Konstant på reisefot, flere tidssoner på kort tid og nye mennesker på hvert skift; en slik kombinasjon betyr gode historier i bøtter og spann. Vi spurte SAS og Norwegian om å dele sine mest minnerike historier med oss. Det skortet ikke på morsomheter og fantasifulle eventyr.

På en flyvning til New York, måtte en SAS-purser være kreativ da det ble oppdaget at det var for lite mat om bord:

Under en middagsservering på SAS’ DC4 fly til New York en dag i 1949, oppdaget purseren til sin skrekk at det var lastet en porsjon for lite. Med seg på turen hadde han noen bokser fiskeboller han skulle ha med til noen nordmenn som hadde bosatt seg i USA. Han åpnet den ene boksen og tilberedte det hele så bra han kunne, og ga dette til en amerikaner. Passasjeren likte maten, og spurte hva dette var. «Fishballs, Sir» svarte purseren. «Oh, that must be the best part of the fish!» svarte amerikaneren.

James Bond

Kjendiser om bord på flyvninger er ikke et sjeldent fenomen. Og det er ikke alltid kabinpersonalet klarer å dy seg. Anne Bull har jobbet som flyvertinne i 25 år, og da Roger Moore, som spilte James Bond fra 1973-1980, kom om bord, var det kun én ting hun kunne spørre Herr Moore om da hun kom med drinkvognen:

— «Gin tonic - shaken, not stired?» Responsen var ikke helt som forventet.

— Han så bare rart på meg og svarte: «Could I have a Bloody Mary, please?»

Flyselskapet Norwegian tilbyr trådløst Internett om bord på sine flyvninger, og kabinsjef Bård Erik Flatin var til stede da et par av passasjerene benyttet seg av Skype under serveringen om bord.

For en tid tilbake fløy jeg tur til de sydligere deler av Europa hvorpå jeg stod med vår serveringsvogn et sted i fremre del av kabinen og serverte en hyggelig kvinnelig passasjer. Mens hun tilsynelatende jobbet på sin laptop med tilhørende øreplugger i, bestilte hun noe mat og drikke av meg. Som seg hør og bør avslutter jeg med: «Var det det hele? Ønsker du noe mer?» Passasjeren svarer «Vent, litt så skal jeg høre!», hun snur seg mot laptopen sin og sier: «Skal du ha noe, Gunnar?». Hun nikker bekreftende på hodet og snur seg mot meg igjen og sier, «To øl og chips til mannen min på 14F, er du snill».

Herr og fru passasjer så tydeligvis ingen vits i å forhåndsbestille sete når de kunne sitte virtuelt sammen ved hjelp av Skype.

Kongelig pilot

Kongelige historier finnes det også flere av. SAS kan blant annet fortelle om Kronprins Olavs fasinasjon for cockpiten:

Kronprins Olav var på tur til USA sammen med kronprinsesse Märtha til New York i 1947. Kronprinsen var en tur i cockpit for å se, og ble veldig så fasinert av det han så. Han spurte om han kunne få sitte i setet til andrepiloten, siden dette setet tilfeldigvis var ledig da piloten var en tur på toalettet. Hele veien fra Boston til New York satt kronprinsen med hodetelefonen på, tilsynelatende oppslukt av flygingen som foregikk i strålende vær. Under innflygingen til New York måtte kapteinen si: «Deres kongelige høyhet, nå må De nok gå og sette Dem. Vi skal lande, og jeg trenger hjelp». Og så overlot kronprins Olav høyresetet til den ordentlige co-piloten.

Har du opplevd noe morsomt, artig eller helt vilt om bord på et fly? Del din historie med oss!

Gebiss i spyposen

Det er ikke bare bare å holde tunga rett i munnen når man flyr gjennom turbulent vær. Enda verre blir det når gebisset også skal holdes på plass:

På 50-tallet fløy SAS med DC3 i Tyskland. Den maskinen ristet godt når det var dårlig vær og det var ganske vanlig at passasjerene ble syke om bord. En historie går ut på at en finere frue dessverre hadde mistet gebisset sitt i forbindelse med at hun hadde brukt spyposen om bord. Posen var raskt blitt ryddet bort, og det var først etter at hun henvendte seg til bakkepersonalet at søket etter gebisset ble igangsatt. En som jobbet på bakken der fant den aktuelle posen, fikk vasket gebisset, og la det på et fat sammen med to andre gebiss som lå i hittegodsskuffen fra før.

Det hører med til historien at den anonyme damen tok et raskt blikk på de tre gebissene og sikret seg fornøyd et av dem, ifølge SAS.

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE, BT REISE,REISE-Adressa

Øreverk

Flyet går inn for landing, lufttrykket endrer seg og ørene dine verker. Hva nå? For noen år siden var løsningen å dele ut tyggegummi om bord. Av flere årsaker ble det en slutt på dette forteller SAS:

For noen år tilbake så var det vanlig å gi passasjerene tyggegummi om bord, siden dette har vært ansett å hjelpe mot at det smeller for ørene når det skjer forandringer i lufttrykket om bord. Siden tyggegummi utgjorde et problem i seter, i tepper og i askebeger så gikk man over til drops som også var ment å gjøre samme nytten. Men, før man begynte med dropsene så var det en amerikansk passasjer som så på tyggegummien og spurte hva dette var for noe. «It’s for your ears» sa flyvertinnen som delte ut tyggegummien til alle passasjerene. Da passasjerene gikk av flyet, så stoppet han opp ved flyvertinnen og ba om hjelp til å få tyggegummien ut av ørene...

Følg oss på Twitter:

@aft_reise og @simmi_kaur