Som man kunne lese i Bergens Tidende onsdag, troner Hordaland overlegent på toppen av listen over antall mosjonsløp. I løpet av 2016 arrangeres det hele 160 løp i fylket. Om man skulle være interessert, kan man i snitt løpe et mosjonsløp nesten annenhver dag.

Tilbudet er både unikt og bejublet, men Kondis-president Tim Bennett frykter at en fortsatt økning kan føre til at løpene går hverandre i næringen.

— Det kan bli for mange løp, sier han.

Frykter manglende etterspørsel

Frykten er at tilbudet til slutt vil bli større enn etterspørselen. Da vil de mange idrettslagene, som nå tjener mange og nødvendige kroner på å arrangere løpene, sitte igjen med en ekstra utgiftspost.

— Spørsmålet er hvor lenge antallet løp kan vokse. Etter hvert vil det bli hardere kamp om sponsormidler og støtte. Det vil for alvor vise seg den dagen løpebølgen tar en pause, sier Bennett.

- Når vil den ta en pause, tror du?

— Det ser ikke ut til å skje helt ennå. Og selv om det tilsynelatende er veldig mange som løper mye nå, så kan det fortsatt bli dobbelt så mange, sier Bennett, og påpeker:

— I Hordaland har de vært veldig flinke til å få med seg hele hopen.

— Ikke et problem

Bennetts bekymringer blir ikke delt i arrangørenes klubbhus. Akkurat nå er det lite som tyder på løpene utkonkurrerer hverandre.

Snarere tvert imot.

— Det ser ikke ut som det er et problem. Arrangementene går bra, og en kan se av både karuseller og motbakkeløp at de holder et jevnt antall deltakere, sier Janne Jensen, arrangementssjef i Bergen City Marathon, som legger til at Bennetts bekymring heller aldri har vært et tema.

— Det er bare fint med mye supplement til de store arrangementene, sier hun.

Som leder for det aller største løpsarrangementet i Bergen, merker hun heller ikke manglende interesse fra sponsorer. Akkurat nå er markedet hett for mosjonsløp.

— For oss som arrangerer store arrangementer opplever ikke vi det som spesielt vanskelig å få sponsorer. Den finansielle situasjonen i Norge gjør det vanskelig å få mye penger av hver sponsor, men det er en annen sak, sier Jensen, og legger til:

— Men en mindre arrangør tror jeg vil merke konkurransen litt mer.

Små, men populære

Det gjør de ikke. I alle fall ikke konkurransen om deltakere, om man skal tro Fred Runar Fjelltveit i Kalandseid Idrettslag. De fire siste årene har de arrangert Kaland løpskarusell, som til tross for økt konkurranse stadig blir mer populær.

— I fjor lå vi vel på mellom 170 og 190 deltakere på hvert løp. I år håper vi å komme opp i 200, sier Fjelltveit.

Til tross for stadig flere og større løpsarrangementer, tror han at de mindre løpene fortsatt vil være levedyktige. Til nå har Fjelltveit ennå ikke opplevd at større arrangementer har "stjålet" deltakere fra deres løp.

— Selv om det blir arrangert store løp dagen før eller dagen etter våre løp, så merker ikke vi noen spesiell nedgang på antallet deltakere, sier Fjelltveit.

— Tenker folkehelse, ikke profitt

Det er fordi de mindre karusellene først og fremst tiltrekker seg et lokalt publikum, tror han.

— Arrangørene av mindre arrangementer, enten det er på Kaland eller i Arna, er veldig flinke på å mobilisere lokalt. Om vi lager litt 17. mai-stemning i start og målområdet, så blir det noe gøy som hele nærområdet vil være en del av, sier Fjelltveit.

- Merker dere økt konkurranse om sponsorkronene?

— Sponsormarkedet kan være ganske tøft, men som et lite idrettslag har vi heller ikke behov for store midler. Vi har ingen ambisjoner om å tjene så mye på løpene heller. Vi tenker på folkehelsen, ikke profitten, sier Fjelltveit.

Han anslår at klubben tjener rundt 50.000 kroner på karusellen.