Det er stille på Stamina i Åsane denne morgenen. Men i en av styrkesalene pusher Anne Hellem (54) 115 kg i markløft. Hun tar aldri fri fra trening.

— Har jeg to dager fri fra treningen, går jeg nesten på veggene, sier Hellem og ler.

For fem år siden var livet helt annerledes.

— Jeg gikk på en smell, og fikk en dyp og alvorlig depresjon. Jeg gikk ikke ut og tok ikke telefonen. Jeg husker forferdelig lite fra den tiden, sier Hellem.

Anne Hellem jobbet som travhesttrener i mange år. Nå er hestene byttet ut med tunge vekter. Foto: Privat

— Humøret ble bedreMye stillesitting førte etter hvert til mange ekstra kilo, og etter hvert passerte den 163 centimeter høye kvinnen 100 kg. Samtidig begynte knærne å skrangle. Hun fikk beskjed av legen om å gjøre noe.

— Jeg tenkte at jeg måtte ha hjelp, så jeg ønsket meg PT-timer til bursdagen, sier Hellem.

Julen 2012 ble ønsket innfridd. Da var Hellem så bra fra depresjonen, at hun kom seg på trening sammen med personlig trener Stian Svendsen Valberg. Han la opp et trenings- og kostholdsprogram som skulle endre livet hennes.

Hun begynte å spise mindre kalorier og mer proteiner enn tidligere, og mindre og hyppigere måltider. Treningen besto av styrketrening på hele kroppen, boksing og spark på puter, og ulike kondisjonsøvelser.

Hellem trener styrke fire dager i uken, kondisjon en dag. Her med personlig trener Stian Svendsen Valberg. Foto: Jan Lillebø

Raste ned i vekt— Han lovet at jeg skulle gå ned 1/2 kilo i uken, om jeg gjorde som han sa. Det gjorde jeg, og kiloene raste av. Samtidig ble humøret mye bedre og jeg fikk mye mer overskudd. Det hjalp også å treffe nye mennesker og å komme inn i nye miljøer, sier 54-åringen som jobber som nattevakt på et bofellesskap for utviklingshemmede.

Et og et halvt år etter at hun begynte å trene og la om kostholdet, nådde hun målet om en vektnedgang på 30 kilo. Akkurat som planlagt.

— Det er mange som hurtigslanker seg, men jeg synes ikke det er måten å gjøre det på. Da tar det gjerne ikke lang tid før de går opp igjen. Vi ønsket å ta det stille og rolig, og at det skulle bli en livsstilsendring. Det hun har klart, er helt fantastisk, sier personlig trener Valberg.

VM i styrkeløft

Men for Hellem ble det ikke bare en livsstilsendring. Det viste seg nemlig at 54-åringen fra Åsane hadde et talent utenom det vanlige.

— Jeg merket tidlig at hun var veldig sterk, og sa det til henne flere ganger. Men uansett hva jeg sa, så trodde hun ikke helt på meg. Både jeg og andre mente hun burde stille opp i styrkeløftkonkurranser, sier Valberg og ler.

En dag sjekket hun det likevel ut. Det viste seg at hun ville gjort det godt i konkurranse med rekordene hun hadde satt på trening. For et drøyt år siden, tok hun mot til seg. Hun meldte seg inn i Bergen styrkeløftklubb. Siden den gang har hun tatt to NM-gull. Nå har hun også klart kvalifiseringskravet til veteran-VM i styrkeløft i Texas i juni.

— Jeg har ikke skjønt det ennå. Det er først nå i det siste at jeg kjenner at dette er ganske bra. Sånn som i går. Da var det så lett å løfte tungt. Før kjente jeg ikke glede. Nå kan jeg føle at jeg er glad for ting igjen, sier Hellem.

Anne Hellem. Foto: Jan Lillebø

— Klikket for demI dag har hun klart 137 kg i markløft, 97,5 kilo i knebøy og 50 kilo i benkpress. Den siste øvelsen føler hun at hun har langt mer å gi på. Uansett ville disse rekordene holdt til en fjerdeplass i fjorårets VM.

- Om noen hadde sagt til deg for fem år siden at du skulle stille i VM i styrkeløft nå, hva ville du tenkt da?

— Da ville jeg tenkt at det hadde klikket for dem. Det ville jeg ikke trodd på, sier Hellem og ler.

Hun vil si dette til andre som er i samme situasjon som hun var for tre år siden:

— Det er aldri for sent å begynne.