KØBENS MINSTE: Hvis du går inn på baksiden av denne kaffevognen, vil du oppdage det som antakelig er Københavns minste kafé. De to sitteplassene er imidlertid veldig koselige. Foto: Jonas Haarr Friestad
SNADDER: Japansk gatekjøkkenmat servert av kokken Jens Rahbek Hansen. Han var med på å grunnlegge en av Danmarks første sushirestauranter, Sticks'n'Sushi, som etter hvert utviklet seg til en stor kjede. I dag nøyer han seg med en bod i mathallen. Foto: Jonas Haarr Friestad
NEI, DET ER IKKE PASTA: I Tacos chucho ruller meksikaneren Mario Cruz myke maistortillaer ut av noe som til forveksling kan se ut som en italiensk pastamaskin. Konsistensen minner om potetkaker, og fylles med langtidsstekt kjøtt, friske grønnsaker, ost og hissig salsa. Foto: Jonas Haarr Friestad
KOREANSKE SPESIALITETER: Et internasjonalt gatematmarked uten innslag fra Asia ville være så godt som utenkelig. En av trendrettene er den koreanske kålretten kimchi. Foto: Jonas Haarr Friestad
FIN UTSIKT: Det er ikke mye som slår plasseringen til Copenhagen Street Foods uteservering en fin sommerdag. Foto: Jonas Haarr Friestad
JA, DETTE ER EN BANAN: Riktignok en sprøstekt kokebanan, kalt patacones. Spesialitet i Sør-Amerika. Foto: Jonas Haarr Friestad

Se for deg at du har ruslet til det punktet hvor den lille viken som utgjør Nyhavn renner ut i sundet som skiller Amager fra resten av København.

Kikker du over til den andre siden, får du øye på Papirøen, en liten utstikker som har sitt navn etter hallene som tidligere ble brukt av Pressens Fællesindkøbsforening.

Men det er lenge siden den tørre lukten av papir ble erstattet av helt andre dufter. Skakke boder, gamle campingvogner, trebenker, primitive ildsteder og kraftige kullgriller inntok hallene i fjor vår, og nå strømmer københavnere i alle aldere til.

Noen vil ha en kjapp, liten matbit før de haster videre, andre vil vandre omkring i timevis og ta til seg kulinariske impulser fra hele verden.

Skal du til Danmark snart?

MATHALL MED GATEMAT: Du skal bli mett, det skal gå raskt og maten skal smake godt. Det er gatemat. Foto: Jonas Haarr Friestad

Byttet ut restaurantkjede med matbodMed stø hånd plasserer Jens Rahbek Hansen en rekke grillspyd etter hverandre på grillen. Mens noen av bodeierne på Copenhagen Street Food håper at boden skal bli et springbrett for nye spisesteder har Rahbek på sett og vis gått motsatt vei.

I 1994 var han med på å starte den første restauranten i sushi-kjeden Sticks'n'sushi, som i dag har 15 restauranter i Danmark og London. I dag nøyer han seg med boden Yatai (som rett og slett betyr «gatekjøkken» på japansk).

— Jeg ville tilbake til basisen, til enkeltheten, sier Rahbek Hansen om hvorfor han har byttet ut en internasjonal restaurantkjede med en liten matbod.

Lyst til å reise i høst?

AVISHUS BLE MATHALL: Danske avisers opplagsfall førte til at de ikke lenger trengte et stort havnelager for avispapir. Men samtidig oppsto en god nyhet for Københavns matelskere. Foto: Jonas Haarr Friestad

Det er ikke lett å bestemme hvilken ende man skal starte i når man først kommer inn i den store mathallen på Papirøen. Man kan enten rusle omkring fra bod til bod, eller man kan slå seg ned i et av områdene hvor det er plassert ut benker og border.

Variasjonen mellom de ulike bodene er stor, og alle tilbyr minst én billig smårett. Ytterveggene er passende nok isolert med blåskjell, noe som gir en behagelig akustikk, og som også illustrerer den gjennomgående tanken om bærekraft og miljøvennlige valg.

— Vi skal være en cocktail av Torvehallerne og Christiania. Maten skal ha høy kvalitet, men her er det ingen felles retningslinjer for design. Standene er veldig individuelle, både i utseende og innhold, sier Maja Tini Jensen, kommunikasjonsmedarbeider i Copenhagen Street Food.

MAT FRA HELE VERDEN: Mat og drikke fra hele verden er representert i mathallen. Foto: Jonas Haarr Friestad

Initiativtakerne til Copenhagen Street Food var Jesper Møller og Dan Husted, begge erfarne restauratører. I dag drives hallen av standeierne selv, som har dannet en forening de eier sammen.

Travelt fra lunsjtid

De fleste bodene åpner klokken 12, men allerede fra 11 siver duften av nykvernede kaffebønner ut av den gamle campingvognen som heter Silver streek coffee club.

Street_Food_71_.JPG Foto: Jonas Haarr Friestad

Den ser ved første øyekast ut som en alminnelig kaffebod forbeholdt take away-kunder, men det viser at baristaene også tilbyr to sitteplasser inne i vognen, noe som muligens gjør den til byens minste kafé.I Tacos chucho ruller meksikaneren Mario Cruz myke maistortillaer ut av noe som til forveksling kan se ut som en italiensk pastamaskin. Lefsene ligner lite på de plastinnpakkede variantene man finner i dagligvarebutikken. Konsistensen minner mer om potetkaker, og de velsmakende lefsene fylles med langtidsstekt kjøtt, friske grønnsaker, ost og hissig salsa. Returen til halvfabrikata-tacoen hjemme er dømt til å bli en nedtur av dimensjoner etter å ha blitt presentert for dette.

Ølhund?

Den beste burgeren i Købehavn

Hvor mange gode, middels og direkte dårlige burgere menneskeheten har inntatt siden den tid, er det ingen som vet, men det er lite som tyder på at populariteten til denne enkle retten vil begynne å dale med det første. Og hvor finner man så den aller beste burgeren i København? På Papirøen, selvsagt.

I hvert fall om man konsulterer den smått nerdete matbloggen «Pigen og pomfritten», hvis uttalte mål er å lokalisere den aller beste burgeren i byen. Flere andre matblogger i danskenes hovedstad holder også denne standens bidrag opp blant de aller ypperste.

Fikk du med deg denne saken?

Hva er egentlig gatemat?

De største gatematpuristene vil kanskje hevde at man er diskvalifisert til betegnelsen hvis retten krever bruk av bestikk.

Gründerne av The spoon company, for øvrig den første standen som skrev kontrakt med Copenhagen Street Food, er ikke så rigide. De har i stedet spesialisert seg på retter som kan spises med skje. Supper, gryteretter, desserter. Bare fantasien setter grensene.

— Jeg tror folk har gått litt lei av den gamle, dølle versjonen av å sitte på restaurant. Det er mange eksempler på at flinke kokker går ut av restaurantkjøkkenet og satser på enklere, mindre formelle konsepter, sier Jan Robin Ektvedt, innehaver av Hitchhiker i Oslo og forfatter av kokeboken «Gatemat».

LOCATION LOCATION LOCATION: Det er ikke mye som slår plasseringen til Copenhagen Street Foods uteservering en fin sommerdag. Foto: Jonas Haarr Friestad

Han synes det er vanskelig å finne en dekkende definisjon på hva gatemat er, men nevner en del stikkord: Man skal bli mett, det skal gå raskt, maten skal smake godt og man skal gjerne kunne spise den mens man går eller står.

Både han og makkeren Stian Floer har reist mye rundt i verden og har opplevd en lang rekke ulike gatemattradisjoner. I tillegg har de latt seg inspirere av kompiser som har bodd i andre land, og av ansatte av andre nasjonaliteter.

— Du får ofte den kuleste, nyeste maten i matbiler. Det starter gjerne med at noen ikke har råd til å starte restaurant, så de kjøper en bil i stedet. Etter hvert som folk oppdager hvor bra mat de lager, sprer ordet seg, og når populariteten har økt tilstrekkelig mye, oppstår det mer tradisjonelle restauranter. New York er et godt eksempel. Der drar hipsterne ut av Manhattan for å finne den nyeste, mest autentiske maten i bydeler hvor det er billigere husleie. Korea-town i Queens har vært et populært sted. Men så snart konseptet etablerer seg på Manhattan, er det ferdig. Da begynner de å jakte på noe nytt, sier Ektvedt.

Lysten på noe utenom det vanlige?

Har skapt 200 arbeidsplasser

På et av de mange rustikke bordene på Papirøen ligger Anton, Norr, Dagmar og Carl Gustav og spreller. De fire er jevnaldrende, nærmere bestemt fire måneder gamle, og mødrene deres går i barselgruppe sammen.

— Vi bor alle i nærheten, og synes dette er et flott sted å møtes, sier Katrine Hertel, mor til Anton.

BARSELGRUPPE: Katrine Hertel, Anna Lukke, Maika Jensen og Nanna Udesen med babyene Anton, Norr, Dagmar og Carl Gustav synes Copenhagen Street Food er et glimrende sted for barseltreff. Foto: Jonas Haarr Friestad

Barselgruppen er i godt selskap. Det er ingen tvil om at københavnerne bruker sin gatemathall. Siden åpningen har hallen hatt 500.000 besøkende. 200 arbeidsplasser er skapt. 14 ulike nasjonaliteter er representert. Det finnes få retningslinjer for hvordan bodene skal se ut eller hva de skal servere, men alle har forpliktet seg til å ha retter til mellom 50 og 75 kroner på menyen.

RIMELIG OG GODE ALTERNATIV: Det finnes mange tilbud til vegetarianere, økologientusiaster og folk som sverger til raw food. Foto: Jonas Haarr Friestad

Mens man fort kan brenne av en god del tusenlapper hos naboen Noma, er tanken her at man skal kunne spise seg god og mett til en billig penge. En lang rekke alternativer for folk med ulike allergier finnes.Kort oppsummert: Det skal godt gjøres å ikke finne noe som frister her.

Les mer om ferie i Danmark: