«Fra sofagris til topptrent». «30 Days Plank Challenge». «Kom-i-Form 2016». «100 dager uten unødvendig sukker». På Facebook florerer det av grupper for deg som har mål om å bli sprekere, sunnere og slankere i 2016. Men hvilken effekt har det å være med i disse gruppene? Ifølge Rune Høigaard kan det være smart å være med i en slik gruppe. Han er professor ved Universitetet i Agder og har blant annet forsket på fysisk aktivitet og motivasjon.

— Slike grupper kan være med å motivere og gjøre det lettere å komme i gang. Man får en identitet som øker forpliktelsen til å være aktiv, sier Høigaard, og nevner Tjukkasgjengen som et godt eksempel på hvordan Facebook-grupper kan få folk aktive.

Disse bildene er hentet fra to Facebook-grupper som er dannet nylig. Foto: Skjermdump fra Facebook

FellesskapsfølelseHan får støtte av Helene Høimyr. Hun er utdannet muskelfysiolog, og jobber som personlig trener, lærer og ekspert i Sunn&Sprek og Bramat.no.

— Slike grupper kan hjelpe deg med å skape en fellesskapsfølelse rundt utfordringen. I tillegg tror jeg at mange bruker slike grupper til å få inspirasjon og plukke opp tips fra andre. Jeg vil tro at slike grupper kan være en avgjørende motivasjonsfaktor for å komme i gang for noen, samtidig som det kanskje ufarliggjør for eksempel trening, sier Høimyr.

Usikker på langtidseffekten

Men begge er skeptisk til effekten av slike grupper på lang sikt.

— Det kommer an på hva slags innhold slike grupper har, hvordan man eksponerer seg i gruppen, og at det ikke føles som en tvangstrøye. Skal man klare å holde på med aktiviteten over tid, så må man være indre motivert, sier Høigaard.

Han mener det viktigste for å klare en varig livsstilsendring, er å finne aktiviteter som gir mening og som du liker å holde på med.

Helene Høimyr. Foto: Svein Brimi

Høimyr er skeptisk til grupper der man skal følge en ekstrem livsstil, som for eksempel å kutte ut sukker i 100 dager.

— Å nekte seg noe fullstendig, eller følge et ekstremt treningsprogram over tid vil for de aller fleste ikke fungere etter de planlagte dagene. Selvfølgelig er det mange som plukker opp inspirasjon som de kan ta med seg, men å oppfordre til en livsstil de aller fleste ikke klarer å holde på liver ut virker lite gjennomtenkt, sier Høimyr.

- Vanskelig alene

Gry Hege Johansen er en av ca 47.000 som har «likt» Facebook-gruppen «Fra sofagris til topptrent». Der kan medlemmene lese og dele sine tips, råd og oppdatering, samtidig som de får de ukentlige treningsprogram fra en personlig trener.

Johansen håper gruppen skal få henne opp av sofaen, i bedre form og ned i vekt.

Gry Hege Johansen er en av tusenvis som lar seg motivere av å være med i Facebook-grupper for en sunnere, sprekere og slankere livsstil. Foto: Privat

— Jeg trenger litt inspirasjon. Å gjøre dette alene, er veldig vanskelig. Jeg trenger noen som kan støtte meg, som jeg kan stille spørsmål til, og som kan backe meg opp når det blir vanskelig, sier 39-åringen fra Finnsnes.

For henne er samholdet i gruppen viktig.

— Selv om de ikke er der fysisk med meg, så er de der likevel. Alle vil den samme tingen og gjør det samme som deg. Samtidig er det en liten forpliktelse i dette. Når man har sagt ja til å være med på noe, så er det ikke så lett å backe ut, sier Johansen, som også har blogget om temaet.

Hvordan det går på lang sikt, vet hun ikke ennå.

— Målet mitt er ikke å være topptrent innen 2016. Dette er mer som et langsiktig «resten av livet»-prosjekt. Jeg skjønner at forskere er skeptisk til at slike grupper vil fungere på lang sikt, men jeg håper å motbevise det, sier Johansen.

Noter ned, nå målene dine

Det er forsket lite på effekten av slike Facebook-grupper. Men britisk forskning har vist at det er lettere å nå et mål om man noterer ned resultatene underveis.

I studien så forskerne på 138 studier av folk som ville nå et mål, eksempelvis å røykestopp og å gå ned i vekt. Det viste seg at de som noterte ned fremgangen, fikk bedre resultater enn de som ikke gjorde det. Jo mer man noterte, desto bedre gikk det.

Forskerne så også at de som varmedlemmer i grupper med samme målsetting, oftere nådde målene sine.

– Vi anbefaler at folk blir oppfordret til å føre opp, rapportere eller publisere det de kommer fram til etter hvert som de vurderer framgangen sin, sier Benjamin Harkin, studiens hovedforfatter, ifølge forskning.no.

Helen Persen. Foto: Rolf Gundersen

— Angrer aldri på en øktHelen Persen startet Facebook-gruppen «Fra sofagris til topptrent». Målet hennes er at medlemmene skal klare å opprettholde treningen over tid. Men hvordan klarer man det?

— Da handler det om å gjennomføre selv om man ikke har lyst. Man angrer aldri på en treningsøkt. Gjennomfører man de tre øktene i uken, så vil man komme i god form, sier Persen, som er utdannet personlig trener ved Norges idrettshøgskole.

Så langt har ca 47.000 meldt seg inn i gruppen. Persen er overveldet over responsen.

— Det er kjekt at mange får med seg venner og kjemper sammen mot samme mål, sier Persen.

«Fra topptrent til sofagris»

Berit Skog mener timing har mye å si for at disse gruppene blir populære. Hun er førsteamanuensis ved NTNU, der hun blant annet har forsket på barn, unge og voksnes bruk av sosiale medier.

— Slankegrupper og slanketema dukker alltid opp like etter jul. Det er både fordi folk vil ha nyttårsforsetter, og også at de ser en mulighet til å jobbe sammen med andre mot å nå et mål, sier Skog.

- Tror du det fungerer å være med i slike grupper?

— Mange starter med stor entusiasme og går høyt ut. Men så kan det hende at motivasjonen blir borte etter hvert, sier Skog.

Den siste tiden har det også dukket opp motstykker til disse gruppene, som «Fra topptrent til sofagris» og «100dagerutenunødvendigkålrot!».

— Det er typisk. Folk spiller på humor, snur på ting, og gjør litt moro ut av det. Det kan være at en innser at mange ikke klarer å oppfylle ønsket sitt om å slanke seg og å være en del av gruppen. Det er neppe ondsinnet latterliggjøring, men god humor, sier Skog.