Forlatte industrilokaler er blitt til hipt matmarked i København

På et tidligere industriområde i København har et av Skandinavias største og hippeste matmarkeder vokst frem. Og det er mer å ta seg til på Refshaleøen når du er ferdig med å spise!

Publisert:
 • Axel Munthe-Kaas Hærland

Idet jeg sykler forbi Kongens Nytorv, gjennom boligstrøket Gammelholm og over Inderhavsbroen, befinner jeg meg plutselig i et annet København. På bare fem minutter er “byen med de skønne tårne” erstattet med steingrå fabrikklokaler og overgrodde flettverksgjerder.

Flere skilt leder mot “Reffen Street Food”, beliggende et sted bak de ulmende verftsbygningene, men jeg kunne egentlig orientert meg etter luktesansen.

 1. Bryggeriet Mikkeller trekker kontinuerlig i tappekranene på travle sommerdager. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

 2. Ikke glem å utforske Refshaleøen utenom matmarkedet. Her fra den idylliske vannkant-restauranten La Banchina Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Markedet Reffen har erstattet Papirøen som Københavns nervesenter for street-food kultur. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Satset på barndomsfavoritten

Jeg runder et hjørne og befinner meg med ett i et hav av bord, lyslenker og fargerike shipping-containere, som overdimensjonerte legoklosser strødd ut over en seks tusen kvadratmeter stor parkeringsplass. Her hos Reffen – langs de nordliggende breddene av Københavns hovedkanal – er mer enn 50 aktører fra 40 nasjoner representert: fra gatemat-klassikere som taco og burgere til filippinsk barbecue og nepalske dumplinger.

Bocar Semega-Jannes serverer barndomsfavoritten Domoda, en tradisjonell gambisk peanøttstuing med grønnsaker. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

– Det er bare på gatemat-markeder at du kan finne en slik variasjon på ett og samme sted!

Klokken har nettopp slått tolv i det Bocar Semega-Jannes åpner skoddene. På menyen står Domoda, en tykk og grønnsaksrik peanøttstuing fra hjemlandet Gambia, toppet med koriander, limejuice og habanero-sausen Bocar simpelthen kaller for “The Killer”. I likhet med forretningspartnerne Oskar og Joshua hadde Bocar en helt annen hverdag for bare to år tilbake, da alle tre jobbet som kokker på Københavns nasjonalmuseum.

– Da restauranten ble lagt ned sto vi plutselig arbeidsledige, alle tre. Så hørte vi en dag om et nytt gatemarked som skulle åpnes på Refshaleøen, og at de holdt auditions.

I konkurranse med 200 håpefulle trumfet “Beobab” gjennom med sine frityrstekte pannekaker, chilikrydrede mangosnacks og Bocars favorittstuing fra barndommen. Å være del av Reffen, sier han, gir vennene en mulighet til å introdusere københavnere for noe de færreste i byen er kjent med.

– Du finner mange restauranter i byen fra land som Eritrea, Etiopia og Marokko, men ytterst få fra Vest-Afrika. Men bare vent, sier han idet køen har vokst seg flere meter lang utenfor vinduet. – Vesten er på vei inn!

 1. Bygningsmassen på Refshaleøen røper områdets industrielle fortid. Høyt oppe under taket av Urban Ranger Camp får du satt høydeskrekken på kraftig prøve. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

 2. Street-food markeder gir små aktører mulighet til å nå ut med rettene sine uten å starte egen restaurant, sier Signe Ørum Thanning, kommunikasjonssjef hos Reffen. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

For å motarbeide konkurranse finnes bare en bod fra hver enkelt matkultur hos Reffen matmarked. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Holder fokuset på maten

“Reffen” er en gjenfødt og utvidet versjon av det tidligere gatemat-markedet Copenhagen Street Food, som inntil 2017 holdt til på nærliggende Papirøen. Kommunikasjonssjef for Reffen, Signe Ørum Thanning, forteller at grunnleggerne tok med seg verdifull lærdom fra det gamle markedet.

– For å sikre at Reffen utvikler seg på best mulig måte i årene fremover, var det viktig å legge noen grunnregler, sier hun.

Nummer en: hver aktør får drive i maksimalt tre år, uansett hvor populære de er. Det skal sørge for en regelmessig fornyelse av mattilbudet. Nummer to: her skal det kun være en representant fra hver matkultur, både for å sikre mangfold og forhindre konkurranse mellom bodene. Og nummer tre: null cash.

– Både tiden og lidenskapen settes på prøve når man skal holde på med regnskap. Derfor har vi tilrettelagt for alt, både økonomisk og logistisk, slik at aktørene kun skal konsentrere seg om det viktigste. Nemlig å lage maten de elsker!

I tillegg til en dag å overgå Papirøens popularitet, har Reffen som mål å utmerke seg som et av kontinentets mest miljøvennlige matmarkeder, sier Thanning.

– Vi var tidlig inne med ting som nedbrytbart bestikk og et økologisk mattilbud, men vi ønsker i nær fremtid å utvide bærekraftigheten til en full sirkel. Blant annet ved å sikre at matsvinn ikke går i søppelbøtten, men kan gjenbrukes som kompost for dyrking av grønnsaker, som igjen kan forsynes til markedet.

 1. Bærekraftighet – for eksempel i form av nedbrytbart bestikk – er et gjennomgående tema på Reffen. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

 2. Refshaleøen er et supert sted å unnslippe kjøret i København sentrum. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Thrilla in Manila serverer Filippinsk barbecue på sitt aller beste. Rykende ferskt, billig og vanedannende. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

En velkjent hemmelighet

Maten er en ting, men halve opplevelsen av Refshaleøen handler om beliggenheten. I mer enn 100 år var området hjem til skipsverftet og motorprodusenten Burmaster & Wain, før tørrdokken gikk konkurs i 1996. De neste 15 årene eksisterte Refshaleøen som et slags “ingenmannsland”, forteller en lokal husbåteier, et sted hvor Københavnere flest hadde liten grunn til å oppholde seg. Men da Danmarks største nålevende metal-festival (Copenhell) debuterte i 2010 satte det plutselig området på kartet for en ny generasjon. Sakte, men sikkert ble de forlatte industrilokalene fylt med aktivitet: fra klatresentre til kunstgallerier til teater, kafeer, restauranter, bryggerier og barer.

– Det var ekstremt røft her når vi kom inn, sier Thanning. – Men det var nettopp denne røffheten som gjorde området ideelt å etablere seg i.

At gamle industriområder med rimelig kvadratmeterpris overtas og “hipsterfikseres” er langt fra noe nytt fenomen. Her på Refshaleøen kjennes det likevel tidlig ut, som om man har oppdaget en hemmelig verden bare femten minutter fra det travle og tettpakkede København sentrum.

– Energien og kreativiteten som foregår på øya akkurat nå er helt unik, sier Thanning. – Med tanke på hvor mye som har skjedd på bare et par år blir det veldig spennende å følge Refshaleøen inn i fremtiden.

Tre grunner til å besøke Refshaleøen på din neste København-ferie:

1. Spis deg gjennom verden: Refshaleøen mest populære trekkplaster er helt klart street-food markedet Reffen. Her finner du over 2500 sitteplasser og mat fra mer enn 40 nasjoner. Noen sikre vinnere inkluderer Beobab, Grillfisken, Blue Taco og sandwich-kunstneren S’morebread. Retter koster som regel mellom 75 og 150 kr. Her arrangeres det også regelmessige konserter og events. Hvis Reffen og gatemat blir for jordnært kan du prøve å reservere bord på den kanskje mest overdådige restauranten i verden, nyåpnede Alchemist, hvor 40 gjester serveres 50 retter tilberedt av 30 kokker hver kveld.

På nett: www.reffen.dk, www.restaurant-alchemist.dk

 1. Det er mer å oppleve på Refshaleøen enn bare gatemat. Når du leier badestamp på Copenhot får du en av byens beste utsikter med på kjøpet. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

 2. En stor og gratis skatepark gjør Refshaleøen til et hipt og livlig møtepunkt. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

 1. Ikke glem badetøyet på hotellrommet når du planlegger et besøk til Refshaleøen. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

 2. På Reffen – som med street-food markeder flest – blir maten tilberedt rett foran øynene dine. Grillet makrell fra “Grillfisken” anbefales på det varmeste. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

2. Svett og bad: En spa-opplevelse utenom det vanlige. CopenHot leier ut private stamper, badstuer og “seilende spabad”: en flytende badestamp med påhengsmotor og guide. Ligger perfekt plassert i vannkanten, et par hundre meter nord for Reffen.

På nett: www.copenhot.com

3. Nå nye høyder: Takket være sitt overskudd av tomme bygninger med enorm takhøyde har Refshaleøen etter hvert blitt et mekka for klatrere. For klatrevegger og kurs, sjekk ut Block & Walls, det største av sitt slag i Skandinavia. Ønsker du derimot å sette høydeskrekken på kraftig prøve, se ikke lengre enn til Urban Ranger Camp, verdens høyeste innendørs “high roping” bane.

På nett: www.blocs-walls.dk, www.urbanrangercamp.dk

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. København
 2. Restaurant
 3. Reiseguide
 4. Reisetips
 5. Storby