Litauen, Latvia, Luxemburg, Malta og Romania er de fem minst populære reisemålene for turister i EU.

— Latvia overrasker meg siden Riga har en del besøkende, men det er vel kanskje et sted for de spesielt interesserte. Det samme gjelder nok for Litauen, sier Bjørn Moholdt, redaktør i reisemagasinet Reiser & ferie.

Moholdt tror turismen til de enkelte land i stor grad skyldes landenes merkevarebygging.

Land som har kjente merkevarer vil også få mange turister.

Reiser bare en gang

Moholdt er derimot ikke overrasket over at Malta er blant de minst populære reisemålene.

— Malta har jobbet veldig med å bli et populært reisemål, men de har dessverre ikke lykkes. Øygruppen er som et lite museum man reiser til en gang og så ikke igjen, mener Moholdt.

Luxemburgs mangel på popularitet forklarer Moholdt blant annet ut fra størrelsen på landet.

- Luxemburg er et sted folk reiser for å plassere penger, og ikke stort mer. Det er et land man reiser gjennom, ikke til. Det er ikke en stor turistattraksjon. De fleste reiser nok heller til landene rundt, sier han.

Mest populære

Mens Italia, Frankrike, Spania, Tyskland og Storbritannia er stedene flest vil feriere.

— Italia er der den moderne turismen startet. Alle de mest populære landene er store kulturnasjoner med mye å by på. De har mat, strender, kunst, osv. Det er store land med mye variasjon. Sånn sett blir det egentlig galt å sammenligne Frankrike og Luxemburg, påpeker Moholdt.

- Paris og Roma er Disneyland for voksne, legger han til.

Norske favoritter

Nordmenn er som folk flest. De tre mest populære reisemålene for nordmenn i EU er Spania, Italia og Frankrike, viser en undersøkelse gjennomført av Berg-Hanssen.