På bordet i stuen til Rune Halland (51) står det fat med frukt og grønnsaker — og noen berliner- og kokosboller.

— Man skal ta vare på de som ikke er som oss, fleiper Trond Torgersen (49), og nikker mot journalisten og fotografen.

Før ville Halland, Torgersen og Alexander Busch (29) raskt gitt bollene bein å gå på. Nå står de der urørt.

Skoleboller og pizza

De tre er kollegaer i Malermester Torgersen i Bergen. For et år siden var alle tre vant med å spise to store hovedmåltider til dagen, i tillegg til en del usunn snacks ved siden av. Det ble mye skoleboller, pizza og McDonalds. Grønnsaker spiste de nesten ikke.

Rune Halland var 109 kg før han la om vanene for et år siden. Foto: Privat

Men så meldte Halland seg, noe motvillig, på et Grete Roede-kurs. Han var nær ved å trekke seg, men konen pushet ham til å gå. Nå skulle kiloene av den 109 kg tunge kroppen.— Da jeg gikk ned to kg første uken, var det gjort. Det viste seg å være mye enklere enn jeg trodde, sier Halland.

I stedet for to store måltider for dag, begynte han å spise frokost, lunsj, middag og kvelds (se fakta).

— Samtidig peiset jeg på med yoghurt og grønnsaker mellom måltidene. Jeg har aldri spist så mye før, og var aldri sulten, sier Halland, som også begynte å gå mer tur enn tidligere.

Alexander Busch var 124,6 kg før han i høst startet livsstilendringen. Foto: Privat

— Gi slipp på alt det godeEtter hvert lot kollegaene seg inspirere. De så hvordan Halland raste ned i vekt, og fikk stadig mer energi og overskudd. Da hev de seg også på, og endret fra to store, usunne måltider - til fire næringsrike, mindre måltider.

For Alexander Busch, som veide 124,6 kg da han startet, har det ikke bare vært lett.

— Jeg har gitt slipp på alt det gode. Når jeg ser på bordet nå, er det bare én ting som frister, sier Busch og nikker mot berlinerbollene.

Samtidig var endringene vektnedgangen ga, for gode til å gi slipp på.

— Etter at jeg begynte å spise riktig, har jeg fått mye mer energi. Nå er jeg nødt til å gjøre noe for å bli sliten, så nå har jeg begynt å gå fjellturer, sier Busch.

Trond Torgersen var 121,8 kg før han byttet ut cola med vann, og begynte å spise flere, men mindre og mer næringsrike måltider. Foto: Privat

— Sto fast mellom stillaseneTorgersen presiserer at det ikke handler om å gi slipp på alt det gode.

— Man må bare må spise det i mindre og riktige mengder, sier han.

49-åringen, som er en av lederne i Malermester Torgersen, ser fordelene ved at arbeidstakerne er blitt lettere.

— De jobber raskere og har mer energi. Mens Alexander sto fast mellom stillasene før, kommer han seg nå mellom, sier Torgersen og ler.

Selv har han også gått på Roede-kurs. Det siste året har han gått ned 13,8 kg. Seks av kiloene mener han skyldes at han droppet coladrikkingen.

Nå er fasiten dette for de tre bergenserne:

Rune Halland: Før: 109 kg. Nå: 85 kg. = 24 kg ned i vekt.

Alexander Busch: Før: 124,6 kg. Nå: 105,6. = 19 kg ned i vekt.

Trond Torgersen: Før: 121,8 kg. Nå: 108,3. = 13,8 kg ned i vekt.

Charlotte Hagen, kursleder på Grete Roede, har sørget for at malerkollegaene har byttet ut usunn mat med sunne alternativer. Foto: Vegar Valde

— Fantastisk gøyTotalt har altså de tre malerkollegaene gått ned 56,8 kg det siste året. Det er Grete Roede-kursleder Charlotte Hagen mektig imponert over. Hun forteller om en gjeng som har brukt humor, energi og latter - og en dæsj konkurranse - for å motivere hverandre:

— Det har vært bilder av inneklemte malere, sladring på hverandres «smeller» og veddemål mellom dem basert på hvem som har gått ned mest i vekt på en uke. De har gjort jobben min kjempemorsom, sier Hagen.

Selv har hun gått ned 30 kg ved å endre livsstil.

- Hva er dine beste tips for å gå ned i vekt?

— Man må sette seg et realistisk mål, planlegge hvordan man kommer seg dit og satse. Da handler det om å spise ofte, næringsrikt og variert, for kostholdet er det viktigste når du skal ned i vekt. Så er trening alfa og omega for å holde vekten, sier hun.

Hun anbefaler også å ikke bli for ensidig i matveien, fordi det blir vanskeligere å få det til å bli en livsstilsendring. Hun anbefaler også å spise mer grønnsaker, bruke grovere kornprodukter (grovbrød i stedet for fint) og lettere produkter (lettmelk i stedet for hel-).

- Livsstilsendring

Halland er nå i mål med sin vektnedgang. Nå er målet å stabilisere vekten. Torgersen og Busch har noen kilo igjen. Ingen av dem er redde for å mislykkes.

— Jeg er ikke på slankekur, men på en livsstilsendring, sier Torgersen.