— Hvorfor vi liker oss her? Se deg rundt! Det er så praktfullt. Det er bare synd at det er tåke i dag. Når det er klart, kan man se både havet og de snøkledde fjelltoppene, sier Abel Jiménez de la Torre.

afp000777727-T60BSpKfJ2.jpg

Han holder et godt tak rundt kjæresten Nuria Jiménez Robles og smiler. De er på søndagstur i La Alpujarra, fjellområdet sør for Sierra Nevada. Vi møter dem på plassen foran kirken i den lille landsbyen Bubión, der de står og nyter utsikten over den bratte dalen.— Det ligger mer enn 50 små landsbyer i dette området. Besøk gjerne Pitres, Trevélez og Mecina Fondales også, de er enda mer autentiske. Men hustakene er like overalt. Flate med grustak, for å beskytte mot kulden om vinteren, forteller Jiménez de la Torre og peker ut over takene.

Her og der stikker runde skorsteiner opp, andre steder slynger frodige tomatplanter seg langs bjelkene. På grønne terrasser i landskapet dyrkes korn og grønnsaker, og i lundene rundt vokser fiken-, oliven- og valnøttrær.

afp000777714-v0LawxGCAO.jpg

— Det er stort sett eldre mennesker som bor her nå. Mange av dem driver økologisk jordbruk, forklarer Jiménez de la Torre.

Sjarmerende trio

La Alpujarra ligger i regionen Andalucía, i underkant av to timer med bil fra kystbyen Malaga. Overalt klamrer hvitkalkede landsbyer seg fast i skrentene, bare forbundet med snirklete bilveier og smale stier.

Capileira, Bubión og Pampaneira har ry på seg for å være de mest pittoreske landsbyene. De ligger som trappetripp oppover Poqueira-dalen, den ene husklyngen like ovenfor den andre.

Øverst og 1436 meter over havet ligger Capileira, et populært utgangspunkt for deg som er glad i fotturer, offroadsykling og hesteridning. Mange velger å bo på et av de koselige hotellene eller gjestehusene her og gå ulike dagsturer.

afp000777720-S1lZA7u9bX.jpg

Du kan også slenge sekken på ryggen og gå fra landsby til landsby.Området er skiltet, men det er ikke alltid så lett å finne frem, så husk et godt kart og kompass. Gå også gjerne innom turistinformasjonen først slik at de kan hjelpe deg med å planlegge en god rute.

Mulhacén, Spanias høyeste fjell på fastlandet, er målet for mange turgåere.

Toppen ligger 3479 meter over havet, og det finnes flere ruter å velge mellom. En grei dagstur er å ta bussen til Mirador de Trevélez på 2700 meter og gå opp derfra.

For ekte fjellturfølelse kan du overnatte underveis på Refugio Poqueira, en stor hytte med unik utsikt som ligger på 2500 meters høyde.

afp000777719-YQcNgnXZZb.jpg

Et annet alternativ er selvsagt å ta med seg sitt eget telt og en sovepose – for ikke å glemme et tykt liggeunderlag.

Smart treningseffekt

Hvis du foretrekker en litt mer komfortabel tur, kan du parkere i Capileira og bruke dagen til å gå ned til Bubión og Pampaneira – og tilbake.

Nedover tar det under en halvtime fra landsby til landsby. Opp igjentar dettotalt ca. 1-1,5 time, avhengig av hvor god form du er i.

afp000777728-2qaS2qGSV1.jpg

— Mojito! hyler en dame begeistret.Hun er på vei ned til Bubión og spretter fra stein til stein med en neve med grønne blader holdt opp mot himmelen. Jo da, det vokser rikelig med mynte langs stiene her.

Duften ligger over hele dalen og bringer tankene over på en iskald drink til lunsj. Hele tiden hører du den klukkende lyden av vann – enten fra de mange bekkene, eller fra vannkanalene som leder til fontener og offentlige, utendørs vaskerom som landsbyboerne brukte før i tiden.

— Det er utrolig vakkert her, sier franske Frederic Duplan.

Vi møter ham i godt driv på vei oppover dalen sammen med kona Sabine Gondé og sønnen Paul Gosser.

afp000777722-o7C1rGOHf5.jpg

— Vi går en del i fjellet hjemme i Frankrike også, og nå skal vi være her i to dager. Vi liker aktive ferier, å oppleve noe og bevege oss på samme tid, sier de.Ønsker du ekstra treningseffekt, har vi et tips: Kjøp noe av den vakre brukskunsten området har å by på, og bær den fra den nederste landsbyen og opp igjen til parkeringsplassen.

Fargerike sengetepper, vevde gulvmatter og keramikkfat med arabiske mønstre veier ikke så rent lite – og vel hjemme kommer de til å minne deg på at du må reise raskt tilbake.

Reisefakta La Alpujarra

Fjellområde i sørskråningen av fjellkjeden Sierra Nevada i Andalucía i Spania.

Strekker seg over provinsene Granada og Almería.

La Alpujarra er kjent for sine godt over 1000 år gamle landsbyer. Mange av dagens hus er mer enn 500 år gamle, bygget av maurere da de ble forvist fra Granada av de kristne.

DET GODE LIV: Hvem trenger smarttelefon eller tv? Den beste underholdningen får du når du sitter under syrintreet på torget i Pampaneira og ser på livet. Foto: Stine Holberg Dahl

I april-juni og september-november er temperaturen perfekt for fotturer. Les mer på andalucia.com, alpujarras.eu og lasalpujarras.co.uk.

Ruter og kart

For seriøse turgåere er det det to berømte stier i området. Gran Recorrido Siete, GR 7, starter i Tarifa i Cádiz-provinsen og går på tvers av Spania, Frankrike, Italia osv., helt til Hellas. Den spanske delen utgjør 1900 kilometer.

GR 142 strekker seg fra Lanjarón i Granada-provinsen til Fiñana på den nordlige siden av Sierra Nevada i Almería. Begge rutene følger gamle stier, muldyrtråkk og kjerreveier.

På nettet får du tak i Alpujarras Tour & Trail Map for under hundrelappen. Du kan også laste ned en digital versjon til telefonen din. I tillegg skal Sierra Nevada Blue Map 1:50 000 gi god oversikt over stier for gående.

Les mer på alpujarra-tours.com, treksierranevada.com og gr7-granada.com. Her finner du flere forslag til ruter. På sistnevnte finner du også detaljerte kart du kan printe ut.

Slik kommer du dit

Det enkleste er å fly til Malaga, og leie bil der. Flybilletter får du hos Norwegian og SAS, fra kr 500 for én vei.

Det tar i underkant av to timer å kjøre til La Alpujarra. Du kan også bo i Granada, da tar det cirka en time å kjøre. Fra Granada går det også buss.

Blant turoperatører som arrangerer fotturer i området, er dengodereisen.no, olivenreiser.no og tidereiser.no.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram #reisecamilla

Les også:

Stadig flere tar sjøveien til Amerika

Storbyen med de fantastiske strendene

Her er Spania-kjennernes favoritter