Hvordan blir været til uken? Obs-varsel i fjellet fredag kveld

— Skavler som kan løses ut, bør løses ut om det trygt. Slik danner vi oss et bilde av snøforholdene og hvordan vinden har påvirket, sier Sverre Hjelmeland.

Tindeveglederen danser rundt i alle små snøskavler han kan finne i bakkene opp mot Veltdalsvatnet i Tafjordfjella. Bak oss stikker solen sporadisk frem over Breheimen og sender noen skarve stråler inn i vinterfjellet.

Vinden tør opp og værmeldingen gir laber utsikt for finvær.

- Det er egentlig perfekt vær for å undervise i friluftsliv i norske vinterfjell, sier Hjelmeland.

Som tindevegleder i Norgesguidene, ser han og andre tilbydere i friluftsbransjen en stadig større interesse blant nordmenn som vil lære om lange skiturer og mer avansert ferdsel i vinterfjellet.

Senest i julen ble to uforberedte skiturgåere værfaste i fjellområdet i tre dager. De måtte hentes ut av redningspersonell.

Vi skal derimot være forberedt, eller i det minste lære oss hva man gjør når stormen treffer.

Åtte av ni regler er endret - har du fått det med deg?

SNØHULE: Det er lett og raskt å bygge en snøhule til overnatting i fjellet. Den er mer komfortabel enn et telt, og lydløs om du bygger den riktig. Små detaljer under bygging kan gi stort utslag i hvor komfortabel den er å bo i. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Det snør gåsunger

Da Riksvei 15 over Strynefjellet forsvinner ut av syne, begynner det å snø gåsunger. De danser mot den sorte horisonten. Det er spektakulært, men en kortvarig idyll.

— Funny skies, sier Pep Garcia.

Spanjolen er en av dem som vil lære mer om ferdsel i vinterfjellet. Han bor nå i Stryn og jobber med friluftsliv.

— Jeg har er fascinert av den norske fjellheimen vinterstid, men man må ha en del kunnskap og trening for å legge ut på langtur uten kyndig veiledning. Det holder ikke med fjellvettreglene i lommen, roper han.

DA STORMEN SLAPP: Tafjordfjella huser variert natur med bratte vestlandsfjell i vest, slakere fjell i øst og rent viddepreg i sørøst. Da stormen slapp fikk vi noen netter med minus 20 grader og fullmåne. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Vinden har økt drastisk og snart pekes det ut en teltplass.

— Vi må ha tid til å sette telt og finne vann i dagslys, sier føreren.

Vi har pakket et telt, en brenner og akkurat nok mat til seks dager i fjellet. Grammet ned og fordelt det ut for å bære minst mulig. «Ønskekvisten», i form av en søkestang, tas frem for å finne rennende vann under snøen. Det sparer rødspritforbruket.

En to meter dyp vanngrop graves ut på skift. Snart sitter tre mann relativt komfortable i teltet sammen med en hviskende brenner Utenfor skriker naturen.

RUSKEVÆR: Stadig flere nordmenn ønsker å tilegne seg kunnskap for å kunne klare seg alene i fjellet på vinterstid. Et opphold på en uke i Tafjordfjella ga oss mest ruskevær, men det var verdt det da stormen la seg. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
MOT LYSERE TIDER: Det magiske lyset i overgangen fra storm til finere vær er noe alle burde oppleve en gang i livet. På en trygg måte. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Blåser opp til storm

Det er et av de lavtrykkene som tar med seg fuktig og sterk vind fra sør. Full storm. Natten blir lang og neste morgen har det ikke løyet en centimeter.

Vi bytter på den kalde turen ut og ned i brønnen for å hente mer vann til varming.

SNØFRITT: Ha alltid med en snøbørste på vintertur. Oppvaskkost kan brukes, forklarer Sverre Hjelmeland (t.h). All snø må bort før man får komme inn i teltet. En liten skvett godt drikke er heller ikke å forakte når man blir teltfast. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Den originale planen var å gå inn til Veltdalshytta, for så å finne Fieldfarehytta, skjulestedet som var tilhold for Kompani Linge siste året under krigen. Offiserene ble sluppet ned i Tafjordfjella for å ødelegge kommunikasjonene i blant annet Romsdal og Lesja.— Det er fint å ha et slikt mål for turen, men inn dit vil jeg ikke satse på å gå nå. Med dette været og vindretningen vil vi ikke se oppbygde skavler og terrengfeller på vei inn. Vi ser knapt nok fem meter foran oss. Vi trenger sikt. I det minste opp til dit skred kan løses ut, for å kunne vurdere utløpslengde og område, sier Hjelmeland.

Trenger du tips til Norgesferien?

Planen blir å komme seg til en hytte for å ri av uværet på en mer komfortabel måte. Kursen settes mot DNT-hytta Torsbu. Etter 20 meter, skjønner vi at det blir noen utfordrende kilometer på ski.

HOLD VARMEN: Pep Garcia gjør seg klar for en natt i iglo. Bruk alt du har til å ligge på vinterstid. Våte og frosne ting under liggeunderlag. Tørre og varme over. Ingen tørking i soveposen, det funker ikke. Soveposen blir bare våt og natten kaldere. Om soveposen blir i kaldeste laget, husk at boblejakka kan brukes som en ekstra pose ved å dra igjen glidelåsen og dra den utenpå bena. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

For å kommunisere i all vinden, samles gruppen i en sirkel med hodene så nær hverandre som mulig.

— I slikt vær vil det gå en rekke små og store skred i terrenget rundt oss. Vinden fra sør transporterer snøen inn og dumper den i lesider. Den danner også et enormt spenn i snøen som bare venter på å bli utløst i form av skred. Det kan skje med endringer i vær, temperatur, med mer vind eller at en skigåer løser det ut. Det skal ganske mye til, men når disse skredene først kommer, så kommer de stort, roper han før vi blir bedt om å lese kart og ta ut kompasskurs.

Det blir noen hundre meter med usikker plankegange og fokus på ikke å miste de andre av syne, før visdommen henter oss inn.

— Finn deg alltid et punkt å orientere mot. Skap et bilde i hodet ditt på hva du leter etter. Mange bare går og ser på kartet for å finne ut hvor de er. Det er mye bedre å finne seg noe geografisk på kartet du leter deg frem til, før du ser på kartet på nytt og går mot neste mål.

— Men vi ser ingenting, Sverre...

— Ha kart og kompass lett tilgjengelig. I whiteout er det viktig å vite hvor du er og sette en kurs, svarer han.

Hvordan få skifjellet for deg selv?

TIPS: Et godt tips, uansett hva du gjør i vinterfjellet, er å ha på mye klær og jobbe sakte. Om du har lite klær vil du få snøsmelting av kroppstemperaturen og du blir våt utenfra. Jobber du fort blir du våt innen fra. Jobb seint og ta mange og lange pauser. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
JAKTEN PÅ SNØ: Smelt ikke snø om du ikke må. Rennende vann finnes alle steder med vann og snø. Husk at vekten av snøen presser ned is og skaper overvann. Dette er lett å finne og bruke. Se på et vann der snøen har lagt seg i le, stikk med søkestang og se at det er sørpe på den. Så er det bare å grave. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Askeladdopplevelse

Det er ganske deilig i det skituppene butter i døren på DNT-hytta Torsbu.

Snøen smeltes av kroppen foran en knitrende vedovn. Radioen på hytta fungerer ikke og vi er langt fra mobilsignaler og værmeldinger, men matlageret er rikholdig til å være midtvinters.

GODT UTSTYR: Bor du i telt, så sørg for å ha testet ut nytt utstyr før turen, og at det er mulig å bardunere godt med skiene om uværet kommer. Noe som er rutine for tindevegledere som Sverre Hjelmeland. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

— Situasjoner som denne kan jo faktisk føre til det jeg vil kalle «askeladdete» opplevelser. Jeg vet ikke det korrekte ordet på norsk, men på engelsk er det «Serendipity». Det vil si utilsiktet oppdagelse, en positiv overraskelse ved søken etter noe annet, sier Sverre Hjelmeland.Det går to dager og vi er blitt veldig godt kjent da vinden begynner å løye litt.

— Det forsvinner ofte like fort som det kommer, slikt uvær. Plutselig vil det brekke opp, sier Hjelmeland, i det vi sklir over formidable sastrugi, vindformet snø, på et lite vann 1.400 meter over havet.

Vi holder oss unna regulerte vann og grunne partier på innsjøer der isen blir presset opp og er ustabil. Det er alt en del av opplæringen. Etter noen timer taus gange, kommer vi ut av et trangt juv.

— Her heter det Døra. Sverre ser på kartet.

Lyst på en morsom utfordring?

HYTTETID: Opplæring i bruk av kart og kompass er en naturlig del av et kurs i vinterfriluftsliv. Vi fikk god tid til teori i hytta Torsbu. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
UBEMANNET: Turistforeningen har cirka 15 hytter i Tafjordfjella. De fleste ubemannede på vinterstid. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
LOMMERUSK: Hva har en tindevegleder i lommen? Her et assosiert utvalg fra Sverre Hjelmeland. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Det kunne like gjerne hett Himmelporten. Fem minutter senere bryter skydekket opp og solstrålene skyter gjennom som bestilt. Etter noen gode dager i storm, er det som balsam for øyet.

Vidder, fjell og komplett sporløs natur. Kun moder jord og vindens påvirkning. Alenefølelsen er monumental. Norsk natur i sitt vakreste øyeblikk.

— Paradoksalt nok må du nesten være i stormen for å oppleve denne magiske overgangen, sier Hjelmeland og lener seg på stavene.

Og vi skjønner hvorfor stadig flere søker opplevelsen på de hvite vidder.

Den er nesten litt «Askeladdete.»

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om skiferie: