For seks år siden var det ingenting som het Norgesmesterskap i randonee. Nå jobbes det med å få sporten på programmet til OL i 2022. Vossingen Lars Erik Skjervheim har lenge vært den beste i idretten. Under lørdagens NM i Todalen, måtte han jobbe hardt for å ikke miste den ellers soleklare førsteplassen.

— I fjor var det et lite gap mellom meg og nummer to, og nummer tre. I år har de bak meg tatt mange steg, jeg måtte virkelig bite tennene sammen og kjempe for plassen, sier Skjervheim

I underkant av en time og 18 minutter brukte Skjervheim på å bestige 1400 høydemeter og tre fjelltopper. Han fikk tøff kamp av Sindre Hoff, men kom til slutt i mål 1.40 før Hoff.

— Jeg er veldig fornøyd med løpet. Det gjør det mye gjevere å vinne når det er mer kamp om seieren, sier vossingen.

Må treffe flere

I forbindelse med NM møttes de mest engasjerte rundt idretten, for å diskutere fremtiden til randonee i Norge. Målet var å legge en strategi for hvordan de kan nå flest mulig i Norge.

Ansvarlig for randonee i skiforbundet, Mikkel Frodahl, tror at terskelen må senkes for å tilrettelegge for flere.

— Vi må treffe folkemassene der de er. Det er ikke så lett å slenge seg med. Flere må se at man ikke trenger ambisjoner om å vinne NM for å være med.

Arrangementene har blitt bedre de siste årene, og både nivå og antall påmeldte øker. Likevel mener Frodahl at det er et stort vekstpotensial til stede.

— De utøverne vi har er flinke til å fremme sporten, men vi må ha en tydeligere strategi for hvordan vi skal gjøre det fremover, sier Frodahl.

Jobbes hardt for OL

Randonee i Norge er lite i forhold til resten av verden. Det internasjonale randoneeforbundet jobber mot å få idretten på OL-programmet allerede i Beijing-OL i 2022. — Idretten strekker seg mot OL, og jeg tror det kommer til å bli en OL-gren. Mållet er 2022, så får vi se om det blir da, eller senere, sier Skjervheim.

Norgesmesteren har merket en stor interesseøkning den siste tiden, og tror potensialet er stort.

— Vekstpotensialet er stort både her og i Europa, og spesielt i Norge. Man merker at interessen øker, folk ringer og er nysgjerrig på hva vi driver med. Det er mye større respekt for idretten vår nå enn for tre-fire år siden.

For bare noen år siden var sporten forbeholdt de spesielt interesserte. Nå har folk fått øynene opp for idretten som har vært stor i Alpene i mange år.

Frodahl tror det bare er snakk om tid før sporten er på programmet, men i Norge er ikke OL det store målet.

— For oss er det viktigere å skape gode arrangementer her hjemme, og treffe bredden, sier han.

Må beholde essensen i randonee

Randonee bruker naturen som konkurransearena, og faren for kommersialisering av idretten hvis den havner på OL-programmet er til stede. Skjervheim håper ny teknologi kan gjøre idretten mer publikumsvennlig, samtidig som den beholder essensen.

— Det er spektakulære traseer og flott natur, så klarer vi å bruke ny teknologi og droner rett, så kan vi få til mye bra filming. Ender vi opp med å gå en runde i skogen for at det skal være TV-vennlig, har vi gått i feil retning.

For skiforbundet og Frodahl er det viktig å få folk til å forstå hvor bra man kan ha det i fjellet.

— Folk må bruke naturen og ha det gøy. De må se hvor fantastisk enkelt det er å bruke utstyret og fjellet. Folk skal ha det gøy, og komme i mål med et smil om munnen. Det er derfor vi driver med dette her, det er ikke noe penger i idretten, sier han.

På fjellet i Todalen var føret perfekt i helgen. I kvinneklassen vant Malene Blikken Haukøy fra Sogndal, overlegent over de andre konkurrentene.