Drømmer du om å stå barbeint på en strand, for å si ja til din kjære? Eller skåle i bobler i favoritt-storbyen din? Det er mange måter å gifte seg på.

4939 ekteskap ble inngått utenlands i 2014 av totalt 22.887 ekteskap, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). D et betyr at hele et av fem par giftet seg utenlands.

— Å gifte seg i utlandet kan bli billigere for både gjester og brudepar, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

— For dem som likevel må reise til bryllupet, kan de spare penger ved å ta turen utenlands. En innenlands fly- eller togtur kan være like dyr eller dyrere enn en flybillett til utlandet.

Lokalet, overnatting, mat og drikke er også som regel billigere i utlandet. Å ordne hår, sminke og blomster kan det også være penger å spare på.

Her får du gode tips til den store dagen:

VIELSE I PARKEN: Det krever tillatelse å få gifte seg i Central Park på Manhattan. Men det ordnet en lokal bryllupsplanlegger for Sarah og Anders. Her er ekteparet med sine forlovere Andreas Hoon Wenaas (t.v.) Kristoffersen og Stian Opaker (t.h.). Foto: Siw Pessar

Giftet seg i Central ParkFor Sarah Hee Wenaas Kristoffersen (36) og Anders Fredhjem Robsahm (36) betyr New York mye. De fikk en idé om at byen kunne spille hovedrolle da de skulle gifte seg. Et lokalt firma fikset tillatelse til å gifte seg i Central Park, en som viet dem og vigselsattest. Det kom på 2000 dollar, eller rundt 17.000 kroner, mens flybilletter, bryllupsfest og opphold kom i tillegg.

— For å få attesten godkjent i Norge, må en sørge for å få et spesielt stempel, sier Kristoffersen.

I desember reiste de med sin lille sønn, forlovere og et vennepar over dammen. Det ble et intimt og vellykket bryllup i parken med fest i Koreatown.

— Det ble billigere enn et bryllup her hjemme. Og så arrangerte vi fest for venner og familie i Norge etterpå, sier Kristoffersen, som råder par som drømmer om utenlandsbryllup til å ta sjansen.

Trenger du en matguide?

DRØMMEDAG i PARKEN: Sarah Hee Wenaas Kristoffersen og Anders Fredhjem Robsahm ønsket å gifte seg i Central Park. En lokal bryllupsarrangør som hjalp med alt av detaljer og tillatelser. Bryllupet sto 5. desember i fjor. Foto: PRIVAT

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Sjømannskirken i Barcelona

Thea Lopez (27) og Christian Berg (27) valgte Barcelona.

— Vi kontaktet Sjømannskirken, sendte ned forespørsel om dato og vips så var vi i gang. Det er litt tungvint ved at få snakker engelsk, men jeg tok i bruk mine gamle spanskkunnskaper, da løste det seg med både blomster og bryllupsfest, ler Thea Lopez, som er halvt chilensk.

Få flere tips fra brudepar som har giftet seg utenlands:

De ønsket i utgangspunktet et lite bryllup, men da venner og familie fikk nyss om utenlandsidéen var det flere som falt for den. Totalt ble 38 gjester med på en snau uke til Barcelona. Kostnadsmessig endte bryllupsfesten på under 40.000 kroner.

Paret føler det er mange som tror det er mye mer styr å gifte seg utenlands enn hjemme, men Lopez understreker at det ikke er det.

— Jeg var nervøs, men alt gikk på skinner. Det ble en nydelig vielse, en super fotograf og hotellet hvor vi holdt festen var helt fantastisk. Virkelig et minne for livet, sier hun. Paret leide bil og reiste på bryllupsreise i Spania og Sør-Frankrike.

En spennende liste:

ANBEFALER BRYLLUP UTENLANDS: - Vi ville gjøre noe annerledes, og ønsket ikke stort bryllup i Norge, sier Thea Lopez som giftet seg med Christian Berg i Sjømannskirken i Barcelona i fjor sommer. Foto: Richard Hadley/www.richardahdley

Raskt planlagt ambassadebryllup

I fjor sommer besøkte Marjan Farahmand (32) og Pål Vaage Martinsen (39) fra Skien Berlin, og falt pladask for byen. Da de kom hjem, bestemte de seg for at de ville gifte seg i løpet av året. Siden ingen av dem er medlem av statskirken, ble det ambassadebryllup.

Og hvorfor ikke i Berlin? De sendte en forespørsel til ambassaden en kveld, og fikk svar allerede morgenen etter.

— De var utrolig serviceinnstilte og hyggelige, og da vi sa at vi ønsket å gifte oss allerede tre uker senere, fikk vi ja. Vi ønsket oss en privat og liten seremoni, bare oss to. Men så ble foreldrene mine og broren min med, forteller Farahmand.

Kanskje litt trist, men det går an:

LITE OG INTIMT: Marjan Farahmand og Pål Vaage Martinsen ønsket seg et liten seremoni. Det fikk de i Berlin. - Lavbudsjettbryllup anbefales. Hvem gifter man seg egentlig for? sier Pål. Foto: PRIVAT

Hun øvde på å lage sin egen frisyre, og moren til en venninne sydde brudekjole. En kompis av ektemannen hjalp til med å finne en kafé ved en innsjø, hvor Farahmands stefar tok bryllupsbildene, samt en fin restaurant.

— Alt gikk veldig fort, vi brukte bare noen få uker på planleggingen.

- Hva med forlovere?

— Du må ha vitner i ambassaden, og da fungerte min stefar og bror som det. De har plassbegerensning, så du kan ikke ha mer enn seks-åtte gjester. Og alle må ha med pass, sier Farahmand.

Totalkostnaden endte på rundt 40.000 kroner med kjole, ringer og middag inkludert.

— Jeg må få gitt ett råd: Kjøp gifteringene hjemme! Vi ville kjøpe dem i Berlin, men jeg fant min drømmering hjemme og da ble det den. I Berlin var det opptil åtte ukers ventetid på ring. Så da endte vi på en stålring til 19 euro til Pål, ler Farahmand.

  • Her får du gode tips til Berlin:

PÅ AMBASSADEN I BERLIN: Marjan Farahmand og Pål Vaage Martinsen giftet seg ved den norske ambassaden i Berlin I november. De var totalt fem i brudefølget. Brudens bror Mahmoud blåser såpebobler foran innsjøen i Tiergarten. Foto: PRIVAT

— Ha et budsjett og legg en plan

Forbrukerøkonom Sandmæl råder brudepar til særskilt en ting: Ha et budsjett.

— Før man drømmer seg helt vekk er man nødt til å vite hvor mye man har å rutte med, og sett opp et budsjett. Tenk på hva som er viktig: Maten, vinen, at lokalet ikke stenger tidlig, bra musikk, kjolen, bryllupsreisen? Alt er viktig, men for å få råd til alt blir en kanskje nødt til å prioritere, sier hun.

— For å få inspirasjon på ting du kan gjøre selv, er «DIY wedding» et godt søkeord på nett. DIY – står for do it yourself, råder Sandmæl.

Bryllup på budsjett?

Mange kombinerer ferie og bryllup

Flere nordmenn lar bryllupsplanleggere tilrettelegge den store dagen. Norske turoperatører som Ving og Star Tour tilbyr bryllupspakker, men flere små aktører har de siste årene spesialisert seg på europeiske land.

— Mange kombinerer bryllup med ferie sammen med venner og familie.Travle hverdager gjør at flere velger å sette ut planlegging og tilrettelegging av selve bryllupet slik at de kan komme til dekket bord og nyte sammenkomsten, sier bryllupsplanlegger Ida Trudvang i Italiabryllup, som arrangerer bryllup for nordmenn over hele Italia.

Lyst til å gifte deg på en strand?

VELSIGNELSE I PRAHA: Elisabeth Grøsfjeld-Hernæs og Carsten Hernæs valgte kirkebryllup i Praha i september. En lokal bryllupsarrangør organiserte det meste og bryllupsfesten ble holdt på en vingård for brudepar, parets barn og 85 gjester. Foto: Alexander Antonov

Storslått i Praha

Elisabeth Grøsfjeld-Hernæs (33) og Carsten Hernæs (41) valgte en lokal bryllupsplanlegger da de giftet seg Praha i fjor høst. Hun hjalp med alt det praktiske.

— Dermed løste det seg med eventuelle språkproblemer også. Det kostet rundt 12.000 kroner for planleggingen. På grunn av svak norsk krone ble bryllupet nesten 20.000 kroner dyrere enn forventet. Men det var verdt det, sier Elisabeth Grøsfjeld-Hernæs.

85 gjester reiste fra hjembyen Stavanger og resten av landet for å feire paret. For 150.000 kroner fikk de alt til bryllupsdagen, middagen, kjole og ringer, mens gjestene i tillegg fikk sightseeing og trikketur til vingården rett ved et slott i den tsjekkiske hovedstaden.

— Vi synes vi fikk mye for pengene. Her hjemme kunne alkoholen endt på den summen alene, hvis en skulle hatt åpen bar for så mange gjester, sier Grødfjeld-Hernæs.

Få flere tips fra brudepar som har giftet seg utenlands:

Papirene kunne ordnes i Tsjekkia, men paret valgte en løsning flere norske par velger:

— Vi giftet oss på Tinghuset dagen før vi reiste til Praha. Så ble det holdt en velsignelse i kirken der, som vi anser som vår vielsen, sier hun.

VELSIGNELSE: Elisabeth og Carsten ble først viet på Tinghuset i Norge, og deretter velsignet i kirken i Praha. Foto: Alexander Antonov

Få enda mer reiseinspirasjon her: