BILLIGE FLYBILLETTER: Alle ønsker seg billige flybilletter. På søkemotoren ITA Matrix kan du søke deg frem til de rimeligste alternativene ved å oppgi en annen by enn den du faktisk befinner deg i for å finne de billigste billettene. Foto: samott /Fotolia,NTB scanpix og faksimile ITA Matrix
GJØR ET KUPP: Det kan være vanskelig å finne de beste tilbudene. Men bruk sammenligningsnettsteder på både hotell- og fly, og følg med på kampanjer utover våren. Foto: Photobank/Fotolia,NTB scanpix
BO HJEMME HOS NOEN: Det genuine er blitt viktigere på reisen, og mange velger å booke bosteder via nettsider som Airbnb, Flipkey eller Wimdu. Å bestille et måltid laget av privatpersoner hjemme hos dem selv er også i vinden. Foto: Aleksandar Todorovic/Fotolia,NTB scanpix

April er ofte måneden da store kampanjer mot sommerferien starter. Høysesongen er over oss om noen måneder, og da presses prisene på både flybilletter og hotellrom.

Så hva bør du tenke på før du bestiller?

1. Sammenlign flypriser på flere nettsteder

Det finnes gode nettsider som hjelper deg å finne de rimeligste flybillettene i mylderet av flyselskaper.

Lavprisselskaper som Ryanair og Norwegian har ikke alltid de billigste billettene. Det kan være at flyselskap som British Airways, KLM og Air France har flere avganger som igjen kan gi deg bedre priser.

For å forsikre deg om at du får de rimeligste prisene på en gitt strekning, kan det være lurt å sjekke sammenligningsnettsteder som Finn, Kayak og Skyscanner. Pass på at du sjekker flere nettsider – prisene kan varierer fra nettsted til nettsted. Men husk at du ikke bør kjøpe flybilletter på et ukjent nettsted.

Søk også etter billetter direkte hos flyselskapene. Noen ganger har de også tilbud som ikke dukker opp på søkemotorene.

Et nettsted det er verdt å merke seg er ITA Matrix, som blant annet drifter Google Flight Search. Siden lar deg endre byen du befinner deg i, slik at du kan søke flybilletter på «innlandspriser». Du kan ikke bestille via nettsiden, men du kan ta med deg kodene som dukker opp videre og lete deg frem til billettene på flyselskapenes sider.

Eksempel: Du skal til New York i mai og flybillettene er bestilt allerede. Underveis finner du ut at du kan være i USA en ekstra uke, og tenker at du har veldig lyst til å stikke innom Miami noen dager. For innlandsflyvinger kan det være smart å sjekke pris ved «å late» som du er i USA før du bestiller. Du kan få prisene oppgitt i kroner eller dollar. Da ser du hvor det lønner seg å bestille, og du kan finne de aller rimeligste alternativene.

2. Legg ferien utenfor høysesongen

Du får neppe sydenturen til under 2000 kroner hvis du ikke kan reise utenom skoleferien og de mest populære reisemålene.

ET RIMELIG ALTERNATIV: Bulgaria kan være et godt og prisvennlig alternativ i sommer. Det er ikke så prispresset som populære områder i Middelhavet. Foto: Aleksandar Todorovic/Fotolia,NTB scanpix

— Har du anledning til å legge ferien utenom skoleferien, er det selvsagt mye billigere å reise. For eksempel i midten av juni eller i midten av august, da ikke alle andre skal reise, sier markeds- og informasjonssjef Ellen Wolff Andresen i reisebyrået Ticket.For nordmenn er det størst press på områdene rundt Middelhavet – med stødig temperaturer og godt vær. Men det finnes råd hvis du er fleksibel.

— Du kan velge reisemål ikke alle andre velger, som for eksempel Bulgaria. Det er ikke så prispresset, og du får mye igjen for pengene i og med at det er en rimeligere valuta. Tyrkia er et annet eksempel på et land du får mye igjen for pengene, sier Andresen.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post?

3. Følg med på kampanjer

Er du fleksibel og ennå ikke har valgt reisemål, er det lurt å følge med på flyselskapenes kampanjer. De billigste flybillettene går først, så har du funnet gode priser på en direkterute, så bør du slå til.

Tilbudet forsvinner før du vet ordet av, og du ender opp med å betale mer, måtte mellomlande og dermed bruke mye lengre tid på reisen.

— De billigste billettene går som hovedregel først. Men det er verdt å merke seg at de aller billigste kommer ut i kampanjene, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Flere flyselskap opererer også med bonusordninger, noe som kan gi muligheter for gode tilbud og oppgradering.

FØLG MED PÅ KAMPANJER: - Alle flyselskap kjører gode kampanjer i løpet av året. Følg med i sosiale medier, meld deg på nyhetsbrev og bli bonusmedlem, så får du gode tilbud, oppfordrer informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS. Foto: Camilla Flaatten

— Den aller billigste og beste måten å reise på er å kjøpe seg den billigste billetten du finner på økonomi, og deretter oppgradere enten en klasse opp eller helt opp til business. Det er mitt heteste råd, sier Johansen.Men tilbud og etterspørsel gjelder alltid, og på sommerstid kan det være vanskelig å finne billige billetter til populære byer og land.

— Hvis du har mulighet til å reise motstrøms vil det alltid være mulig å få tak i de aller billigste billettene. For mange helgeturer er det dyrest med utreise fredag ettermiddag og hjemreise søndag. Velg heller andre dager, for eksempel lørdag til mandag, sier Johansen.

4. Bo og spise hjemme hos...

Det genuine er i vinden som aldri før, viser en ny undersøkelse foretatt av reisebyrået Ticket.

Flere ønsker seg en annerledes opplevelse på reisen. Private alternativer både på overnattings- og matfronten har fått grobunn de siste årene.

Middagstjenester der du kan spise lokal mat laget av privatpersoner, hjemme hos dem selv, har økt kraftig det siste året. Du kan bestille måltider på nettsteder som Bookalokal, Meal Sharing, Feastly og EatWith. Disse er store både i USA og Europa, mens Plateculture har vokst seg store i Asia.

BO HJEMME HOS NOEN: Det genuine er blitt viktigere på reisen, og mange velger å booke bosteder via nettsider som Airbnb, Flipkey eller Wimdu. Å bestille et måltid laget av privatpersoner hjemme hos dem selv er også i vinden. Foto: Aleksandar Todorovic/Fotolia,NTB scanpix

Vil du sove rimelig og hos andre, så finnes det et mangfold av nettsteder der ute – noen av de største er Airbnb, Wimdu, CouchSurfing og Flipkey.Du kan velge om du vil sove på sofaen, på et rom hjemme hos noen eller leie et helt hus, en gård, slott, båter eller hytter i trærne. Priser varierer fra land til land.

5. Gjør et hotellkupp

Nettsider som Hotwire og Secret Hotels har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Ikke så rart kanskje – de har oversikt over når fire— og femstjerners hoteller dumper prisene i perioder da de bare er halvfulle.

Men du får ikke vite konkret hvilket hotell det er snakk om, bare hvor mange stjerner og i hvilket område det ligger i. Systemet skal fungere nokså knirkefritt, men du må orientere deg om beliggenheten før du bestiller. Du kan få et firestjerners rom i det hippeste strøket i en kul storby, til noen få hundrelapper for natten.

En ting er imidlertid viktig å huske på:

— Selv om du kanskje ikke er så nøye på hvor du bor, så anbefaler vi på det sterkeste at du aldri reiser uspesifisert. Legg heller på noen hundrelapper, så vet du hva du får, sier Ellen Wolff Andresen i Ticket.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator