TROMSØ/OSLO: Den spiralformede lyshalen som gikk fra blått til hvit var synlig i flere minutter over store deler av den nordligste landsdelen ved 8-tiden onsdag morgen.

Seniorrådgiver Pål Brekke i Norsk Romsenter sier til NTB at alt tyder på at lysspiralen stammer fra en rakett som ble skutt ut fra et fartøy i Kvitsjøen i Russland, og at noe har gått galt under eller like etter oppskytingen.

Varslet

— Oppskytingen var varslet på forhånd. En melding på et nettsted for radioamatører referer til et varsel om forbud om å navigere ved Kvitsjøen i det aktuelle tidsrommet, sier Brekke.

Ifølge meldingen på nettstedet skulle det være en øvelse i området natt til onsdag. Den russiske nordflåten nektet tidligere på dagen onsdag at de var kilden til himmelfenomenet, men utover kvelden sier likevel kilder i det russiske forsvaret til TV 2 at det var en langdistanserakett som ble skutt opp fra en ubåt og at prøveoppskytingen var mislykket.

Spiralform avslører

Seniorrådgiver Brekke har studert videobildene av lysfenomenet og konkluderer med at spiralformen og hastigheten tilsier at noe har gått galt med raketten.

— Det blir litt som en nyttårsrakett der styrepinnen faller av. Den vil ofte havne i en spiralbevegelse. Det var uansett et fantastisk spektakulært syn, og ikke noe som bør bekymre oss spesielt. At russerne trener og øver er jo ikke noe nytt, sier Brekke.

Nordlysforsker

Også forsker Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet i Tromsø sier at det dreier seg om en rakett som ble skutt opp fra Kvitsjøen.

— Raketten har trolig kommet ut av kontroll og eksplodert. Det spesielle spiralformede lysmønsteret kommer av at sola skinte på drivstoffet som lekket ut, sier han til NRK.