Christoffer Kvalvåg (12) har lokket med seg faren Børge (39) og farfaren Kåre (72) på tur. De kan bli den yngste og eldste som gjennomfører turen. Christoffer måtte bruke litt tid på å overtale de voksne til å være med, men til slutt klarte han å overbevise dem om at det er mulig.

Lørdag legger trioen ut fra Nordkapp, skriver Aftenbladet. Hvis alt går etter planen, ankommer de Lindesnes etter 111 dager. Dette er den 14. august, dagen da yngstemann fyller 13 år.

— Det er ikke alle som tror jeg klarer det. Noen mener det blir i lengste laget. Men noen tror vi klarer å gjennomføre det. Det tror jeg også, sier 12-åringen, som elsker friluftsliv og fjellturer.

Faren er litt mer forsiktig.

— Det er guttungen som har kommet på dette. Vi har lyst til å se om det lar seg gjøre. Det er ikke sikkert det går, sier Børge Kvalvåg.

Vil slå gjeldende aldersrekorder

Familien fra Jørpeland skal gå i fotsporene til en lang rekke hardhauser. Førstemann var Bjørn Amsrud i 1966. Siden er det gjennomført rundt 300 ekspedisjoner, ifølge norgepaalangs.info. Ifølge nettsiden er de gjeldende aldersrekordene 15 år og 70 år.

— Christoffer hadde veldig lyst til at jeg skulle bli den eldste, sier farfar Kåre Kvalvåg (72), som forklaring på hvorfor han blir med.

Avstanden mellom Lindesnes og Nordkapp er 1699 kilometer i luftlinje. De fleste bruker 4–5 måneder. De siste årene har stadig flere tatt utfordringen. Hittil i år har 13 ekspedisjoner lagt ut på turen.

Familien Kvalvåg starter på ski og håper de kan gå på snø frem til 17. mai, eller i beste fall til pinse. Målet er tre mil til dagen. Når skiene sendes hjem, satser de på å klare to mil per døgn til fots.

Planen er å følge svenskegrensen til Trondheim. Deretter svinger kursen mot Jotunheimen, Hardangervidda og Haukeli før den siste strekningen mot Lindesnes.

Vi er mer aktive på ferien:

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator

Lite med seg

De har kjøpt fjellski med feller og skal dra på en pulk. Utstyret er pakket og veiet. De har bare med det mest nødvendige: Telt, soveposer, liggeunderlag, ekstra jumper, ekstra stillongs, sokker, mat for en uke og litt til. Så langt som mulig er planen å overnatte på turisthytter. De går innom butikker når nye forsyninger trengs.

Når snøen forsvinner, skal de voksne bære sekker på 15–20 kilo. Yngstemann får 3-4 kilo på ryggen.

— Det verste blir nok overgangen mellom snø og barmark. I verste fall må vi gå litt på vei en periode. Dette må vi ta på hælen. Alt er nytt for oss, så vi får se etter hvert, sier Børge Kvalvåg.

Han er tømmermann og legger hammeren til sides i sommer for at sønnen skal få drømmen oppfylt. Både skole, jobb, fotballtreninger og andre forpliktelser nullstilles i nesten fire måneder. Verst blir det å være vekke fra familien hjemme. Siste deadline er skolestarten til høsten.

Siden 12-åringen mister halvannen måned med skolegang, har han fått lekser. Hver dag må han snakke engelsk i minst en time, skrive en blogg underveis og legge ut bilder på Instagram.

Bestefar: - Må prøve om skroget fortsatt holder

I 1989 gikk Kåre Kvalvåg turløpet Sesilåmi på under 3 timer. De siste ukene har han ligget i hardtrening med 3–4 timer lange skiturer i Lyngsheia. For noen vintre siden sto han ned en bratt fjellside i Suldal på skare. Da skien skar ut etter et hopp, stupte han på hodet ned i en bekk og brakk nakken.

— Jeg måtte prøve om skroget fortsatt holder. Nå gleder jeg meg til å komme i gang. Alle vet at vi skal gå, så vi har lagt et visst press på oss selv. Det er langt, men jeg tror det går godt. Så galen er jeg. 111 dager er lenge å være vekke, men det skal bli gøy, sier den pensjonerte tømmermannen.

Familien Kvalvåg er ikke de første fra Jørpeland som tar utfordringen. Brødrene Per og Bjørn Simonsen gikk Norge på langs – snudde og gikk tilbake. Etterpå skrev de boken «Opplevelse villmark», en av 11 bøker som omhandler turen.

Instagram: norge_pa_langs

Blogger: mychristoffer.blogspot.no og teamnorgeshus.no