Mer enn hver tredje nordmann, det vil si 35 prosent, tar påskeferie, viser tall fra hovedorganisasjonen Virke. Etter sommerferien er det den ferien flest av oss tar.

— Påskeferien er hytteferien fremfor noen. 48 prosent av dem som tar ferie, oppgir at de reiser på privat hytte i Norge. Samtidig skal mer enn én av fem til utlandet, så det er mange som også ønsker seg noe annet enn appelsin og kvikklunsj i solveggen. Påskeferien er for mange en av de få mulighetene til å dra på ferie med barna utenom sommeren, sier direktør Sverre McSeveny-Åril for Virke Reise Utland.

Turtips til fjellfolket

Ski er en av de viktigste aktivtetene i påsken for folk til fjells. I flere fjellområder er det både oppkjørte og kvistete løyper.

På Nord-Europas største høyfjellsplatå Hardangervidda er det rikelig med løypenett og samtlige av Turistforeningens hytter er åpne.

VI TAR PÅSKEFERIE: Utenom sommerferien er påskeferien den vi prioriterer. Nesten halvparten som tar ferie reiser på hyttetur. Og mange tar en skitur, som her på Hardangervidda. Foto: Kari Merete Horne/DNT

Vi ba DNT og Statskog om tips til fine turer med ski på beina:

Hardangervidda, Telemark/Hordaland/Buskerud

Kvistete løyper: Gvepseborg–Helberghytta–Rjukan fjellstue–Skinnarbu.

Ta taubanen Krossobanen opp til Gvepseborg og start turen derfra. Turen er på ca. elleve kilometer og tar om lag tre timer. Den blir betegnet som enkel og passer for alle.

Helberghytta er oppkalt etter Claus Helberg, som var en pådriver for selvbetjeningshyttene på fjellet. Hytta ligger ved Våervatn, et område hvor Helberg var aktiv under krigen, med utsikt mot blant annet Gaustatoppen.

KULT MED KITING: På Haukeliseter er det store flate områder som egner seg til kiting. Foto: Åshild Woie/DNT

Trollheimen, Sør-TrøndelagFesta–Gjevilvassosen–Gjevilvasshytta.

Trollheimen blir ofte beskrevet som «perlen blant norske fjelltrakter»med sine alpine topper og fine daler. Veien inn til den kongsgårdlignende Gjevilvasshytta er brøytet, men stengt for biltrafikk, så det er mulig å gå ski på veien eller følge vannkanten langs bekken og oppover. Det er relativt enkelt og barnevennlig. God utsikt til de flotte fjelltoppene Blåhøa, Gjevilvasskamban og Okla like ved.

Det er også mulig å gå klassikeren «Trollheimen trekanten» mellom Gjevilvasshytta — Jøldalshytta - Trollheimshytta, det er en krevende tur på over 60 km. Det beregnes tre til fire dager på den.

Drømmer du om sol og varme i påsken?

Rondane, Hedmark/Oppland

Mysuseter–Rondvassbu–Smuksjøseter.

Den ca. ti km lange dagsturen mellom Mysuseter Fjellstue og Rondvassbu er middels krevende på delvis preparerte løyper.

Rondane nasjonalpark er full av fine 2000-topper, synlige underveis på skituren.

UT PÅ TUR? Den betjente hytta Fondsbu i Jotunheimen er populær i påsken. Det er muligheter for gode rundløyper og kortere turer i området. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

Jotunheimen, Oppland/Sogn og FjordaneFondsbu–Gjendebu–Olavsbu–Fondsbu, rundløypene ved Fondsbu og Tyin–Tyinholmen–Fondsbu.

Fondsbu til Olavsbu fikk ny trasé i fjor. Den er på ca 17 km og betegnes som krevende. Det er mulig å ta en rundløype og bo på hytta på Eidsbugarden ved Bygdin. Rundt Fondsby går det en del rundløyper. Her er det også utfordringer for de topp— og brekyndige.

Turen mellom Tyin og Fondsbu er på drøye tre kilometer, og betegnes som middels krevende.

Skarvheimen, Buskerud/Sogn og Fjordane/Oppland/Hordaland

Finse–Hallingskeid og Klemsburunden ved Finse.

Høyfjellsområdet forbinder Jotunheimen og Hardangervidda. Naturen er svært variert fra Hemsedal i øst til Aurland i vest, fra Tyin og Filefjell i nord til Hallingdal og Bergensbanen i sør.

Finsehytta til Hallingskeid er en dagstur på ca. 19 km og betegnes som middels krevende på kvistete påskeløyper. Klemsburunden er en 15 km lang fin rundtur på Finse.

Hvor i verden er det mest spektakulært å stå på ski eller brett nedover bratte fjellsider?

TØFF TUR: Flere av skiturene i Indre Troms er for eksperter med god kunnskap om kart, kompass og drevne på ski. Her på vei mellom hyttene Gappo og Rosta i Isdalen. Foto: Aud E. Nystad/Statskog

Utenfor allfarvei i Troms— Indre Troms er et eldorado for alle som er glad i å gå på ski i høyfjellet. Her kan du velge og vrake i fine turområder, fra Treriksrøysa nær grensen til Finland i nord og helt ned til Torneträsk ved Riksgränsen i Sverige i sør, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Berit Flo i Statskog.

De har åpne buer og hytter for utleie i tillegg til DNTs to hyttetun i området. En mulighet er å gå mellom Rognli og Innset, en tre dager lang tur som blir betegnet for eksperter.

Har han fått drømmejobben?

ISDALEN: Flere av skiturene i Indre Troms er for eksperter med god kunnskap om kart, kompass og drevne på ski. Foto: Aud E. Nystad/Statskog

En fin femdagers skitur går fra Paras/Rognli i Signaldalen til Dividalen. En strekning på ca. 78 km, fordelt på overkommelige dagsetapper mellom DNT-hyttene i Indre Troms. Fra Gappohytta mot Rostahytta går du i høyfjellet gjennom Isdalen, som er omringet av spetakulære fjell. Siste del av turen fra Dividalshytta til Dividalen går gjennom trolsk urskog i Øvre Dividal nasjonalpark.

— Det er ikke merkede eller oppkjørte skiløyper i Indre Troms, så det forutsettes at du kan bruke kart, kompass eller gps, legger Flo til.

Vi vet hvorfor vi har påskefri, men hvorfor har vi vinterferie?

INDRE TROMS: Ånderdalen nasjonalpark ligger sentralt på Senja. Det går en fin skitur inn til Ånderbua ved Åndervatnet. Foto: Aud E. Nystad/Statskog

Familietur på SenjaÅnderdalen nasjonalpark ligger sentralt på Senja og representerer et mangfoldig nordnorsk alpint kystlandskap omringet av mektige fjell.

Fra parkeringsplassen ved Hyttekroa i Tranøybotn og opp til Åndervatnet går turen ca syv kilometer i lett kupert terreng. Ved Åndervatnet har Statskog ei åpen bu, en åpen gamme, og en tilrettelagt bålplass.

— Det er gode teltmuligheter både ved Åndervatnet og i nasjonalparken, sier Flo.

Turen er ikke spesielt krevende og passer derfor godt for hele familien.

— Det er ikke merket løype eller oppkjørt skispor til Åndervatnet, så det forutsettes at du kan bruke kart, kompass eller gps. Ta høyde for at det ikke er mobildekning overalt i nasjonalparken, legger Flo til.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om ferie i Norge: