STAVANGER: I en reportasje i Aftenbladet om utendørs treningsparker mente professor ved medisinsk fakultet ved NTNU i Trondheim, Jan Helgerud, at treningsparkene gir liten effekt på folkehelsen og at parkene ikke er et styrketreningstilbud tilpasset folk flest.

PROFESSOR: Jan Helgerud har forsket på trening og aldring. Foto: Privat

— Den fysisk aktive delen av befolkningen er på 10 til 15 prosent, mens 20 til 30 prosent er skikkelig inaktive. Det er ingen grunn til å tro at en treningspark får de helt utrente til å begynne å trene der. Mange av øvelsene er altfor tekniske og krever veldig stor styrke for å komme opp på laveste nivå, sier han.Disse uttalelsene har satt sinnene i kok hos folk som trener egenvekttrening og enkelte treningseksperter.

Redder ungdom

Lasse Tufte, grunnlegger og leverandør av treningsparkene Tufteparken mener Helgerud bommer fullstendig.

Lasse Tufte, leverandør og grunnlegger av Tufteparken mener Jan Helgerud tar feil når han mener at utendørs treningsparker ikke gir effekt på folkehelsen.  Foto: Lars Erik Bakken

— Helt siden vi oppførte den første Tufteparken i 2012 har vi utallige ganger blitt kontaktet av lokale brukere av parkene som forteller om hvordan de har gått fra å være inaktive til å bli aktive. Vi har en rekke eksempler på ungdom som har gått fra å være fysisk inaktive i mindre heldige miljøer, men som har funnet denne treningsformen og dermed gjort helomvending på livet sitt. Vi har også eksempler på mennesker med somatiske lidelser som knapt nok har styrke i armer og ben, men som likevel kommer til parkene, ikke for å bruke apparatene, men for å være litt i aktivitet. Er ikke dette en positiv effekt av et slikt tiltak så vet ikke vi, sier han, og fortsetter:- De aller fleste kommunene etablerer parkene som et lavterskel folkehelsetiltak. Rapportene vi får etter noe tids bruk er at de ofte fungerer bedre enn hva kommunene hadde sett for seg.

Helgerud mente også treningsparkene ikke har utstyr som trener strekkapparatet i beina, da 90 prosent av daglig aktivitet involverer musklene i setet og beina.

Tufte er svært uenig.

— Øvelser som tåhev i ribbevegg, utfallsøvelser, knebøy og spensthopp er lavterskeløvelser som alle klarer. Apparatene brukes til å assistere balanse. I tillegg så er vel dette apparater som trener strekkapparatet i bena?

Trening gir livsglede

Tufte mener i tillegg at folkehelse defineres gjennom langt mer enn bare ren styrketrening.

— Aktivitet i sin helhet i alle former - og livsglede ikke minst - er vel så viktige komponenter til en bedret helse, sier han.

OL-deltaker i turn, Stian Skjerahaug, i Tufteparken ved Stokkavatnet utenfor Stavanger.   Foto: Anders Minge

Espen Jansen har i årevis vært Norges fremste turner. Mellom 1988 og 2008 vant han 10 kongepokaler. Slik reagerte han på Helgeruds uttalelser:— Det er dessverre slik at noen alltid skal tenke negativt. I treningslæren skal man, som Helgerud sier, ta mellom tre og fem tunge repetisjoner for å øke den maksimale styrken. Men i forhold til kapasitet og folkehelse er det ikke bare det å øke den maksimale styrken som er viktig. Jeg vil si at for folk flest er alt annet viktigere enn maks styrke. Og i forhold til parkene, er det flere positive effekter: de er gratis, tilgjengelige, har godt miljø, man bruker hele kroppen og leker seg i form, sier han.

Styrke for folk flest

Tidligere alpintrener Erling Frode Ellingsen, har vært pådriver for den nyopprettede treningsparken i Alvøen idrettspark i Bergen.

— Det kommer stadig personlige trenere med overvektige og utrente og bruker parken vår. Vi har også en lysløype, fotballanlegg og tennisbane i tilknytning til treningsparken. Vi ser at folk går innom og gjør styrkeøvelser før og etter jogge- eller fotballtreningen. Før ville de ikke fått trent utholdende styrke, som jeg mener er den viktigste styrken vi mennesker trenger. Maksimal styrke, som Helgerud snakker om, mener jeg er mest for de spesielt interesserte. Selv er jeg 52 år og kjenner selv på kroppen hvor god denne treningsformen er, sier han.

Negativt innstilt

Martin Norum, PT i webcoaching.no, forfatter, foredragsholder og konkurrerer i styrkeløft og vektløfting. Han er kritisk til hvor bastant og unyansert Helgerud uttaler seg.

Martin Norum, PT i webcoaching.no, mener Helgerud skal holde seg for god til å synse om utendørs treningsparker. 

— Unyanserte uttalelser og absolutisme hører ikke hjemme i treningsbransjen - og spesielt ikke hos høytstående akademikere. Disse flinke fagfolkene burde etter mitt syn åpne øynene og se et større bilde enn hva som kommer frem i media. Dessuten synes jeg man skal holde seg for god til å synse om slike ting uten å ha en rapport å henvise til, sier han. - Helgerud mener at øvelsene er for teknisk krevende for utrente mennesker. Hva mener du?

— Jeg får en følelse av at Helgerud i utgangspunktet er negativt innstilt og dermed velger å si at det meste er for vanskelig og for tungt, uten at han har den nødvendige innsikten i det mulige øvelsesutvalget som finnes. Det finnes et hav av muligheter til å bruke parkene til å trene helt enkle øvelser, også for dem som er helt i startgropen.

Helgerud sier: - Trener du jevnlig i treningspark vil snart motstanden av din egen vekt bli for liten. Du bør da skifte øvelse eller trene med vekter for å øke motstanden. Hva mener du?

— Ja, når man blir så sterk at motstanden i form av sin egen kropp blir lav, bør man øke motstanden. Heldigvis er dette lite problematisk. Man kan legge på vektbelte, en vektvest eller lignende og trene de samme øvelsene, men med mer motstand, slik man kan på et vanlig treningssenter, sier Martin Norum.

Jan Helgerud ønsker ikke å gi noen ytterliggere kommentarer, men henviser til det amerikanske helsedepartementets søkemotor for treningsfysiologi og forskning, pubmed.gov, hvis noen skulle ha interesse av hans tidligere forskning.