Kanskje sparte du et par hundrelapper da du bestilte den rimeligste leiebilen du fant på internett. Etter en lang og slitsom flyreise er du og familien endelig framme.

Men første del av Sydenferien går med til leting etter representanten for bilutleieselskapet. Deretter venter gjerne en klam busstur ut på landet og nye køer for å få utlevert leiebilen. Ut og inn med bagasjen. Ikke akkurat den beste starten på den etterlengtede ferieturen!

For det finnes mange titalls firmaer som tilbyr bilutleie ved flyplassen. Men bare et fåtall av disse selskapene har egne kontorer og parkeringsplasser på selve flyplassområdet.

De andre utleieselskapene har kontorer og biloppstillingsplasser i kortere eller lengre avstand fra flyplassen. Dermed blir prisen for rimelig billeie at du og familien må beregne mer tid og blir busset mellom flyplassen og stedet leiebilen skal hentes og leveres.

Sjekk før du leier

På internett finnes det flere bilutleiemeglere, både norske og utenlandske, som hevder de sammenligner priser fra en rekke forskjellige bilutleiefirmaer. Først når du har bestemt deg for hvilken bil du ønsker leie og har betalt forskudd, får du oppgitt navnet på bilutleieren.

Dermed har du ikke mulighet for å sjekke på forhånd om utleieselskapet faktisk har kontorer og biler tilgjengelige på Málaga flyplass eller om du må regne med å bruke ekstra tid og krefter på å få tak i leiebilen.

Du slipper unna dette maset om du passer på å leie bil hos en leverandør som har bilene på selve flyplassen.

De offisielle

I Málaga lufthavn, en av de aller mest populære innfallsportene for norske Sydenturister, venter ansatte i utleiefirmaene på kundene som strømmer ut i ankomsthallen.

På plakatene de holder fram står navnene på de nye leietakerne. Nå skal kundene samles inn og deretter kjøres ut til biloppstillingsplassene, av og til et godt stykke utenfor selve flyplassområdet.

Ifølge AENA, det spanske selskapet som eier og driver spanske flyplasser, er dette de «offisielle» bilutleierne ved flyplassen:

  • AurigaCrown

  • Autos Lido

  • Avis

  • Europcar

  • Goldcar Rental

  • Hertz

  • National Atesa

  • Record

  • Sixt

Tilleggsforsikring

En annen ting som er viktig før man leier bil i utlandet, er å

Hvis ikke kan det fort bli unødig dyrt.

— Tegn en tilleggsforsikring. Å la være blir som å spare seg til fant, påpeker Kristi Pamphlett, fungerende leder av Forbruker Europa.

Om du «bare» skulle knuse en lykt eller bulke en skjerm, kan det hende du blir trukket for hele reparasjonen når du leverer inn bilen.

— Jo mer du forbereder deg, dess bedre rustet er du til å takle overraskelser. Uhell og ulykker tar dessverre ikke ferie, sier Pamphlett.