylig har vært på besøk i Sentral-Afrika, har overfor Sikkerhetsrådet anbefalt at det sendes ytterligere 3.000 soldater og politifolk til området.

— Rådet har ikke tatt noen beslutning, men jeg tror at stemningen går i retning av å forsterke styrken, sier han.

Dette inntrykket deler også Kongos FN-ambassadør Atoki Ileka, som håper at FN-styrken skal bli bedre rustet til å bistå de kongolesiske regjeringsstyrkene i området.

— Sikkerhetsrådet vil til slutt støtte en økning, men det vil ta tid, sier han.

På fluktFNs generalsekretær Ban Ki-moon har gjentatte ganger bedt Sikkerhetsrådet om å ta stilling til MONUC-styrkens bønn om forsterkning, blant annet med henvisning til de rundt 100.000 sivile som er drevet på flukt i Øst-Kongo.

FNs kontor for koordinering av humanitær hjelp (OCHA) advarer mot «humanitære, svarte hull» etter at kampene enkelte steder har tvunget hjelpeorganisasjoner til å stanse sitt arbeid.

Hvilke land som eventuelt skal bidra med soldater til FN-styrken i Kongo, er foreløpig uklart.

EU har ingen umiddelbare planer om å sende soldater til området, og både Storbritannias utenriksminister David Miliband og hans tyske kollega Frank-Walter Steinmeier sa mandag at det ikke er aktuelt.

Norsk neiUtenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa mandag at Norge verken har kapasitet eller erfaring fra området som gjør det naturlig å delta med soldater. Dette fikk flere til å reagere.

— Norge bør sende soldater til Kongo for å hindre folkemord, mener direktør Jan Egeland ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen avventer inntil videre en forespørsel fra FN.

— Kommer det en slik forespørsel, må den vurderes, sier han. (©NTB)