Slik gjør du reisen med barn enklere

Det er flere grep du kan ta for å gjøre reisen mer behagelig, både for deg og de små.

Publisert: Publisert:

De tingene du opplever som kjedelig, kan fort være spennende for de minste barna. Foto: Atle Karsten Solberg

 • Jon Roar Solset

Du trykker og trykker og trykker på touchskjermen, men den lystrer ikke. Innsjekken på den fremmede billettautomaten blir ikke lettere når treåringen henger i den andre armen og vræler av sorg.

Journalist Kristin Storrusten har opplevd lignende selv. Hun er tydelig på hva som må til når man reiser med barn:

– Ikke bry deg om de rundt deg. Ro ned deg selv og deretter barnet. Ikke prøv å få det til å gå over fortest mulig. Det gjør det bare verre.

Hun har tidligere skrevet om å reise på interrail med barn. Sammen med kabinpersonalet til SAS og kabinsjef i Norwegian, Viviann Svenkerud, deler hun sine beste råd for å lette reisen med de små.

1. Planlegg, vis bilder og forklar

Både SAS og Norwegian oppfordrer deg til å forberede barnet. Snakk om turen noen dager i forveien. Vis bilder og fortell hvordan reisen skal gå for seg. Dette hjelper barnet å se for seg reisen og føle seg tryggere.

Forberedelsen kan også hjelpe deg å være rolig. Det smitter over på barnet.

Les også

Toget til Göteborg får nye avgangstider. Det er dårlig nytt for nordmenn som skal videre til København.

2. Involver barnet i pakkingen

Pakk egen bagasje til barnet. Her kan du ha essensielle ting som:

 • Bleier
 • Smukk
 • Våtservietter
 • Mat
 • Snacks
 • Drikke
 • Klesskift
 • Underholdning.

La gjerne barnet pakke litt selv. En overraskelse underveis på turen kan distrahere lenge. Kristin Storrusten anbefaler å ta med en eller flere leker du vet barnet liker. Viviann Svenkerud pakket ofte klistremerkebøker til barna, som de kunne bruke lang tid på å dekorere.

Det kan også være lurt å ha en liten søppelpose med seg.

Reisen kan være lang og slitsom. Da kan en hvil i vinduskarmen være godt. Foto: Privat

3. Kos og varme

Ta med et sjal, teppe eller en pute, det kan øke komforten betraktelig. Det kan også gi varme og gjøre reisen koseligere.

Svenkerud anbefaler å sette barnet ved vinduet. Det kan være spennende å se ut, samtidig som man unngår at barnet har et uhell med en tralle som kommer forbi, eller varm drikke som serveres.

4. Reisedagbok

Ta med en reisedagbok. I den kan dere kan skrive og tegne om opplevelsene underveis. Ikke bare er dette underholdende, men det kan også bli et fint og morsomt minne.

Les også

Nå reiser nordmenn tilbake til Tyrkia. Her er korrespondentens beste reisetips.

5. Mat, mat og mat

Husk nok mat. Ha alltid noe tilgjengelig. Et alternativ som kan vurderes, er å forhåndsbestille mat på flyet eller toget, om mulig. Da kan du være tryggere på at barnet får noe det liker. I tillegg forhindrer det matsvinn.

Det er fort gjort å se på reisen som «et ork» før destinasjonen. Å nyte turen kan hjelpe mye på opplevelsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

6. Ha nok tid til å nyte reiseopplevelsen

Sett av god tid. Det er ofte mer tidkrevende å reise med barn, og det er gjerne når man har dårligst tid og stresser som verst at barnet slår seg vrang. Vær rolig og ikke stress. Prøv også å la selve reisen være en opplevelse. Sikkerhetskontroller og forsinkelser kan faktisk være veldig spennende for barn.

Husk at mange flyplasser har familiesluse, slik at sikkerhetskontrollen går så raskt og smertefritt som mulig, minner Viviann Svenkerud om.

Hvor mye koster reisen din miljøet?

Slik bruker du klimakalkulatoren:

 • Velg antall personer som skal reise.
 • Skriv inn avgangssted og destinasjon og hvor mange netter ferien varer.
 • Trykk på «Klimatberäkna semestern», og du vil få opp fem søyler. Disse viser utslippet de forskjellige transportmetodene gir, om du velger å bruke dem til denne reisen.
 • Ønsker du mer informasjon: trykk på søylen og videre på «läs mer» eller «så har vi räknat».
 • Om du velger egen reisevei og må finne frem km-distanse mellom to reisemål, kan du bruke https://www.distance.to/ eller lignende alternativer. Det er også mulig å bruke veibeskrivelsen for bil i Google Maps.

Har du spørsmål eller innspill til kalkulatoren? Hva synes du om at vi legger den inn i alle reisesakene våre? Send en e-post til reporter Jon Roar Solset.

Publisert:

Les også

 1. Er det galskap å reise på interrail med barn? Denne familien ville gjort det igjen

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Reise
 2. Barn
 3. Norwegian
 4. sas
 5. Vy