LONDON: Blant preparatene som ble testet, var utbredte antidepressiva som Prozac og Seroxat, skrev London-avisen The Times tirsdag. Avisen viste til en studie skrevet av psykologen Irving Kirsch ved universitetet i Hull nordøst i England.

Studien er gjengitt på det medisinske nettstedet PLoS Medicine, og vil neppe skape begeistring i legemiddelindustrien. – Resultater som er negative for medisinprodusentene når nemlig sjelden fram til offentligheten, kommenterer det svenske nyhetsbyrået TT.

Placebo

Enten pasientene lider av mild eller alvorlig depresjon, virker de reseptbelagte preparatene sjelden bedre enn et placebo, het det i The Times. Et placebo er en narremedisin som pasienten selv tror hjelper, men som i virkeligheten er helt uten virkning.

Britiske eksperter beskriver ifølge avisen studien som «fantastisk viktig». Den kommer samtidig som regjeringen i Storbritannia arbeider med tiltak som skal gjøre det lettere for landets innbyggere å bekjempe depresjon uten å ta piller.

Britene brukte i 2006 — det siste året det foreligger statistikk for - over 291 millioner pund eller vel tre milliarder kroner på antidepressive midler. Av denne summen gikk mer enn 40 prosent til preparater av den såkalte SSRI-typen

«Lykkepiller»

SSRI står for «selektive serotoninopptakshemmere», og omtales ofte om enn misvisende som «lykkepiller». Ifølge nettstedet legemiddelhandboka.no gir de «bedring av stemningsleiet bare når dette er sykelig senket».

— Jo visst blir pasienter bedre når de tar antidepressiva. Men de kan også bli bedre av å ta et placebo, og forskjellen i bedringsgrad mellom de to gruppene er ikke stor, sier Irving Kirsch ifølge TT.

Ifølge frivillige organisasjoner som arbeider for bedre mental helse i Storbritannia, medgir de fleste allmennpraktiserende britiske leger at de skriver ut for mange resepter på SSRI-medikamenter. Det skjer til tross for offisielle råd om å begrense bruken av SSRI.