Spisskompetanse i helsefag: – Anbefaler fagarbeidere å velge videreutdanning

Etterspørselen etter fagarbeidere innenfor helsefag med spisskompetanse øker. På Fagskolen Vestfold og Telemark kan du velge fire ulike retninger innenfor helsefag.

Foto: PMSør Brandstudio
Annonsørinnhold produsert av PMSør Brandstudio

– Her lærer jeg enda mer om å gi rett pleie til de som trenger det mest. Videreutdanning gjør meg tryggere i valgene jeg må ta på jobb, sier Maria Halvorsen, som studerer palliativ omsorg.

Halvorsen er en av mange ivrige studenter på Fagskolen Vestfold og Telemark, som vil bygge på grunnutdanningen som helsefagarbeider. Ved å ta et dypdykk i en helsefagretning økes både kompetansen og tryggheten i jobbhverdagen.

Endringer i pasientenes behov, økt levealder og nasjonale satsinger gjør nemlig at etterspørselen etter fagarbeidere innenfor helsefag med spisskompetanse øker.

Høres dette interessant ut? Den ordinære søknadsfristen for å søke helsefag er 20. april klokken 14.

Et dypdykk

Maria Halvorsen Foto: PMSør Brandstudio

Høyere yrkesfaglig utdanning i helsefag er rettet mot fagarbeidere i helsesektoren. Det vil si helsefagarbeidere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere – for å nevne noen av yrkene.

Maria Halvorsen jobber til daglig i hjemmesykepleien, og er glad for at jobbhverdagen kan kombineres med deltidsstudier i palliativ omsorg - som handler om pleie, omsorg og behandling for pasienter med alvorlig og uhelbredelig sykdom.

– Man står på bar bakke i mange situasjoner. Når mennesker er i den siste livsfasen, er kompetansen vår alfa og omega. Jeg har tidligere stått i situasjoner hvor jeg har tenkt: «Dette kan jeg gjøre enda bedre. Jeg kan for lite om dette interessante emnet».

– Og da ble videreutdanning løsningen for å bli enda bedre i jobben. Jeg vil nemlig gjøre en forskjell for menneskene som har bygd opp landet vårt, sier Halvorsen.

Trykk her for å lese mer om palliativ omsorg.

Fire spennende retninger

Silje Beathe Stubben kombinerer jobben på Sykehuset i Vestfold med deltidsstudier i somatisk vurderingskompetanse. Studieretningen spisser seg på klinisk sykepleie til voksne og eldre med somatiske (det vil si kroppslige) sykdommer eller skader.

– Jeg føler absolutt at dette studiet gir meg enda mer kompetanse som jeg kan bruke i jobben, forteller Stubben.

Dette er de fire forskjellige helsefagene på Fagskolen Vestfold og Telemark:

  • Somatisk vurderingskompetanse: Gir kompetanse i klinisk sykepleie, systematisk observasjon, kartlegging, vurdering, dokumentasjon og profesjonell kommunikasjon til voksne og eldre med somatiske (kroppslige) sykdommer og/eller skader.

  • Palliativ omsorg: Palliasjon er aktiv behandling, pleie og omsorg for pasienter med alvorlig og uhelbredelig sykdom.

  • Psykisk helsearbeid og rusarbeid: Psykisk helse -og rusproblematikk er blant de største helseutfordringene i Norge i dag. Samfunnet trenger fagarbeidere med spisskompetanse på psykisk helse- og rusarbeid.

  • Velferdsteknologi: Handler om at flere mennesker, både unge og gamle, vil i fremtiden trenge teknologisk hjelp til å leve aktivt og selvstendig.

Helsefagene er deltidsstudier og kan også velges som nettstudier.

I tillegg til det faglige, trekker trekløveret Silje Beathe Stubben, Sandra Stakkestad og Maria Halvorsen også fram et godt studiemiljø, engasjerte lærere og en bra campus - som gode grunner til å velge Fagskolen Vestfold og Telemark.

Trykk her for å lese mer om somatisk vurderingskompetanse.

Maria Halvorsen. Foto: PMSør Brandstudio

Her kan du lese mer om velferdsteknologi.

– Jobb og studier går hånd i hånd

Stadig flere personer i alle aldre har sammensatte lidelser. Helsesektoren trenger derfor også flere medarbeidere med spisskompetanse innenfor psykisk helse og rus.

Malin Berntinussen-Ormestad Foto: PMSør Brandstudio

Malin Berntinussen-Ormestad, som til daglig jobber innenfor rus og psykiatri-feltet i Andebu, er glad for at hun valgte å studere psykisk helsearbeid og rusarbeid på fagskolen.

– Erfaringer fra jobben tar jeg med meg inn i studiene. Det jeg lærer i studiene tar jeg med meg på jobb! Å gå på fagskolen føles veldig verdifullt for jobben min, sier Berntinussen-Ormestad.

Malin Berntinussen-Ormestad Foto: PMSør Brandstudio

Berntinussen-Ormestad forteller videre at hun har flere eksempler på hvordan pensum direkte kan brukes i jobbhverdagen.

– Et eksempel er når jeg sitter i samarbeidsmøter med spesialhelsetjenesten på jobb, så har jeg flere faglige uttrykk å vise til nå enn tidligere, sier Berntinussen-Ormestad avslutningsvis.

Trykk her for å lese mer om Psykisk helsearbeid og rusarbeid