Vi har kjørt så langt vi kommer med bil. Nå går turen opp i skogen ved Brusdalen utenfor Ålesund. Men først må trugene på. De ligger alltid parat i bilen til Synnøve Humlen. Hun går nemlig på tur så å si hver dag — året rundt. Ofte med turkompis Dagfinn Bjørge, som også er med denne dagen.

Humlen fikk øynene opp for truger for seks-sju år siden. Nå har hun én hund, men på den tiden hadde hun tre.

– Jeg har gått mye på ski, både langrenn og randonee, på toppturer. Men med hundene springende rundt, opplevde jeg ofte at ski ble litt kaotisk. Det var da jeg prøvde truger. Det ga en mye mer kontrollert situasjon, sier hun.

Siden har Synnøve blitt en ordentlig trugeentusiast. Hun eier flere par, til ulikt bruk, er medlem av en trugegruppe på Facebook, og er en ivrig misjonær av hvordan og til hva man kan bruke truger.

– Mange forbinder truger med de gammeldagse rottingtrugene som nå kanskje egner seg best til pynt på hytta. Truger i dag er noe helt annet. Grepet er bedre, med tagger på undersiden, og trugene er leddet. Man stikker foten inn i en binding og kan bevege hælen. I tillegg har de hælstøtte til oppoverbakker. Derfor er de lette å gå med, forklarer Synnøve.

Fra 50 til 13.000 solgte

Humlen er ikke alene om å finne glede i trugegåing. Hans-Ole Homelien forteller at trugesalget har mangedoblet seg de siste årene. Firmaet hans er leverandør av truger til alle de største sportsbutikk-kjedene i Norge.

– I 1998, da vi startet med truger, hadde vi problemer med å bli kvitt 50 par i løpet av sesongen. I 2005 hadde salget økt til 3.000 par, og i år vil vi passere 13.000 solgte par, forteller Homelien, og tilføyer:

GODT GREP: Med moderne truger får man godt feste. Hælstøtteren hjelper til i bratte oppoverbakker, og bindingen gjør at man kan bevege foten fritt. Hvilke sko man bruker er valgfritt. Foto: Nikolai Birkevold Farstad

– Tilbake i 1998 lo folk av oss da vi sa at vi skulle selge truger. Det ble ansett som å selge sand i Sahara. – Hvorfor det?

– Folk skjønte ikke hvorfor i alle dager de skulle ha truger når de hadde ski. Truger var liksom noe du brukte for å hente vann på hytta og knapt nok det. Nå skjønner flere og flere at truger er et supplement til utstyrsparken de allerede har. På truger kommer man til steder hvor det er vanskelig å komme til ellers, sier han.

Selv om trugesalget har økt er mange fortsatt skeptiske, sier Homelien.

– Det er fordi mange tror at truger tilsvarer de gamle bambustrugene vi har arvet fra besteforeldrene våre. De nyttet det ikke å gå på tur med, for snøen la seg oppå dem og gjorde det vanskelig å gå. I dag er trugene laget slik at man legger snøen under seg i bevegelsen.

Homelien mener det er lettere å selge truger til ungdom enn til en mer voksen målgruppe.

– De som er under 25 år i dag har ikke noe forhold til de gamle trugene og greier å se truger med nye øyne.

— Utenfor allfarvei

Turen går innover i skogen og opp mot en kolle. Der vi går er snøen dyp, noen steder når den oss helt til låret. Trugene gjør likevel at vi nesten flyter oppå løssnøen, og lett kan sette den ene foten foran den andre. Etter hvert beveger vi oss inn i et terreng hvor det åpenbart hadde vært vanskelig å gå både med ski, eller kun på beina.

– Det er det som er så fint med truger, man trenger ikke å tenke på hvor stien eller opptråkkede løyper går, og kan lett gå i kupert terreng.

– Truger er med andre ord litt «jeg går rett fram samme hva jeg støter på»?

– Nettopp! Du slipper å ta hensyn til tuer, lyng, små høler, stein eller variert snødekke, sier Humlen og Dagfinn Bjørge legger til:

– Fordi jeg kommer helt utenfor allfarvei, har jeg noen av mine fineste naturopplevelser på truger. I tillegg er det super trening, og mye morsommere enn treningsstudio.

— Får frem barnet i meg

Humlen har tro på at trugebruken vil øke. Hun jobber i sportsbutikk, og merker at salget har tatt seg opp de siste årene.

– Flere skjønner at truger kan brukes til noe annet enn å frakte varer fra bilen og fram til hytta. De er en annen måte å komme seg ut i naturen på, sier hun.

TRUGEENTUSIASTER: Dagfinn og Synnøve er erfarne trugebrukere. De bruker truger under alle slags snøforhold. Foto: Nikolai Birkevold Farstad

Tilbake i skogen har vi nådd målet på turen vår. Det er Storegga, som parodisk nok bare ligger 252 meter over havet. Vi tar en pust i bakken. På veien opp har vi gått rett opp bratte steiner, hoppet mykt ned i små høler, støttet oss på stavene, og balansert på underlaget. Synnøve ser utover landskapet, smiler, og sier:– Å bruke truger får fram barnet i meg. Jeg føler meg fri, for jeg kan gå akkurat der jeg vil.

— Man får aktivisert hele kroppen

En halv times trugegang, tilsvarer én time med jogging.

Dette viser blant annet en undersøkelse gjort ved University of British Columbia (UBC) i 2004. Vel å merke gjelder dette om man trener i løs snø. Trugegang på pakket, eller hard, snø krever ikke fullt så mye energi, men er fortsatt minst like effektiv trening som jogging.

Helene Kjersem Hoff, som er treningsveileder, fysioterapeut og trugeentusiast, forteller hvorfor treningseffekten av trugegang er så god.

– Når man beveger seg med truger, gjør den ekstra vekten på beina at kroppen får en tyngre belastning for hvert skritt man tar. Sammen med staver, som jeg anbefaler å bruke, får man aktivisert hele kroppen. Du får trent kjernemuskulatur, balanse, kondisjon og styrke i én økt, sier Hoff.

Fysioterapeuten fremhever at det å bruke truger er noe så å si alle kan klare.

– Alt fra små barn til eldre mennesker greier å gå med truger. Og det passer både for godt trente og helt utrente. Trugegang krever lite utstyr og lite teknikk, det er bare å spenne på seg og gå. Selv har jeg brukt truger både med bæremeis og på jakt. Det er to situasjoner der ski ikke fungerer like bra, påpeker hun.

Kjersem får støtte av tidligere maratondronning Ingrid Kristiansen. Hun har i flere år snakket varmt om truger.

– Mange skjønner ikke vitsen med truger når man har ski. Men poenget er at truger er et godt alternativ til ski. Der ski krever teknikk, krever truger ingen kunnskap. Slik blir terskelen for å komme seg ut lavere, mener Kristiansen.

For to år siden deltok hun i VM på truger i Sverige. Der ble hun nummer fire i klassen over 35 år. Nå er det ikke særlig aktivitet i trugelandslaget.

– Vi sliter med rekrutteringen. Folk er skeptiske til truger, noen latterliggjør det til og med, men jeg skjønner ikke skepsisen. Truger åpner for fantastiske naturopplevelser og er god trening. Jeg har tro på at trugebruken vil øke, avslutter Kristiansen.