Bruken av dopingmidler har økt i ungdomsmiljøene det siste tiåret, ifølge Antidoping Norge . Dette er også Cornelis Elanders erfaring. Han jobber som personlig trener i USA og livsstilscoach for Proteinfabrikken, der han også har fått navnet sitt på et av produktene.

Han mener at man kunne unngått en del doping, om man hadde fokusert mer på effekten av sunt kosttilskudd.

— I media blir man ofte frarådet å bruke kosttilskudd. Men det finnes mye sunt tilskudd, som proteinpulver, proteinbarer, og fettsyrer, som mange kan ha veldig stor glede av. Hadde man informert og guidet ordentlig om dette, særlig unge gutter, så kunne man fått en reduksjon i bruk av ulovlige dopingmidler, mener Elander.

Cornelis Elander mener det er langt mindre tabu med kosttilskudd i USA enn i Norge. Foto: Privat

Mindre tabu i USAHan bor selv i USA. Der mener han kosttilskudd er langt mindre tabu enn i Norge.

— Her i USA vet alle at riktig kosttilskudd må til, om du ønsker god og riktig effekt av treningen, sier Elander.

Han mener mange blir frustrerte når de ikke får nok effekt av bare trening og «vanlig kosthold», og at de derfor tyr til prestasjonsfremmende stoffer.

— Hvis vi hadde vist unge gutter den utrolige effekten og de gode resultatene de kan oppnå gjennom riktig trening, sunn kost og sunt kosttilskudd, så tror jeg færre ville begynt med doping, sier den personlige treneren, som også har sin egen blogg .

Fredrik Lauritzen. Foto: Antidoping Norge/Morten Rakke

— Kan trigge brukenAntidoping Norge er helt uenig med Elander.

— At kosttilskudd skal forhindre doping, har jeg ingen tro på. Tvert imot, så tyder forskning på at kosttilskudd kan trigge bruken av andre stoffer, sier Fredrik Lauritzen, leder ved Antidoping Norges kunnskapssenter.

Han viser til en studie blant amerikanske studenter. Den viste at de som brukte fettforbrennende kosttilskudd, eller tilskudd for å få større muskler, hadde større tro enn andre på effekten av anabole androgene steroider, og at de var trygge å bruke. Studien viste også en sammenheng mellom bruk av kosttilskudd og bruk av doping.

Lauritzen mener dette ikke er eneste grunnen til å unngå kosttilskudd.

— Kosttilskudd kan inneholde forbudte stoffer, som stimulerende midler og anabole stoffer. Dette er en stor bekymring, siden vi vet at det er blitt veldig vanlig å bruke kosttilskudd, sier Lauritzen.

Inneholdt ulovlige stoffer

En studie fra 2015 viste at 14-18 prosent av kosttilskuddet i USA inneholder stimulerende eller anabole stoffer.

Inntak av dopingpreparater er forbundet medalvorlig helserisiko- og helseskade.Eksempelvis gir bruk av anabole steroider blant annet økt forekomst av hjerte- og karlidelser, og kan gi alvorlige leverskader, vekstforstyrrelser og psykiske bivirkninger.

— Påstanden fra Elander forutsetter også at kosttilskudd har en effekt utover et normalt kosthold. Men det er veldig få av dem som har det, verken muskelbyggende eller fettforbrennende, sier Lauritzen.

- Trenger ikke kosttilskudd

Truls Raastad er professor i idrettsfysiologi og har forsket på effekten av ulike kosttilskudd. Han har blant annet funnet ut at store, konsentrerte doser C- og E-vitaminer i pilleform, kanmotvirke effekten av utholdenhetstrening.

Raastad mener det bare er et type kosttilskudd som har dokumentert effekt på muskelbygging: Kreatin.

— Det er dokumentert at man på kort sikt vil få større muskelvekst og styrkefremgang, om man kombinerer styrketrening med kreatin. Men mosjonister som er opptatt av å være ok sterke og å få større muskelmasse, kommer uansett godt i mål med god trening og normal kost, sier Raastad.

Det har også blitt diskutert om proteintilskudd kan hjelpe på muskelveksten. Men ifølge Raastad, så ser det ikke ut til at det er tilskuddene i seg selv som er avgjørende, men at man får i seg nok gode proteiner fra kostholdet.

Raastad tror heller ikke at å fremme kosttilskudd, vil føre til mindre doping.

— Jeg har vel følelsen av at de som bruker kosttilskudd for å øke muskelvekst, har en kortere vei til doping enn de som er mer skeptiske til slike kosttilskudd, sier professoren.

- Vil alle fronte «våre saker»

Elander er enig i at man kan få en bra trent kropp med et sunt kosthold og nok riktig trening. Men:

— Veldig mange har ikke tid til å lage all den sunne maten man trenger. Om du spiser mye ute, noe stadig flere gjør, så er den heller ikke så lett å få tak i. Da kan en proteinbar eller proteinshake gjøre at du lettere får i deg de byggesteinene du trenger for å få en muskuløs kropp, mener Elander.

- Du er livsstilscoach for Proteinfabrikken, og har også et produkt med ditt navn på. Sier du dette for å selge mer produkter?

— Vi vil alle fronte «våre saker», akkurat som en trener fra SATS vil promotere at man bør trene mer og norske skiutøvere promoterer «et sunt, norsk kosthold». Men dette er et budskap jeg har hatt i alle år, og som ikke har noe med mitt samarbeid med Proteinfabrikken å gjøre, sier Elander.