Med vinteren rundt hjørnet er det mange som er i ferd med å hente skiene opp fra kjelleren. Kanskje er de fylt med klister fra avslutningen av forrige skisesong, kanskje må de renses, glides, smøres og preppes før årets sesong på snøen.

Smørefrie ski har lenge vært et forhatt alternativ. Nå er ikke alternativet lenger så dårlig. Faktisk er alternativet i ferd med å bli riktig så bra.

— De som har dårlig tid og syns det er vanskelig med smøring ville hatt større glede av en slik ski. Har du fell så har du en trygg ski, da kan du bruke mange timer ute på tur, uten å bekymre deg for feste, sier Lars Amund Toftegaard i skiforeningen.

LES OGSÅ:

Slipper å smøre

På Torshov Sport i Oslo selger de vanlige langrennsski med feller for tredje året på rad. I år regner de med at salget av slike ski kommer til å være rundt halvparten av det totale skisalget. De siste årene har det vært en eksplosiv utvikling av salget av felleskiene. De har rett og slett blitt så bra at den vanlige mannen i gata ikke lenger merker noen stor forskjell.

— De er nesten like bra som de vanlige skiene. Oppover og bortover er det ingen forskjell. Det er litt forskjell nedover, sier Halldor Jonasson i Torshov sport.

En av de viktigste årsakene til at de nå er blitt et reelt alternativ er ny festeteknologi. Før brukte man magnet for å feste fellene til skiene, nå er de en integrert del av sålen. Dermed er skiene lettere enn tidligere.

INTEGRERT: Slik ser skisålene ut, med integrerte feller. Foto: Halvor Ekeland

— 80-90 prosent av de som går på ski i Norge kan bruke disse skiene. De som har gode smøreteam rundt seg tjener nok på å bruke vanlige ski, mener Jonasson, og legger til:

— Folk har fryktelig dårlig tid og masse annet man skal gjøre. Hvorfor skal man da bruke tid på å smøre ski? Her kan du bare ta dem med deg og gå ut. Du slipper å fjerne smøring, og slipper alt klisset i bilen.

LES OGSÅ:

— Du trenger ikke sjekke værmeldingen engang

Du tenker kanskje at dette er en selger som bare ønsker å selge flere par ski. Kanskje det, men Jonasson får støtte av flere eksperter.

Blant annet av Lars Amund Toftegaard, skiforeningens egen langrennsekspert.

— Jeg tror folk vil tenke annerledes om de prøver disse skiene. Jeg anbefaler å teste det ut. Det er ganske annerledes enn det var før, sier Toftegaard.

Han mener at folk assosierer ski med feller med noe annet enn hva det faktisk er i dag.

- Tenker man turski med fell så er det en ski uten spenn, da ligger fellen nede i snøen nedi hele veien. Nå som den er integrert i skien så hefter den mye mindre, forklarer han.

Toftegaard er ikke i tvil om at disse skiene egner seg godt for folk som ikke går på ski aktivt. De som aktivt går turrenn vil nok merke forskjellen, men om du ikke er spesielt opptatt av skismøring og utstyr er dette et glimrende alternativ.

— Det er et trygt og effektivt valg. Du bruker så lite tid. Du kan bare ha dem liggende, du trenger ikke sjekke værmeldingen engang.

Fordeler og ulemper

I dag har flere produsenter gode alternativer til vanlige ski med smøring. Prisen er ikke nødvendigvis så mye høyere enn på vanlige ski.

Prisen ligger på 3900,- for ski med feller og 3500,- for samme modell uten feller, sier Jonasson og peker på et skipar.

- Så det er ikke så mye dyrere. Du sparer jo inn en del på smøring, mener han.

Fordelene med slike ski er naturligvis mange. Du slipper å rense, preppe og smøre ski før du skal ut. Bilen blir aldri full av skismøring, du slipper å smøre om dersom forholdene skulle forandre seg eller du har bommet med smøringen. I tillegg slipper du å kjøpe inn dyrt smøreutstyr.

Motargumentene er også gode. Du vil nok fortsatt miste litt fart i utforkjøringene. I tillegg må du skifte felle etter en del turer.

— Fellene har rundt 150-200 turer. Det er jo en del mer enn hva en vanlig person går i løpet av en skisesong. Det er mulig å skifte felle også, selv om den er integrert. Du må ha en varmepistol, men det er ikke så vanskelig, mener Jonasson.

LITT DYRERE: Skiene med feller er litt dyrere enn de uten, men man slipper utgifter til skismøring. Foto: Halvor Ekeland

Toftegaard i skiforeningen mener at en aktiv mosjonist merker en liten forskjell også oppover og bortover.

— Oppover er min erfaring at du får godt feste, men hvis du smører helt riktig kan du få spikerfeste. Er det veldig isete får du ikke alltid den helt rå følelsen oppover, men det sitter godt nok. Den kan oppleves litt tyngre å gå på oppover, men det er veldig på detaljnivå. Jeg tror ikke den gjennomsnittelige turgåer merker forskjellen, sier han.