— Åh, det må være en wombat!

— Eller nei … det er visst bare enda en kenguru.

Vi er på vei inn i en av Australias mest kjente nasjonalparker, Wilson Promontory, en halvøy som strekker seg ut i havet, tre timer sørøst for Melbourne. Parken har et rikt dyreliv, og det store målet – i hvert fall for vår del – er å få se en wombat i det ville.

— Det er jo så mange wombater her nå. De går her og graver opp hagen. Inni nasjonalparken kryr det av dem, har vi fått vite av Joan, som eier hytta vi har leid.

Derfor har vi godt håp.

Wombaten er en uvanlig skapning. Den er et sterkt, kompakt og pelskledd pungdyr som går på alle fire beina. Av utseende kan den minne om en blanding av en liten bjørn og en gnager. Wombaten er vegetarianer og graver dype hull i bakken hvor den søker ly om dagen. En hard plate på baken gir dyret beskyttelse mot angrep. Ungene lever sine første måneder i en lomme på magen til moren og som voksne veier de fra 20 til 35 kilo.

Dette er Stillehavets perlekjede:

WOMBAT: Ikke elg i solnedgang, men wombat i ettermiddagssol – fotografert i Wilsons Promontory nasjonalpark. Foto: Fredrik Larsen Lund
KJØR FORSIKTIG: I australske delstater som Victoria, New South Wales og Tasmania er det mye wombat på landsbygda. Kjør forsiktig, særlig når det blir mørkt, så unngår du unødvendige sammenstøt i veibanen. Foto: Ingrid K. Lund

Kan bare gå fremover

Det australske kontinentet har vært isolert fra resten av verden i millioner av år. Det har gitt landet et helt spesielt dyre— og planteliv.

To av dyrene er avbildet på landets riksvåpen: Rød kenguru og emu – populært sagt fordi ingen av de to kan bevege seg bakover, bare fremover.

Trenger du reiseinspirasjon?

WOMBAT: Wombater og mennesker møtes – som regel problemfritt – på campingplassen i Tidal River i Wilsons Promontory. Men pass på maten din, for den tilsynelatende søte og fredelige krabaten går ikke av veien for å rive i stykker et telt hvis den får snusen i noe spise. Foto: Fredrik Larsen Lund

Et besøk til Australia er ikke komplett uten å oppleve noe av det ikoniske dyrelivet på nært hold ute i naturen. For eksempel i Wilsons Promontory, der det bor tusenvis av wombater.På kjøreturen fra Melbourne har vi sett flere triste syn i veikanten: Wombater som ser ut som de sover, men som dessverre er blitt ofre for biltrafikken. Inne i nasjonalparken er det tryggere for dyrene, men foreløpig har vi bare fått øye på kenguruer som har stått og stirret på oss langs veien.

Hvor er det blitt av wombatene?

— Du kan se wombater mange steder i «The Prom», men særlig langs turstiene og i åpent bushland. Det bor mange rundt campingplassen i parken, og en tur på stiene der i solnedgangen er en sikker måte å treffe på wombater som leter etter middag. Et annet tips er å se etter den kubeformede lorten de legger igjen på toppen av steiner, forteller Sally Nowlan i Parks Victoria, som forvalter nasjonalparken.

Litt engstelig for å fly? Sjekk denne listen:

KENGURU: En grå kenguru håper det skal være snacks å få. Ville dyr skal imidlertid ikke mates i australske nasjonalparker. Foto: Fredrik Larsen Lund

Trygg avstand— Stans! Der er det en!

Vi bråstopper bilen, røsker tak i kameraer og mobiltelefoner og spretter ut. På en gresslette et lite stykke fra veien, er det virkelig en wombat. Vi sniker oss bort mot den, der den høylytt står og slafser i seg gress.

— Wombatene er vanligvis fredelige dyr, men selv om de virker vennlige på nært hold, er de fremdeles ville dyr med veldig lange, skarpe klør de bruker til å grave med. Det beste er å se på dem uten å gå altfor nærme og uten å ta på dem, for det kan skremme dem og gjøre at de blir aggressive, sier Nowlan.

Hit vil nordmenn i sommer:

SØT OG MYK: Koalaen lever i trær og sover mesteparten av døgnet. Men for å spise må den være våken. Foto: Fredrik Larsen Lund
KENGURU: Kenguruene samler seg på åpne sletter i bushlandet i Wilsons Promontory sent om ettermiddagen. Foto: Fredrik Larsen Lund

Når du har reist halve jorden rundt for å se på dyr, vil du gjerne komme hjem med gode bilder. Steve Parish, en kjent australsk naturfotograf, anbefaler teleobjektiv på 400 mm eller mer for å få best mulige bilder av wombaten. Det trenger ikke vi, for vi står bare et par meter unna.

— Når du jobber med wombater og koalaer ute i felten, kan du se at disse dyrene er fjerne slektninger av hverandre. Selv om koalaen lever i trær og wombaten på bakken, har de lignende oppførsel. Begge er aktive om natten, men også hvis været er kaldt eller overskyet, og tidlig og sent på dagen, sier Parish.

Mens vi ivrig fotograferer den søte krabaten i det varme sollyset sent om ettermiddagen, kommer det flere turister for å se. Men wombaten bryr seg ikke om oss. Den er langt mer interessert i gresset enn nysgjerrige tilskuere.

Politisk korrekte reismål?

KASUAR: Helt uventet dukket denne kasuaren ut av regnskogen ved Babinda i Nord-Queensland. Fuglen har en klo som kan drepe et menneske, så hold avstand. Foto: Fredrik Larsen Lund
PINGVIN: Dvergpingvinen lever på sørkysten av Australia. Til og med inne i Melbourne by bor det en liten koloni. Foto: Fredrik Larsen Lund

De er søte, de er rare og de er dødelige

Noen er så søte at du får lyst til å ta dem med hjem i bagasjen. Andre kan ta livet av deg på brøkdelen av et sekund.

For mange blir det med en tur i dyreparken. Men det er fullt mulig å treffe de australske dyrene ute i det ville. Her er noen av klassikerne:

Koala: Ofte feilaktig omtalt som en bjørn. Er et pungdyr. Pelsdyr som lever i eukalyptustrær, spiser blader og sover 18-20 timer i døgnet. Finnes i sørøst-Australia, kan ses vill blant annet på Kangaroo Island, Phillip Island og ved Great Ocean Road.

Kenguru: Store pungdyr som hopper langt. Ulike arter. Den røde kjempekenguruen er størst. Det finnes titalls millioner over hele landet. Samler seg gjerne på gressletter og savanneområder.

Wallaby: Pungdyr som ligner kenguru, men er mindre. Omfatter ca. 30 arter av forskjellig størrelse. Svært utbredt. Finnes i ulike varianter over hele kontinentet.

Wombat: Se hovedsak. Vanligst i sørøst-Australia. Wilsons Prom og Cradle Mountain på Tasmania er to steder hvor du kan være sikker på å treffe dem.

Nebbdyr (platypus) : Et sjenert pattedyr med pels som lever i vann, har nebb og legger egg. Lever i elver i det østlige Australia. Flere steder er det lagt til rette med utsiktsplattformer ved elvebredden.

PIGGSVIN: Maurpiggsvinet er et av de merkeligste australske dyrene. Dette eksemplaret graver i jorden i Point Nepean nasjonalpark i Victoria. Foto: Fredrik Larsen Lund

Maurpiggsvin (echidna) : Pattedyr som i likhet med nebbdyret er et av de to kloakkdyrene i verden. Klumpete, med hår og pigger og en lang, rørformet snute, liten munn og en lang tunge som slikker til seg insekter. Lettest å få øye på i parkområder i sørlige deler av landet.

Saltvannskrokodille : Den største og dødeligste krokodillen. Blir opptil syv meter lang. Lever i den nordlige, tropiske delen av Australia, og du ser dem garantert i Adelaide River i Northern Territory og Daintree i Queensland. NB! Livsfarlig for mennesker.

Dvergpingvin : Pingvin som blir 20-35 centimeter høy. På Phillip Island i Victoria er den daglige pingvinparaden, der disse sjøfuglene går i land på stranden om kvelden, en populær attraksjon. En liten koloni lever ved piren i St. Kilda i Melbourne.

Emu : Verdens nest største fugl etter strutsen. Blir opptil 1,9 meter høy. Kan ikke fly. Ofte sett i tørre, tynt befolkede områder, gjerne i små flokker som løper langs veien.

EMU: En liten emuflokk på vandring langs veien. Foto: Fredrik Larsen Lund

Kasuar : Nok en kjempefugl som ikke kan fly. Imponerende syn med svart fjærdrakt, rød-blå halspryd og en slags hjelm på hodet. Har en dolkeaktig klo til å forsvare seg med og kan være farlig for mennesker. Lever i den tropiske regnskogen i nordøst.

Kookaburra : Kalt latterfuglen, fordi den lager en lyd som minner om latter. En råkefugl med kraftig nebb som ofte kan høres – og ses – i parkområder, også i storbyene. Blir opptil ca. 45 centimeter lang.

«Nasjonalhunden» er for første gang også den mest populære:

LATTERFUGL: Kookaburra – kjent som latterfuglen – kan være enklere å høre enn å se, men her var den lett å få øye på midt i den botaniske hagen i Melbourne. Foto: Fredrik Larsen Lund

Les mer om eksotiske reiser: