Totalt anslås det at rundt 35.000 nordmenn kommer til å reise på en charterferie i forbindelse med julen, opplyser Norges største reisebyrå, Ving.

Og det er stranden som trekker aller mest.

— Det er kanskje ingen overraskelse at flertallet skal til Gran Canaria, fulgt av Tenerife, Jamaica og Thailand, sier kommunikasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

De regner med at ca. 14.000 vil reise på en jule- eller nyttårsferie med Ving i år.

Og hvor reiser vi i vinter?

Enda flere med rutefly

Fra 18. desember til 5. januar reiser ca. 230.000 passasjerer til eller fra Norge med Norwegian.

— 60.000 av disse reiser til eller fra varmere strøk som Spania, Den franske riviera, Florida, Karibia eller Thailand, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Hos SAS går juletrafikken fra 17. desember til 10. januar. De anslår at rundt 45.000 reiser med dem til varmere strøk i den perioden.

— Da er også noe charter, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Holdningene har endret seg

Tradisjonsjulen står sterkt i Norge, men holdningene til at folk velger utradisjonelt har endret seg de siste 10–15 årene.

— Tidligere var det å droppe sølvguttene, julenissen og en hvit jul til fordel for late dager på stranden utenkelig for mange.Jeg ser at disse holdningene har endret seg de siste årene, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

— En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at reiser og opplevelser kommer høyt på nordmenns ønskeliste til jul. Dette skyldes nok at mange har det de trenger og kjøper det gjennom året, sier hun.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e--post!

GODT NYTTÅR: Kanariøyene, Jamaica og Thailand frister nordmenn aller mest i jul- og nyttårsukene. Foto: Poj Theveenugul, Shutterstock/NTB scanpix

Har du tatt testen?

Flest eldre som reiser utenlands

Flertallet av dem som reiser utenlands i julen er fra 40 år og oppover, med hovedvekt i aldersgruppen 50 til 64 år.

MANGE NORDMENN PÅ TUR: Kommunikasjonssjef Elisabeth Vonstett-Larsen i Ving forteller at rundt 35.000 nordmenn velger å feriere utenlands i jul- og nyttårsukene. Foto: Camilla Flaatten

— Men vi ser at det er en del familier som velger å feire jul under palmene også, sier Larsen-Vonstett i Ving.Sandmæl opplever det samme, og sier at hun stadig snakker med familier som dropper gavehaugen og heller bruker pengene på å reise bort i julen.

— Å dra til varmere strøk og slippe unna julemaset kan virke fristende for mange. I tillegg velger nok endel skilte foreldre å dra bort i stedet for å feire hjemme uten barna.

Varme strøk dominerer

Etter en nokså kjølig sommer er det mange som ser sitt snitt til litt ekstra sol i julen. Nordmenn søker gjerne etter litt ekstra varme steder i høytiden.

— Flyselskapene kjører mange kampanjer forbundet med juletiden. Dette er nok med på å friste flere til å oppsøke spennende storbyer og varmere strøk, mener DNBs forbrukerøkonom.

Bangkok, London, Las Palmas og Dubai er de aller mest søkte reisemålene for jul- og nyttår, ifølge fersk statistikk fra søkemotoren momondo.no.

Det er noen regionale forskjeller i søkene – London er mest ettertraktet til høytiden i både Bergen og Stavanger, mens Las Palmas er på topp i Trondheim.

— Forskjellene kan forklares i at rutetilbudet er forskjellige på flyplassene, men også at vestlendingene tradisjonelt er glade i å reise til England, sier talsperson Kaja Hanøy for momondo i Norge.

Denne spanske øya er storfavoritt:

Og noen andre herlige øyer:

Aldri hatt så god råd

HOLDNINGSENDRING: Nordmenn blir ikke møtt med like stor undring når de reiser utenlands i julen. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB har sett en holdningsendring de siste årene. Foto: DNB

Selv om den svake kronen har gjort det dyrere å være turist – særlig i storbyer som London og New York, så tror ikke Sandmæl i DNB at det er et hinder for nordmenns reiselyst.— Vi har aldri hatt så god råd som vi har nå på grunn av lav rente. Selv om vi ikke får den ekstra rabatten på valutakursen, er prisen på mange varer og tjenester fortsatt lavere i utlandet enn i Norge, sier hun.

Hvis du skal utenlands i julen er hennes råd:

— Husk alltid å betale med lokal valuta, hvis ikke er det butikken som setter kursen og da vil du ende opp med å betale mer for varen enn nødvendig. Spør også alltid om taxfree slik at du kan få igjen momsen (minus et servicegebyr) på varene du kjøper, sier Sandmæl.

Få mer reiseinspirasjontil varme strøk her:

Og en småfrekk kampanje i Danmark:

Hvem panikkhandler julegavene, og hva kjøper vi? Her får du