Strømmen er kraftig på Hudson River. Kaptein David Zimmerman om bord på Shearwater gleder seg til å sette seil.

TIMEVIS PÅ VANNET: Kaptein David Zimmerman har seilt i 22 år, og jobbet på Shearwater i syv år. Han elsker strømningene i Hudson og East River – turene blir derfor aldri kjedelige. Foto: Camilla Flaatten

— Selv etter ni år på seilbåten er det like interessant hver gang. Strømningene gjør turene uforutsigbare. Jeg liker å manøvrere en stor, tung båt med kun vind, sier han.Zimmerman hopper om bord etter en liten peptalk til de cirka 40 gjestene.

Han ber folk om å holde seg fast i tauene når de beveger seg rundt i båten, og alle er velkomne til å se nede i kabinen og på interiøret i den gamle skuten.

Bygd i 1929 har seilbåten en aura av Gatsby over seg, og ligner på den som ble sett i den nyeste versjonen av filmen.

Vakkert treverk, kraftige seil og tau, og ikke minst en flott kahytt. De store hvite seilene slår i vinden.

FLOTT SEILBÅT: Shearwater sto ferdig i 1929, og er en klassisk skonnert i Newport-stil. Seilbåten ble anerkjent som nasjonalskatt i 2009. Foto: Camilla Flaatten

Passende tur for allePensjonister, barn og de midt imellom gjør seg klare til en rundtur på denne vindfulle dagen. Seilbåten er helt full, men alle finner seg en plass på dekk.

Knut Henrik (17) og Nils Kristian (15) er med foreldrene Veslemøy Riisdal og Nils Tjøstheim fra Stavanger til New York.

Brødrene fikk velge hvor ukesturen skulle tilbringes, og da ble det verdensmetropolen.

— Det er umulig å kjede seg her, sier Knut Henrik Tjøstheim.

FIKK VELGE: Brødrene Knut Henrik og Nils Kristian Tjøstheim fra Stavanger fikk ønske seg hvilken by de ville besøke. Da ble det New York – for andre gang. Foto: Camilla Flaatten

Bølgene smeller i båten, det rusker og river i seilet. Solen skinner fra skyfri himmel. Vær, vind og bølger plager ingen.— Jeg var litt redd for at lunsjen skulle komme opp igjen, men det har ikke vært noe problem, gliser 17-åringen.

Brødrene beveger seg rundt på båten, balanserer ytterst i baugen og tar inn byen de er blitt så glade i.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

GOD TUR: -En super måte å oppleve byen på, sier Veslemøy Riisdal og Nils Tjøstheim fra Stavanger. De har besøkt byen mange ganger, også til vanns, men første turen i seilbåt ga mersmak. Foto: Camilla Flaatten

Skyline i stadig endringForan brødrene stiger den nye skylinen i New York frem. Den viser seg fra sin kanskje beste side mellom Hudson River og East River.

Det nyeste bygget, One World Trade Center, ruver 542 meter i været. Det er et mektig syn, og newyorkerne har fått et markant symbol etter terrorangrepene 11. september for snart 14 år siden.

Twin Towers var tidligere en god måte å orientere seg i byen på. Skylinen er i stadig endring. Det er alltid et nytt byggverk på gang.

FLOTT SKYLINE: Nye One World Trade Center ruver over byen. I mai åpnet observatoriedekket på toppen av den høyeste bygningen på den vestlige halvkule. På 90 minutters seiltur får du se Frihetsgudinnen, New Jersey, Brooklyn Bridge, og mye mer. Foto: Camilla Flaatten

Nye One World Trade Center åpnet offisielt 4. november i fjor, med en stor park og vannfontener, hvor navnet til alle de omkomne etter angrepene er risset inn.Minneparken får mye skryt av arkitekter, mens byens nyeste skyskraper har fått blandet kritikk.

— Tårnets skala og skrå konturer er karakteristiske nok til å betjene navigasjonsfunksjonen av et stort skyline-ikon, slik newyorkere er kjent med. Men bygningen i seg selv kan ikke beskrives som hverken inspirerende eller ikonisk. Parken rundt bygningen fortjener langt mer hyllest, særlig Snøhettas Memorial Museum og de usedvanlig godt detaljerte bassengene av Michael Arad, sier arkitekt og journalist Bill Millard i det amerikanske arkitektmagasinet Oculus.

FLOTT SEILBÅT: Shearwater sto ferdig i 1929, og er en klassisk skonnert i Newport-stil. Seilbåten ble anerkjent som nasjonalskatt i 2009. Foto: Camilla Flaatten

Men turistene kan glede seg over nok en turistattraksjon i forbindelse med det det høyeste bygget i den vestlige hemisfæren.I vår åpnet observatoriedekket på toppen med utsikt over New York. One World Observatory er åpent fra mai til september.

Avveksling til sjøs

— Jeg blir aldri lei av å se byen fra sjøen. Hvordan kan man det? undrer skipper Zimmerman.

Han vrenger seilbåten drevent rundt i bølgene. Fergene ut til Statue of Liberty suser forbi oss, det samme gjør de store fergene i skytteltrafikk til og fra Staten Island. Å oppleve Manhattan, Brooklyn og New Jersey fra seilbåten er en frisk og fin avveksling fra asfaltjungelen i travle bygater.

Sprudlende drikke, øl og brus serveres om bord. Det skåles underveis, til tross for at sjøen får båten til å gynge godt.

MANGE TILBUD: Båter går i skytteltrafikk ut til Frihetsgudinnen, og til Ellis Island hvor du kan besøke det store immigrantmuseet. Seilbåter, og andre skip som tar med sightseeing-tørste kunder på elvene rundt Manhattan, seiler fra april til oktober. Foto: Camilla Flaatten

Familien Tjøstheim er i byen for andre gang, og skal tilbringe en uke på Manhattan. Sønnene ønsket seg tilbake til byen, og foreldrene gikk med på det. Siden de har sett mye av Manhattan tidligere, har de lagt en ekstra god plan denne gangen.— Vi kjøpte oss guiden New York Pass til 200 dollar før vi reiste. Den er litt dyr, men den er vel verdt pengene. Med den får du gratis inngang på museer, rabatt på restauranter og musikaler, og nå gratis båttur, forteller Veslemøy Riisdal.

En rundtur på East River og Hudson River er populær blant de drøyt 50 millioner turistene, som besøker New York årlig. Seilbåtene og andre skip, som tar med sightseeing-sultne turister på elvene rundt Manhattan, seiler fra april til oktober.

Til New York snart? Her får du flere tips og guider til storbyen:

Opplev New York fra luften

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen