27 løpere fikk så store problemer at de måtte fraktes bort i ambulanse under Oslo Maraton.

Det viser ferske tall fra mosjonsløpet som fant sted i midten av september.

— Det gikk heldigvis bra med alle, sier daglig leder Nils-Jostein Helland i Oslo Maraton. Han er fornøyd med det gode samarbeidet med Ambulansetjenesten, som gjorde at deltagere som slet fikk hjelp raskt.

Helland vet ikke om dette kan ha vært rekord av folk som kollapset, men husker at det også var høye tall i ett av de tidligere årene fra 2004-2014, da han var styreleder.

17.000 kom til mål

I dag er Helland daglig leder av mosjonsløpet i hovedstaden, som fikk en restart nettopp i 2004 med Vidar som arrangør. Det var klubben til Grete Waitz.

20.600 løpere hadde meldt seg på denne gangen, omtrent 17.000 kom i mål. De fleste av disse dukket ikke opp til start likevel, av ulike årsaken. Noen startet, men måtte gi seg underveis.

Verst på den varmeste tiden

— Det var flest som kollapset under halvmaraton, men da var det også varmest på dagen. 27 er uansett relativt mange. Det er ulike grunner til at dette skjer. Folk har på seg for mye klær, de drikker for lite, mangler drikke og løper litt fort, sier Helland.

— Kunne det vært en idé å ha noen fra arrangøren som vurderte om folk på startstreken har for mye klær på seg?

— Vi hadde en speaker som hele tiden informerte de startende om at de måtte drikke mye og ikke kle seg for godt. Dette kan ikke gjøres for ofte når været blir så godt som det var den dagen, legger Helland til.

Noen av dem som startet på trippelen, som betyr at løpe alle løpene etter hverandre, fikk problemer.

Grenser for drikking

Ifølge aktivtrening.com synker yteevnen med ti prosent hvis man mister så lite som to prosent av kroppsvekten gjennom svetten. Blir man enda mer dehydrert, kan en som deltar i løp eller bare trener risikere hodepine, svimmelhet og til slutt heteslag.

Det er likevel grenser for hvor mye en utøver skal drikke, fordi kroppen bare kan ta opp rundt 1,2 liter i timen. Drikker du mer, vil væsken hope seg opp i mage-tarmsystemet.

Er det 20 grader, bør deltagerne drikke omtrent halvparten av den væskemengden som man mister underveis. Ved 25 grader og mer bør man innta rundt 3/4 av væsketapet.

Mange av dem som deltok i Oslo Maraton syndet her, fordi det var så mye varmere enn det som er vanlig for årstiden.

Skjente inn i gjerdet

Guro Skjeggerud, som selv løp trippelen (maraton, halvmaraton og 10 km samme dag), sier at hun så en mann som plutselig skjente inn i gjerdet 400 meter fra mål.

— Publikum ble forskrekket. Han mistet helt kontrollen. Trolig fikk han krampe, som har noe med farten og varmen å gjøre. Ofte, i alle fall på de lange løpene jeg driver med, er det folk som kollapser som ikke har klart å få i seg nok næring og nok drikke. Da blir de dårlig i magen. Uten næring er det kjørt, sier sandefjordjenta bosatt i Trondheim. Hun skal løpe VM på 100 km i Spania i november, men kommer også gjerne tilbake til Oslo Maraton neste år.

Helland og de andre i arrangørstaben kommer til å være ekstra oppmerksomme på været foran neste mosjonsfest. Sol og varme er topp, men det kan også by på utfordringer.

Løpet i 2017 går 15. og 16. september. Det er på lørdagen at det er maraton, halvmaraton og 10 km. Noen av dem som startet på trippelen, fikk problemer.