Store, sterke menn som drar lastebiler og løfter enorme steiner. I Norge finnes det ca. 150 aktive strongman-utøvere. Tidligere var Alexander Nilsson en del av dette miljøet. Men ikke lenger. For et og et halvt år valgte han å gi seg — han orket ikke det han hevder er «omfattende dopingbruk» i miljøet.

— Det er en betydelig mengde folk i miljøet som doper seg, i alle fall over halvparten. Jeg ønsket ikke å være med på det mer. I all annen idrett skal man måle hvem som er best. Det er ikke mulig når en stor del av utøverne doper seg, sier Nilsson.

STYRKELØFTER: Alexander Nilsson byttet fra strongman til styrkeløft for halvannet år siden. Foto: Privat

— Akseptert å dope seg - Hvordan vet du at så mange doper seg?

— Jeg vet det fordi de er så slarvkjeftet rundt de greiene der. Jeg har også lest e-poster og chatter der de forteller hva de bruker, sier Nilsson.

- Så du mener det er akseptert i miljøet å bruke doping?

— Ja, det er veldig akseptert. Jeg har hørt dem diskutere det høylytt. Folk bruker alt fra veksthormoner til insulin. Det er rett og slett livsfarlig, sier Nilsson.

Han valgte å bytte fra strongman til styrkeløft. Den sporten er tilknyttet Norges idrettsforbund, og derfor gjennomføres det også dopingtester. Han har blitt testet en gang siden han begynte.

— Jeg har vært en ren idrettsutøver hele livet. Men som strongman-utøver mistenkte folk, helt ned til min mor, at jeg dopet meg. Det gjorde meg brydd og flau. Da var det bedre å begynne med styrkeløft. Det finnes sikkert folk som jukser der også, men der er det et mye strengere dopingregime. Vi er ekstremt opptatt av å gå foran som gode eksempler for de unge, sier han.

Jyrki Rantanen. Foto: www.heavyevents.fi

— Flere enn 50 prosent doper segJyrki Rantanen sier omtrent det samme som Nilsson om doping i strongman-miljøet. Finnen har 20 år bak seg i sporten, som både utøver, dommer og arrangør av en rekke konkurranser, deriblant Verdens Sterkeste.

— Bruk av veksthormon har økt veldig i strongman-miljøet. Før var det nesten ingen som dopet seg, mens nå føler mange seg sære om de ikke gjør det. Samtidig har vektene blitt mye tyngre, og folkene mye større, enn for 10-15 år siden. Før var utøverne på topp i karrieren i 30-årene, etter intensiv trening i mange år. Nå ser man ofte 20 år gamle gutter blant de beste. Da er det gjerne noe som ikke stemmer, sier Rantanen.

- Nilsson mener at halvparten av strongman-utøverne doper seg. Hva tenker du om det?

— Jeg vil si at flere enn 50 prosent doper seg, sier han.

- Vet du noe om hvordan dette er i Norge?

— Jeg vet ganske mye om strongman-miljøet i Norge, etter å ha vært dommer der i flere konkurranser og trent flere utøvere. Det er like mange som doper seg der som ellers i verden, sier han.

- Bare tull

Knut Bjorvatn kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene til Nilsson og Rantanen. Han er arrangør av strongman-NM i enkeltøvelser.

— At 50 prosent av utøverne doper seg, er bare tull. At det er noen som gjør det, er jeg ganske sikker på. Men doping er ikke på langt nær så utbredt som de vil ha det til. Jeg tror ikke det er så mye bedre i sykling eller friidrett, sier Bjorvatn.

Han mener de fleste som er med i hans konkurranser er dopingfrie.

- Hvordan vet du det?

— Jeg har drevet med denne type styrkeidrett siden 1976-1977. Da vet man etter hvert hvordan de som doper seg ser ut, i alle fall dem som tar veldig mye. Hvis noen plutselig blir kjempesterke i løpet av en måned eller to, da begynner man å lure, sier han.

Samtaler med yngre

- Hva gjør du da?

— Jeg har hatt en del samtaler, spesielt med dem som er litt yngre. Da forteller jeg dem at det kanskje ikke er så lurt å bli så fort sterk, ettersom strongman er en sport der du må bevege deg mye med vektene. Da kan mye bruk av anabole steroider fort forårsake skader, sier Bjorvatn.

Han synes det er rart at Alexander Nilsson velger å gå ut mot strongman-miljøet.

— Jeg forstår ikke hvorfor han vil slenge dritt om oss. Vi ville aldri slengt dritt om ham. Det overrasker litt, sier Bjorvatn.

Lars Rørbakken. Foto: Helge Skodvin

— Verken verre eller bedreHeller ikke Lars Rørbakken (36) kjenner seg igjen i Nilsson eller Rantanens beskrivelser av strongman-miljøet. Han har vært aktiv i miljøet i en årrekke, og har også vært med på å arrangere flere konkurranser i Hordaland.

— Jeg vet ikke hvor de tar det fra. De må ha hengt i et annet strongman-miljø enn jeg har gjort. Jeg tror ikke strongman er verken verre eller bedre enn andre idretter, sier Rørbakken.

Han mener det er fullt mulig å gjøre det bra i strongman uten å dope seg.

— Det er folk som gjør det bra i strongman som er under strenge testregimer ettersom de deltar i andre idretter også. Man må ikke dope seg for å bli god i strongman, sier Rørbakken.

Han mener mer testing i strongman, kunne hjulpet på ryktet. Samtidig mener han kunnskap er nøkkelen.

— Vi må lære folk at det går an å få resultater uten doping, sier Rørbakken.

I 2007 testet han selv positivt på tre forbudte stoffer. Rørbakken mener at han er uskyldig, og at de forbudte stoffene må stamme fra bruk av kosttilskudd.

- Lett å skylde på

Vidar Daae Vikøyr er kraftig irritert over Alexander Nilssons utspill. Vikøyr har drevet med strongman i seks år, og har både NM-titler og VM-gull.

— Da Alexander Nilsson holdt på med strongman, så støttet og backet vi ham. Jeg er provosert over at han går ut og sier noe sånt. Strongman er en liten sport i Norge som prøver å hevde seg og bli godtatt, sier Vikøyr.

Han mener det er helt feil at over halvparten doper seg.

— Alexander Nilsson har prøvd seg i et par konkurranser uten å slå gjennom. Man kan ikke si at grunnen til at man ikke når langt, er at andre ikke er reine. Jeg har trent rent i seks år, og hatt en jevn økning. Det som skal til for å bli en god strongman-utøver er mye trening. Det er lett å skylde på at andre doper seg, når du ikke er like god selv, sier Vikøyr med et smil og henviser til Nilsson.

Halvor Byfuglien. Foto: Antidoping Norge

Vet lite om strongman-miljøetAntidoping Norge kan verken avkrefte eller bekrefte om det finnes doping i strongman-miljøet.

— Dette er ikke et miljø vi har vært inne i, så derfor har vi liten innsikt i det. De er ikke under Norges idrettsforbunds paraply, der vi har vårt mandat og kan gå inn å teste og drive med forebyggende arbeid, sier Halvor Byfuglien, avdelingsleder i kommunikasjon- og samfunnsavdelingen i Antidoping Norge.

De har også mulighet til å teste utøvere i andre organisasjoner eller miljø, men da må miljøene selv be om det, slik treningssenterbransjen har gjort gjennom Rent Senter. Ellers har ikke Antidoping Norge noen mulighet til å gjøre noe, forteller Byfuglien.

- Hva tenker dere om det som Alexander Nilsson sier om doping i strongman-miljøet?

— Det miljøet kjenner han mye bedre enn oss. Det er bra om han ønsker å stå frem å fortelle om det. Vi ønsker at flest mulig skal fremme en ren treningskultur, uavhengig av hvilken arena det er snakk om, sier Byfuglien.

Vil gjøre sporten renere

Det siste året har finnen Jyrki Rantanen engasjert seg sterkt i å gjøre sporten renere. I fjor dannet han derfor United Strongman, verdens første strongman-organisasjon som arrangerer konkurranser under World Anti-Doping Agency (WADA).

Her må alle utøverne signere en antidopingkontrakt tre måneder før den første konkurransen. Ettersigneringen kan de bli testet hvor og når som som helst uten varsel. Så langt er ti nordmenn blant dem som har signert. Rantanen håper man vil se slike konkurranser i Norge i løpet av to år.

— Jeg tror sporten vil være i en helt annen posisjon om fem-ti år. Men da må man ha flere gale folk som meg, som er klare for å kjempe, sier Rantanen, som forøvrig selv innrømmer å ha brukt doping på begynnelsen av 2000-tallet.

Alexander Nilsson mener at det er på tide at også strongman blir underlagt Norges idrettsforbund, og dermed Antidoping Norge.

— Da hadde sporten og utøverne blitt tatt mer seriøst, og man hadde vært sikker på at den beste vant. Jeg tror også at flere store folk ville begynt med sporten, sier han.

Vurderer antidopingarbeid

Knut Bjorvatn har fått med seg Rantanens antidopingarbeid.

— Vi velger å se an hvor godt han får det til først. Har han suksess, kan det godt hende vi vil gjøre det samme, sier Bjorvatn.

- Bør strongman bli en del av Norges Idrettsforbund, som dermed også gjør det mulig med dopingtesting?

— Jeg håper at strongman en dag vil bli en del av Norges Idrettsforbund. Men foreløpig er strongman en så liten sport at vi ikke kan bli med, sier Bjorvatn.

Norges idrettsforbund opplyser i en e-post at det kreves ca 3000 aktive utøvere rundt om i Norge for å bli vurdert som nytt særforbund.