Slik sov alle deltagerne. Mange var utslitte etter dagens etappe. Foto: Privat
Manne som oppfant løpet, Patrick Bauer (t.v.) møtte Hammer og de andre deltagerne i mål, der han delte ut medaljer. Det var 31. gang løpet ble avholdt. Foto: Privat
Føttene merker påkjenningen og trenger pleie. Foto: Privat
Varmt, langt og krevende. Et maratonløp over mange dager i ørkenen krever sin mann og sin kvinne. Foto: Privat

Øyvind Hammer fikk i helgen endelig vann på kroppen etter syv dager og 25 mil i ørkenen. 46-åringen gjennomførte «Marathon des Sables», der deltagerne selv fraktet elleve kilo på ryggen.

— Vi måtte ha med oss all maten vi skulle spise, men vi fikk vann til å drikke underveis og selvsagt ved hvert etappemål, for å sove i berbertelt, sier Hammer.

Motivatoren og mentaltreneren, kjent blant annet for sitt lange samarbeid med skiskytter Ole Einar Bjørndalen, var sammen med tre andre nordmenn og drøye 1100 startende, av dem 200 kvinner. 137 falt av underveis, fordi løpet var så krevende og de ble dehydrert.

  • Se Hammers private bilder fra turen øverst i artikkelen!

— De hundre beste er opptatt av tiden, men for oss andre handler det om vi kommer i mål eller ikke, opplyser Hammer.

Øyvind Hammer jobber som motivator og mental trener, og han er kjent for sitt lange samarbeid med skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen (t.v). Her gratulerer Hammer skiskytteren etter at Bjørndalen tok gull på 20-kilometeren i Salt Lake City-OL i 2002. Foto: NTB scanpix

Han gjennomførte, men vil fremheve Sondre Amdahl, norsk ultraløper som er en av de beste i verden. Han kom inn på niendeplass.— Det er en utrolig prestasjon. Man må nesten være født i den varmen for å levere et slikt resultat, sier Hammer.

Ville prøve det varmeste eventyret

Fra byen Ouarzazate sørøst i Marokko, ble deltagerne busset seks timer ut i ørkenen. Da forstår man hvor stort landområde det er snakk om.

Grunnen til at Hammer ønsket å være med på dette, var at han tidligere har krysset Grønlandsisen på ski.

— Det var det kaldeste eventyret, og derfor ville jeg være med på det varmeste, sier Hammer, som legger til at det var 40 varmegrader i skyggen. Dermed ble det over 50 pluss i sola.

— Det er så varmt at når man ligger i skyggen, er det uutholdelig. Og så skal du ut i sola med elleve kilo og gjennomføre gjennomsnittlig et maratonløp hver dag. Den lengste etappen var for øvrig 84, 4 km. Når man da går under stjernehimmelen i Sahara, og det er bek mørkt, er denne opplevelsen verdt hele turen. Makstiden på den etappen var på 35 timer, men jeg brukte 20. Da gikk jeg hele tiden.

Måtte gå for det meste

Hammer, bosatt på Kirkenær i Grue, trodde at han skulle løpe mer, men varmen, sanden og andre forhold førte til at veldig mange bortsett fra de beste, gikk mest.

Varmt, langt og krevende. Et maratonløp over mange dager i ørkenen krever sin mann og sin kvinne. Foto: Privat

— Mange tror at Sahara-ørkenen er flat, men det stemmer ikke. Det er sanddyner, men også masse fjell. Det er veldig varierende underlag, alt fra at man vasser i sand hele tiden, til steinete underlag og det å klatre i fjellpass. Det eneste som ikke forandrer seg er sola.

Han forteller at deltagerne fikk sandstorm den første dagen, da kornene pisket mot kroppen og satte seg i øynene. Da det senere ble helt vindstille, var det nesten som om gjengen savnet den luftingen.

- Hva tenkte du underveis?

— Det jeg ikke tenkte på var hvor tøft det er å være i varmen. Den bare slår deg ut. Det man da må gjøre er å fikse det varmen gjør med kroppen. Sørge for å få i seg nok drikke, salt og mat hele tiden. Vi får utlevert vann på morgenen og på sjekkpunkter, men med klippekort. Dermed må vi fordele nøye gjennom dagen.

Ikke lov til å sutre

Han har løpt maraton flere ganger tidligere, blant annet fem ganger i New York. Dette ble helt spesielt, et «ned-i-kjelleren-løp». Og på hver eneste dagsetappe, på morgen, ble løperne sendt av gårde til følgende musikk: «Highway til Hell».

— Det som er morsomt med de andre, er at alle synes det er krevende og de er kjempeslitne, men så blir man veldig flink til å holde hverandre oppe med humor og riktig tankegang. Der er ingen som får lov til å sutre. Det ble mye snakk om at «dette gjør vi frivillig».

«Marathon des Sables» går egentlig over seks dager, mens den syvende er en veldedighetsetappe over 17 kilometer.

Hammer drar nå hjem til Norge, og han har flere planer.

— Jeg ser på muligheten for å utvikle ultraløp med historiske innslag på Finnskogen, forteller han.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport. Der får Kjetil Rekdal refs for sitt nye regime på Valle: