Beate Torgersen (53) jogger lett bortover fortauet. For et knapt år siden ville det vært utenkelig.

— Da slet jeg med depresjon, angst og dårlig selvbilde. Jeg hadde så mye å tenke på, at det knøt seg helt. Jeg hadde stramme og vonde muskler, og klarte så vidt å gå på beina. Jeg var nesten ikke utenfor huset, sier Torgersen.

Aktivitet som medisin

Til slutt fikk hun nok. Hun oppsøkte fastlegen sin, Thomas Mildestvedt på Minde Medisinske Senter i Bergen.

— Da jeg først møtte Beate, hadde hun det ikke bra. Hun hadde ulike helseproblemer, deriblant langvarige kroniske muskelsmerter, sier Mildestvedt.

LEGE: Thomas Mildestvedt. Foto: Leif Gullstein

Men i stedet for å skrive ut resepter på medisiner for plagene, hadde han en annen løsning. I tillegg til å henvise henne til gruppeterapi, oppfordret Mildestvedt den inaktive 53-åringen til å bli fysisk aktiv.— Det er bare de med kompliserte hjerte- og karsykdommer, eller akutte skader og infeksjonssykdommer, som ikke kan bruke trening som et viktig ledd i behandlingen. Alle andre kan bruke fysisk aktivitet som forebygging, behandling eller rehabilitering, sier Mildestvedt.

Sender ut til leger

Dette er musikk i Aktivitetsalliansens ører. Alliansen består blant annet av Den Norske Turistforening, Skiforeningen og Syklistenes landsforening (se faktaboks), og jobber for at folk skal bli mer aktive.

Denne uken sender de ut Aktivitetshåndboken til 1600 ferske allmennleger. Helsedirektoratet laget Aktivitetshåndboken i 2008, men har ikke hatt budsjetter til å sende den ut på sju år. Alliansen sender også ut en veileder til alle fastleger, for tidseffektiv bruk av Aktivitetshåndboken.

Målet er å få flere leger til å bruke aktivitet som medisin.

— Inaktivitet koster samfunnet milliarder, og vi sitter oss syke. Fastlegene har en unik sjanse til å gjøre noe med dette, sier Lars Erik Mørk i Gjensidigestiftelsen, en av syv partnere i Aktivitetsalliansen.

- Mangler tid og gode verktøy

Fire av fem treffer legen sin årlig, og seks av ti hører på rådene de får.

Lars Erik Mørk Foto: Gjensidigestiftelsen

— Da er det viktig å snakke om fysisk aktivitet som medisin. Hadde den kommet i pilleform, hadde det trolig vært det mest brukte medikamentet i verden. Og det har jeg fra legene selv. De fleste leger vi har snakket med vet at fysisk aktivitet virker som medisin, men sier de mangler tid og gode verktøy til å ta medisinen i bruk, sier Mørk.WHO har beregnet at 3,2 millioner dødsfall årlig på verdensbasis skyldes fysisk inaktivitet, ifølge forskning publisert i anerkjente The Lancet. Samtidig vet man at folk som er aktive lever lenger og får flere friske år.

- Bør alltid spørre

63 prosent av befolkningen mener legen bør snakke med pasientene sine om fysisk aktivitet. Det viser en Norstat-undersøkelse utført på vegne av Aktivitetsalliansen i februar 2016. Samtidig opplever bare ni prosent at legen gjorde nettopp dette, ifølge undersøkelsen.

Dette må man gjøre noe med, mener Mona Kjeldsberg. Hun er fastlege i Gjerdrum kommune, forsker ved Universitetet i Oslo, og tilknyttet Olympiatoppen. Hun sitter også i styret i Exercise is medisine, som jobber for å fremme aktivitet som medisin blant helsepersonell.

— Alle leger bør spørre sine pasienter, ved hver konsultasjon, om de er fysisk aktive. Uansett hvorfor de er der. Dette bør vi inarbeide i den daglige rutinen vår, i likhet med at vi spør om de røyker eller er allergiske, mener Kjeldsberg.

- Kan for lite

Ifølge Kjeldsberg kan mange leger for lite om effekten av fysisk aktivitet, og er ikke flinke nok til å vektlegge fysisk aktivitet som behandling.

— Noen vil føle seg støtt når jeg sier det. Men vi må bli flinkere til å gi konkrete råd. Vi må snakke om hvor mye, hvor ofte, og hvilken type aktivitet. Vi må også ha et sted å henvise dem til. Da må vi heve egen kompetanse og sette oss inn i hvilke tilbydere som finnes lokalt. Det kan være alt fra frivillige organiserte gåturer, seniordans, treningssenter, DNT og frisklivssentraler, sier Kjeldsberg.

Hun ønsker også at undervisning om effektene av trening skal bli en langt viktigere del av legestudiet.

- Systemet gjør det vanskelig

Lege Thomas Mildestvedt mener de fleste leger ønsker at pasientene unngår medisiner, der det er mulig, og heller bruker fysisk aktivitet for å bli frisk.

— Men systemet gjør det vanskelig. Skriver man ut medisin, så blir det ofte dekket fullt ut. Men det kommer ikke en krone til fysisk aktivitet. Det er forunderlig. Jeg tror på et større samarbeid med treningssentre, fysioterapeuter og frisklivssentraler, sier han.

Dette er Kjeldsberg enig i:

— Legene må i større grad honoreres, ikke nødvendigvis økonomisk. Men det må bli anerkjent å drive med forebyggende arbeid, og det må likestilles med annen type behandling. I dag tenker ikke mange nok på fysisk aktivitet som en form for behandling, sier Kjeldsberg.

Mildestvedt påpeker forøvrig at fysisk aktivitet ikke er løsningen for alle, og at pasientene må ville det selv.

— Mange ønsker å få til endring gjennom fysisk aktivitet. Men ikke alle klarer det. Vi er nødt til å være ydmyke for at det med livsstilsendring kanskje ikke er det viktigste for alle. Enkelte lever med ganske tøffe ting, sier Mildestvedt.

AKTIV: Beate Torgersen (53) har gått fra å være inaktiv, til å ta seg daglige løpeturer. Foto: Leif Gullstein

Skal løpe femkilometerMen for Beate Torgersen har fysisk aktivitet vært løsningen. Fra å være helt inaktiv, er hun nå på joggetur hver eneste dag. Siden oktober har hun gått ned 14 kg, og i april er hun påmeldt femkilometeren i Bergen City Marathon sammen med sin datter.

Hun har også begynt å jobbe igjen, to dager i uken, etter å ha vært langtidssykemeldt.

— Jeg merker det på hele kroppen. Jeg er kvitt angsten og depresjonene, og selvtilliten er tilbake. Nå tør jeg ting jeg ikke har gjort før, som å løpe. Samtidig er muskelproblemene vekke. Jeg har fått et helt nytt liv, sier hun.

Mildestvedt forteller at Torgersen nesten ikke er å kjenne igjen.

— For meg er hun en positiv mirakelhistorie. Det viser hvordan fysisk aktivitet kan ha en viktig rolle for å få bedre helse, sier legen.