«Jeg har tung beinbygning». Du har sikkert hørt det. Eller kanskje sagt det selv? Men er det noen som har tyngre beinbygning enn andre?

Nei, mener eksperter.

— Det finnes tung benbygning, men da snakker vi gram, ikke kilo. At tung benbygning forklarer høy vekt, er en myte, sier Jøran Hjelmesæth.

Han er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitet i Oslo.

Jøran Hjelmesæth.

Høna og eggetMen jo tyngre du er, desto mer kalk og bein blir laget for at skjelettet skal tilpasse seg belastningen.

— Så om man er tung, er det jo på en måte rett at man har tung benbygning. Men det forklarer ikke overvekten. Det er heller overvekten som forklarer den tunge benbygningen, sier han.

Han får støtte av Helene Høimyr. Hun har master i muskelfysiologi og bachelor i molekylærbiologi, og jobber som personlig trener, lærer og ekspert i Sunn&Sprek.

— Det finnes noen små forskjeller mellom kjønnene og ulike menneskeraser, men slingringsmonnet på skjelettets vekt er ikke stort, sier Helene Høimyr.

Helene Høimyr Foto: Bramat.no

20 prosent av kroppsvektenDette begrunner hun slik:

Benvev utgjør ca 70 prosent av skjelettet, vann 25 prosent. I tillegg består skjelettet av kollagenfibre, blodårer, bindevev, benmarg med fett og blodceller, nerver og senefester. Skjelettet utgjør 20 prosent av kroppsvekten til et voksent menneske, ifølge boken Menneskekroppen — Fysiologi og anatomi .

— En person på 50 kg vil da eksempelvis ha et skjelett som veier 10 kg, og en person på 100 kg vil ha et skjelett som veier 20 kg, sier Høimyr, som nylig omtalte nylig temaet på bloggen sin kunnskapsriktrening.com .

Skjelettets tørrvekt, altså uten fett, vann, osv., utgjør seks-syv prosent av kroppsvekten hos voksne. Dette varierer lite fra person til person, ifølge en stor studie av skjelettet . Veier du 50 kg, vil da 3-3,5 kg av kroppsvekten din bestå av kun benvev. Veier du 100 kg vil 6-7 kg være benvev.

— Fordi skjelettets vekt alltid regnes ut fra kroppsmassen, vil vekten på skjelettet vårt variere med noen kilo hos personer med ulik kroppsvekt. Men i det store og det hele er det ikke slik at en som veier mye kan «skylde på» en tung benbygning, sier Høimyr.

Benskjørhet

Hun påpeker at benvev brytes raskere ned enn det bygges opp når vi blir eldre, og at skjelettet dermed veier mindre hos eldre personer enn hos yngre. Skjelettet brytes også hvis kroppen belastes for mye, eller ved dårlig ernæringsstatus, eksempelvis spiseforstyrrelser og overtrening. Dette omtales blant annet av American Society for Bone and Mineral Research .

— Både alder, spiseforstyrrelser og overtrening kan føre til ulike grader av benskjørhet, sier Høimyr.