— Før i tiden brukte jeg vanlige joggesko, men da opplevde jeg noen ganger å falle når det var vått og sleipt. Med terrengsko har jeg mye bedre grep, sier sykepleieren.

Hun har nettopp kjøpt seg et nytt skopar. Det var aldri noen tvil om at det var terrengsko hun skulle velge. Kjersti Skare bor i Bergen og er ofte i Stoltzen. Gjerne flere ganger i uken og i all slags vær. Da er det godt å ha fottøy som hun føler seg trygg i.

Må ikke være for tunge

— Grep, men også komfort. Og så må de ikke være for tunge. Det er det viktigste for meg når jeg skal velge meg sko. Jeg har hatt flere par. Disse kjøpte jeg for bare noen dager siden, så jeg har knapt fått brukt dem. Men de ble varmt anbefalt i butikken, sier 42-åringen.

Kjersti Skare har fått mye bedre grep etter at hun byttet fra joggesko til terrengsko. Foto: Paul Sigve Amundsen

Den store majoritet av dem som går i terrenget, bruker vanlige joggesko, men også hverdagssko av ulik type finnes på mange føtter. I løpet av den timen vi brukte i Stoltzen forleden, observerte vi til og med en som tok turen i høye støvletter.Den nye trenden med motbakkeløp og fjelløp er blitt begjærlig omfavnet av skoprodusentene. På samme måte som joggebølgen ga oss joggeskoen, har motbakkebølgen gitt oss terrengskoen. Platou Sport er en av sportsbutikkene som satser på denne nisjen.

Et nytt segment

— Når vi rådgir våre kunder, er passform det aller viktigste. Føttene varierer fra person til person, så det er avgjørende at man finner en sko som passer til den foten man har fått utlevert, sier Mattias Nordahl, skoansvarlig hos Platou Sport i Bergen.

Introduksjonen av terrengsko på markedet har gitt den tradisjonsrike sportsbutikken et helt nytt segment. For ti år siden var begrepet så godt som ikke-eksisterende. I dag er en hel vegg i kjelleren avsatt til terrengsko.

— Motbakkeløperen er den typiske brukeren av denne typen sko, men de egner seg selvsagt også til en tur over vidden, sier Nordahl.

Forskjell på mosjonist og spesialist

Behovene varierer fra kunde til kunde. Noen er ute etter en lett sko, andre vil ha litt støtte, litt beskyttelse og demping, mens grepet er den altavgjørende faktoren for atter andre. De færreste spør etter Gore-Tex, ettersom skoene er så lave at de i vårt terreng og klima uansett ikke vil kunne holde vannet ute.

— Der mosjonisten gjerne er ute etter en sko som kan brukes til noe mer enn bare å løpe med, er de mer spesialiserte brukerne på jakt etter en flat og lett sko med best mulig grep. En som er uvant med å løpe i terrenget, vil sannsynligvis oppleve at de letteste skoene gir en god del juling gjennom sålen, fordi den er tynn og bøyelig, sier Nordahl.

Godt grep oppnår man med myk gummi. Ulempen med den er at den blir fort slitt.

Grep viktigst

— Ikke nødvendigvis. Jeg har funnet en finsk sko som gir både godt grep og er slitesterk, bedyrer hardhausen Stian Hovind-Angermund.

Han har vunnet en rekke motbakkeløp det siste året. Asker-gutten som har gjort bergenser av seg, er en av de tøffeste i miljøet. Når vi møter ham, er han på vei til et invitasjonsløp i Sveits.

— Hva er for deg den viktigste egenskapen en terrengløpssko må ha?

— Grep! Uten tvil. Grep er alfa og omega. Deretter kommer passform og løpsfølelse, sier Stian Hovind-Angermund.

Han har prøvd mange skomerker og -modeller og mener forskjellene er store.

— Det finnes god og dårlig kvalitet. De beste må man gjerne betale litt mer for, men så har man dem også tre ganger så lenge som de dårlige.

Testen:

sko01.jpg
sko02.jpg
sko03.jpg
sko04.jpg
sko05.jpg
sko06.jpg
sko07.jpg