Forsøpling i den norske fjellheimen er et vedvarende problem. Nå er det på tide med tiltak, mener deler av turistnæringen.

— Jeg blir ufattelig skuffet av at det går an å være så uansvarlig når man er på tur i fjellet. Folk prøver å steine ned søppel eller slenger det bare fra seg. Selv om det veier nesten ingenting å bære det med ut fra fjellet, sier Kari Varberg, eier av Dyranut Fjellstue på Hardangervidda.

Hun mener forsøpling er et økende, og allerede stort problem, i fjellet rundt fjellstuen hennes.

Bøter

— I fjor tok jeg meg fri og gikk tre måneder på Hardangervidda. Jeg så det samme over alt. Spesielt der det er teltplasser og langs bilveier over fjellet finner man mye gjenlagt søppel. Selv om det finnes flere steder å legge det fra seg rett ved veien, sier Varberg.

Mye emballasje fra utlandet ligger strødd i fjellet, men hun tror også det er mange nordmenn som forsøpler.

— Man skulle tro vi nordmenn var oppdratt til å ta vare på naturen, men det virker som sunn fornuft svikter for en del mennesker når de kommer ut av huset. Vi trenger en endring i holdninger, sier hun.

— Og kanskje vi bør innføre bøter for forsøpling. Det finnes i andre land, sier fjellstue-eieren.

Verst langs veiene

— Jeg syntes det har bedret seg litt den siste tiden, men det vil være feil å si at Besseggen ikke er forsøplet, sier Ragnhild Sjurgard ved Bessheim Fjellstue.

Hun mener problemet dreier seg mye om oppfatningen av hva som er greit og ikke. Hvis noen begynner å kaste søppel et sted, så er det lettere for andre å gjøre det samme.

— Det er likevel langs veiene her oppe på fjellet vi ser den verste forsøplingen. Bilturister slenger fra seg mye og det blir altfor mye søppel i veikanten i løpet av sesongen, sier Sjurgard.

Et generelt problem

Arnodd Håpnes er fagleder for naturmangfoldavdelingen i Naturvernforbundet. Han mener forsøpling i norsk natur er et generelt problem.

— At folk klarer å ta med seg en engangsgrill inn i fjellheimen, men ikke ut igjen, er et paradoks. De fleste vil ha det ryddig rundt sitt eget hjem, men når de kommer tre kilometer unna, så er det ikke så farlig.

— Vi opplever likevel at fjellfolk er generelt flinkere enn de som for eksempel ferdes langs kysten. Langs veiene på fjellet er det derimot mye søppel, sier Håpnes.

Han mener holdningsskapende arbeid mot forsøpling er viktig å lære barna fra de er små av og gjennom hele skolegangen.

At folk klarer å ta med seg en engangsgrill inn i fjellheimen, men ikke ut igjen, er et paradoks.

Arnodd Håpnes, Naturvernforbundet

Campere verre enn andre turfolk

— Vi opplever ikke forsøpling som noe stort problem langs DNTs stier. Det har likevel vært episoder her og der hvor folk ikke respekterer naturen. Ofte er det teltturister og fiskere som ligger ute over tid som legger igjen søppel nå på sommeren, sier Merete Habberstad i DNT.

Hun mener det er stadig viktigere å formidle holdningen om sporløs ferdsel i fjellet og naturen generelt.

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE,BT REISE,REISE-Adressa