Flere kilometer med bratte bakker og grusvei. Det skremmer ikke disse nybakte mødrene. De vil til topps med både seg selv og babyene.

– Vi blir jo litt beundret for at vi er såpass aktive. Ingen av venninnene mine blir med på tur, forteller Synnøve Svarstad.

Hun er med i en gruppe med usedvanlig spreke mødre: Trillegruppa til Ålesund og Sunnmøre Turistforening.

– Jeg liker å finne en fin vei man kan trille på, også kan de som orker det ta med bæremeis og bli med helt opp til en topp. Men de som ønsker det kan bli igjen, man går i sitt eget tempo, sier leder av gruppen, Helene Godø.

Trilleturgjengen har forskjellige grunner til å være så aktive i barseltiden, men ingen av dem er i tvil om at fjellturene gir dem masse energi.

– Det handler jo en del om å komme i form igjen, og få på seg de gamle buksene. Vi må bare ut, og det er deilig å kjenne at kroppen fungerer igjen. Et svangerskap er tungt mot slutten, og nå er det deilig kunne bruke kroppen og kjenne seg mer som seg selv igjen, forteller damene, som alle har hatt en aktiv livsstil før svangerskapene.

MARIT BJØRGEN : — Jeg må øve meg på å være borte fra Marius.

Anbefales

Ifølge ekspertene er nettopp trilleturer en ideell måte å komme i form på etter en fødsel - så lenge man lytter til kroppen.

– Etter en fødsel er det kjempestore, individuelle forskjeller. Hvor fort man kommer tilbake i form igjen avhenger av hvor mye man har trent før, og under svangerskapet. Ikke minst er det vesentlig hvordan fødselen var. Hvis fødselen har gått fint for seg kan man gjerne begynne å trene litt allerede etter noen dager, men om man for eksempel har tatt keisersnitt bør man vente hvert fall seks uker, før man gradvis kan begynne å trene igjen, forteller fysioterapeut Helene Kjersem Hoff.

Jordmor og treningsentusiast, Gry Eikremsvik, støtter anbefalingen om trilleturer.

BRATT: Damene foretrekker litt tyngre turer, slik at de virkelig får opp pulsen. – Såpass må det jo være, sier Helene Godø. Foto: Maria Moe

– Etter et svangerskap er gjerne kjernemuskulaturen svak. Da kan man ikke begynne å hoppe og sprette, fordi da risikerer man belastningsskader. Det absolutt beste er å trille turer, og særlig å trille i bakker vil være god trening. På grunn av den svake kjernemuskulaturen er basisøvelser, som kanskje enkelte synes er kjedelig, det som må til. Slik som planken og andre ting som styrker mage og rygg, og fokus på holdning, sier Eikremsvik, som også fremhever at barna ofte sover veldig godt i vogn og med frisk luft.

Vær tålmodig

I tillegg anbefaler Hoff og Eikremsvik nybakte mødre å gjøre bekkenøvelser:

– Magemusklene er veldig strekt over livmoren under svangerskapet, og trenger tid til å tilpasse seg før man kan begynne med hard trening. Med trilleturer kan man justere selv, og legger man inn litt oppoverbakke er gjerne dette tungt nok i seg selv. Man kan gjerne holde seg til turene i noen uker, før man tar tak på tyngre ting, sier Hoff.

Hun legger til at man bør holde seg til de store muskelgruppene når man starter treningen igjen. Samtidig påpeker hun at kroppen ofte er sliten etter å ha vært en rugemaskin i noen måneder, og man er nødt til å være forberedt på at den kanskje trenger litt tid.

– Mange er trøtte og slappe, og det er så viktig ikke å jobbe mot kroppen de første ukene etter et svangerskap. Samtidig viser også studier at trening etter fødsel kan redusere risikoen for fødselsdepresjon. Trening har altså en positiv effekt på mange områder, så lenge man ikke drar det for langt, sier Hoff.

Hun tror grunnen til at enkelte er litt for nølende når det gjelder å starte treningen igjen, er mangel på kunnskap

– Det er nok mange som lurer på hvilke aktiviteter som passer den aller første tida. Det er så mye individuelt, og derfor er det helt fint å spørre om råd. Helsestasjonen er helt suveren i disse tilfellene, sier hun.

Jordmor merker endring

Jordmor og treningsentusiast Gry Eikremsvik tror nybakte mødre føler større press enn før på å komme tilbake i god form.

– Jeg tenker at folk generelt sett har et annet forhold til trening i dag enn før. Dette har også smittet over på nybakte mødre, hvor det er mye fokus på å komme veldig fort i form etter fødsel. Det virker for meg litt som om der er et press på nybakte mødre med å komme fort tilbake i klærne, sier jordmor og treningsentusiast Gry Eikremsvik.

Hun forteller at hun ofte forsøker å roe ned damene i de første ukene etter fødsel.

– Jeg fokuserer på at kropp skal være kropp, også får man gi det litt tid. Det er en god del som er litt for ivrige, og lurer på når de kan begynne å trene og hva de kan gjøre. Mitt råd er å bruke sunn fornuft, og fokusere på at det å være nybakt mor er en bragd i seg selv, sier Eikremsvik.

LEST DENNE?Vi møtte Hans (92), som har funnet treningen som virker.

Mener hysteriet nesten kan tippe over

Hennes råd er at man i alle fall tar det med ro de første seks ukene etter fødsel.

– Det er mye som skjer i kroppen, og dette er en flott periode til å fokusere på amming og å knytte seg til barnet, sier hun.

AKTIV: Helene Godø er nok over gjennomsnittet sprek, og sørger for at det blir i alle fall to fjellturer med vogn i løpet av ei uke. Foto: Maria Moe

Hun mener treningshysteriet nesten kan tippe litt over.– Vi skal være så vellykket, og mestre alt på alle plan. Og nå i det siste har det vært et fokus på det å komme kjapt tilbake i figur etter fødsel, sier Eikremsvik.

Hun tror det hele kommer fra sosiale medier.

– Vi har jo Fotballfrue og alle disse bloggerne som har fokus på det med å være veltrent mamma. Slik er det ikke nødvendigvis i det virkelige liv. Marit Bjørgen er jo også kjapt tilbake i sporet, men så er hun toppidrettsutøver. På Instagram er før— og etter-bilder blitt veldig populært. Det blir et fokus på tilfeller som en normal barselkvinne ikke kan sammenligne seg med, mener Eikremsvik.

Fakta om trening etter fødselen

Det er ingen begrensninger i aktivitet etter fødsel, verken naturlig fødsel eller keisersnitt. Du kan starte opp med trening så raskt du føler for det, men vent med løp- og hoppaktiviteter til seks uker etter fødselen.

På grunn av infeksjonsfare bør du vente med svømming/bading til blødningene er over, vanligvis etter fire til seks uker.

Dersom du opplever urinlekkasjer under løping eller hopping, kan du i stedet for eksempel gå hurtig, sykle eller drive gymnastikk uten løp og hopp, til du har fått kontroll på bekkenbunnmuskulaturen.

Tilpass aktiviteten etter din egen form, og øk mengden gradvis. Start gjerne med å få fysisk aktivitet gjennom daglige gjøremål, slik som trilleturer, gå til butikken, i trapper og gjennom husarbeid og lek med barn. Slik hverdagsaktivitet er gunstig selv om du starter opp med trening igjen.

Kilde: Helsenorge.no