— Alt har gått på skinner, sier Lars Martin Sørensen med iver i stemmen.

15. juni ble Tønsberg-gutten den 26. personen under 18 år som har fått gastrisk bypass-operasjon i Norge.

Gastrisk bypass

Sørensen har slitt med vekten helt siden han var fem-seks år. Det var ikke lett å vokse opp og se annerledes ut enn de fleste andre.

— Det påvirket meg fysisk og mentalt. Det var mange aktiviteter jeg ikke kunne gjøre, og mentalt var det vanskelig å ikke være en del av flertallet. Det var ganske kjipt til tider, sier 16-åringen.

Da han var 11 år ble han deltaker på FamilY-prosjektet. Gjennom opphold på Evjeklinikken og tett oppfølging i etterkant, gikk vekten nedover. Men de siste to årene kom kiloene gradvis på igjen. I vår ble han vurdert for gastrisk bypass og fikk ja.

Her er Lars Martin Sørensen sammen med mamma Hege, og pappa Arvid, på Evjeklinikken sommeren 2011. Foto: Privat

Svært få opereresOperasjonen Sørensen tok tilbys kun utvalgte ungdommer gjennom forskningsprosjektet 4XL ved Senter for Sykelig Overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold. I alt skal 50 ungdommer opereres, og nedre aldersgrense er satt til 13 år. Alle må ha en kroppsmasseindeks (BMI) på over 40, eventuelt 35 ved etablert følgesykdom. Pasienten må også ha forsøkt konservativ oppfølging i minimum 12 måneder.

— Vi har omtrent 1500 konsultasjoner årlig på poliklinikken, og til nå har vi operert 34 ungdommer. Dette viser hvor få ungdommer vi til nå har funnet egnet for et slikt inngrep, sier overlege ved senteret, Samira Lekhal.

Hun forteller at gjennomsnittalderen på de som er operert så langt er 16,5 år, og at den yngste hittil er 14,5 år.

Internasjonal forskning viser at fedmekirurgi for unge fører til vektreduksjon (i hvert fall i et to-tre års perspektiv), lavere dødelighet og bedre livskvalitet. Samtidig vet man lite om de psykiske og fysiske langtidseffektene. Blant annet viste en stor svensk studie forhøyet risiko for selvmordsforsøk.

Samira Lekhal. Foto: Fredrik Saltbones

— Forsvarlig - I lys av dette: Er det forsvarlig å gjøre fedmeoperasjoner på så unge personer?

— Vi har dette med i betraktningen når vi utreder, og det gjøres også utvidet testing med spesielt fokus på psykisk helse. Vi har langt flere ungdommer som utredes enn vi faktisk opererer, og som oftest er nettopp sårbarhet i forhold til psykisk helse medvirkende faktor til at vi velger å avvente operasjon, sier Lekhal.

Hun får støtte av Jøran Hjelmesæth. Han er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitet i Oslo.

— Ja, det er forsvarlig, men vi må følge nøye med og registrere alvorlige bivirkninger, og gjøre grundige utredninger og vurderinger, sier Hjelmesæth.

- Tror du fedmeoperasjoner blir en viktig del av fremtidens behandling av unge med sykelig overvekt, Samira Lekhal?

— Basert på erfaringene vi har så langt i 4XL ser det ut som om gastrisk bypass, for noen utvalgte ungdommer, kan være et godt behandlingsalternativ. Men det er fortsatt behov for forskning på hvordan ungdommene har det i et langtidsperspektiv, både i forhold til vekt, livskvalitet, følgesykdom, ernæringsstatus etc., sier Lekhal.

Lars Martin Sørensen. Foto: Privat

Var i tvilArvid Sørensen, Lars Martins pappa, forteller at gastrisk bypass var siste utvei for dem.

— Både vi foreldre og Lars Martin selv var i tvil når han fikk tilbudet om å bli utredet for eventuell operasjon. Lars Martin var bekymret for selve operasjonen, mens vi foreldre var bekymret for at vi sammen skulle ta en avgjørelse som ville få betydning for han resten av livet, sier Sørensen.

Men da sykehuset sa at helsen til Lars Martin ikke var bra pga overvekten, og at det allerede nå var en del alvorlige faresignaler, så bestemte de seg for å takke ja til operasjonen.

- Foreløpig er det bare svært få under 18 år som får denne operasjonen. Bør flere få tilbudet?

— Ja, helt klart. Jeg synes at ungdom bør få tilbud hvis ikke annet hjelper og de har prøvd alt. Jeg tror at mange som ikke klarer å få vekten ned, og som ikke blir operert, vil slite masse med andre livstidssykdommer, som diabetes, høyt blodtrykk og dårlig helse generelt. Mange blir også mobbet på grunn av vekten sin. Jeg tror at livskvaliteten, og ikke minst motivasjonen, ville blitt mye større hvis de fikk hjelp, sier Sørensen.

Gått ned 25-26 kg

Lars Martin Sørensen må nå ta vitamin- og mineraltilskudd resten av livet. Han risikerer også plager om han spiser for fort eller for feit mat, og må gå til jevnlig oppfølging hos lege. Men de anser de negative sidene av en slik operasjon som bagateller å regne i forhold til alt det positive den har ført med seg.

Siden operasjonen i juni har 16-åringen gått ned 25-26 kg.

— Livet mitt er veldig bra nå, sier Lars Martin Sørensen.