Mandag begynte med kraftig nedtur på børsen i Kina, somsenere spredde seg til Asia, Europa og Nord-Amerika.

Verdien av den norske kronenhar falt i lengre tid, og tendensen forsterket seg med børsraset mandag.

Kronen har ikke vært så svak målt mot euro siden finanskrisen i 2008. Julaften 2008 kostet euroen så vidt over 10 kroner.

Mandag kveld klokken 21 koster 1 euro 9,48 norske kroner. 1 amerikansk dollar koster 8,20 kroner, mens 1 britisk pund koster 12,9 norske kroner.

En svakere krone betyr hovedsakelig to ting for norske forbrukere:

  • Høyere priser: Norske bedrifter må betale mer for varene de importerer. Dermed må de samme varene selges dyrere ut til kundene.

  • Dyrere utenlandsferier: Jo svakere kronen er, jo mindre for man for pengene når man bruker utenlandsk valuta.

Dyrere mat, klær, elektronikk og biler

— Mange nordmenn opplevde nok at det var spesielt dyrt å reise på sommerferie i år. Hvis dette ikke snur, blir høstferien enda dyrere, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea sier vi må vente oss høyere priser på de aller fleste varer i Norge.

— Alle importerte varer blir dyrere når kronen er svak, og Norge importerer det aller meste. Det gjelder mat, klær, elektronikk og biler, sier hun.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Kina, Iran og Saudi-Arabia påvirker oljeprisen

Kronen rammes hardt av nedgangen på verdensbørsene fordi den er en såkalt råvarevaluta, forklarer Viland i DNB Markets.

— Det som skjer med kronen nå, er relatert til hva som skjer i Kina. Der er veksten svak og etterspørselen etter olje fallende. Det rammer råvarevalutaer, som Norge, Brasil og Russland, sier Viland.

Mandag har amerikansk lettolje til tider blitt solgt for under 40 dollar fatet i de asiatiske markedene, ifølge NTB.Nordsjøoljen var nede i 43,29 dollar fatet. Prisene er de laveste på over seks år.

Camilla Viland i DNB Markets sier fallende oljepris skyldes lavere etterspørsel fra Kina, rekordhøy produksjon i Saudi-Arabia og at mer olje fra Iran er ventet inn i markedet.

— På et eller annet tidspunkt vil produksjonsnivået reduseres slik at man finner riktig balansepunkt mellom tilbud og etterspørsel. Men om det er en måned eller om det er et år til, er vanskelig å vurdere, sier Viland.

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator

- Norsk økonomi går ikke under

Viland har inntrykk av at de fleste mener oljeprisen skal opp igjen. DNB Markets' prognoser tilsier at oljeprisen skal øke til 70 dollar fatet på lang sikt.

Viland sier det ikke nødvendigvis er kritisk for norsk økonomi at kronen er svak.

— Hvis man ser på tradisjonell eksportvirksomhet utenom oljesektoren, så har de gode utsikter. Og når kronen svekkes kan man kanskje få til den omstillingen man ønsker i norsk næringsliv, ved å bli mindre oljeavhengige.

- For de som importerer varer til Norge og må sette opp prisene, er dette selvfølgelig ikke bra. Men norsk økonomi går ikke under på grunn av lav oljepris, sier Viland.

Også for norske nettbutikker som styrker seg i konkurranse med utenlandske konkurrenter, kan en svakere krone være positivt.

- Ikke sprett champagnen for lav rente

Den lave renten i Norge tilsier også at kronen kommer til å forbli svak.

— Mange tenker at lav rente er gode nyheter som må feires. Men så lav rente som vi har nå, er et sykdomstegn. Styringsrenten settes ned fordi vi trenger mer brensel til økonomien. Folk må bruke penger for å holde hjulene i gang. Når vi setter i gang virkemidler som lav rente, er det fordi mekanismene ikke går av seg selv. Det er ikke grunn til å sprette champagnen, sier Reitan.

Uroligheter i verdensøkonomien har en psykologisk påvirkning på oss. Vi blir urolige, ifølge Reitan.

— Vi har undersøkelser som viser at folk bekymrer seg for utviklingen i verdensøkonomien. Bekymringene kan føre til at folk holder igjen på pengene sine, sier hun.

Les mer om økonomi på reisen:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator