Rundt fem helseklinikker på Kanariøyene er svartelistet av flere norske forsikringsselskap, opplyser Gjensidige forsikring.

Ved en klinikk alene dreier det seg om over 100 saker av overbehandling og overprising.

— Det har alltid vært et problem i enkelte land at de overpriser og overbehandler pasienter. De siste årene ser vi likevel en viss økning i overbehandling. Det kan være flere grunner til dette, men vi vet jo at det har vært økonomiske nedgangstider i flere land, blant annet i Europa. Da er det dessverre noen leger og klinikker som velger vekk rimeligste behandlingsmetode for å øke inntjeningen, sier informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Eksemplene under viser folk som har brukt de svartelistete klinikkene og måtte legge ut store summer. I alle eksemplene ble beløpene tilbakebetalt av forsikringsselskapet:

  • En mann fikk problemer med tannkjøttet og endte med en regning nesten 50.000 kroner.

  • Et ektepar ble påvist bronkitt. Regningen endte på 120.000 kroner.

  • En dame ble behandlet for hodepine og fikk en regning på 15.000 kroner.

SJEKK: Forsikringsselskapene råder nordmenn til å ta kontakt med dem uavhengig av skadeomfang – for å bli sendt til en godkjent behandler og for å slippe å legge ut store summer ved sykdom eller sake. Foto: Morten Uglum

Sjekk alltid med forsikringsselskapetGjensidige råder reisende til å kontakte forsikringsselskapet sitt før en oppsøker lege – alle selskapene har lister over godkjente behandlere.

— Men terskelen for å kontakte forsikringsselskapet ved litt magevondt eller vondt i øret, henger kanskje høyt for nordmenn flest?

— Ingen sak er for liten til å kontakte alarmsentral eller forsikringsselskap om en er blitt syk og trenger lege eller medisinsk hjelp. Gjensidige og resten av bransjen har god oversikt over flinke leger, klinikker og sykehus, nær sagt i alle land. Har man først oppsøkt en useriøs klinikk er det ofte for sent når en er ferdig behandlet og blir presentert et økonomisk krav, sier Voll.

— Mange føler seg nok litt fanget og noen litt truet, og ender opp med å betale det de får beskjed om, legger han til.

Henrik (19) ble en del av storskadeerstatningen:

26.000 kroner for ørebetennelse

— Du føler deg så lurt og dum. Men så kan en ikke gjøre noe med det, sier Liv Fiskaa (68) etter at samboeren hennes fikk behandling ved en helseklinikk på Kanariøyene i fjor.

Prislappen endte til slutt på 26.000 kroner – for ørebetennelse.

Etter en ukes opphold fikk Johan Magne Petersen (71) et tett øre. De stakk innom en tilfeldig klinikk ved nærmeste kjøpesenter, for å sjekke øret.

Der ble Petersen blant annet bedt om å sitte med en maske over ansiktet i femten minutter.

- Vi regnet ikke med at vi trengte å bruke reiseforsikringen vår en gang. Men den første konsultasjonen kostet 4500 kroner. Da ble vi satt ut, forteller Fiskaa.

MENER HAN BLE OVERBEHANDLET: Johan Magne Petersen fikk problemer med et øre på Kanariøyene i fjor. Han og samboeren Liv Fiskaa endte med en regning på 26.000 kroner for angivelig ørebetennelse, og mener han ble overbehandlet. Foto: PRIVAT

De ble bedt om å komme tilbake og også denne gangen kom regningen på 4500 kroner. Legen ønsket at paret kom tilbake til daglige kontroller, noe de motsatte seg.Da de begynte å protestere på beløpet, hevder de at legen ikke ville skrive under papirene de trengte for å få tilbake penger hos forsikringsselskapet.

Paret betalte med kredittkort og sier de ble fortalt at forsikringsselskapet skulle dekke utgiftene i etterkant – noe de også gjorde. Men forsikringselskapene advarer mot denne type praksis.

Et varsku er når klinikken krever at du betaler kontant og ikke tar oppgjøret direkte med forsikringsselskapet, ifølge Gjensidige.

Ikke fornøyd med turen?

Flere episoder med overbehandling

I Fiskaa og Petersens tilfelle ble regningen ved førstegangsbesøk 4500 kroner, noe paret stusset over.

— Hva bør en forvente som normal konsultasjonspris for eksempel på Kanariøyene?

— En vanlig konsultasjon i Spania, inkludert Kanariøyene, ligger et sted mellom 1000 og 1500 norske kroner, sier Voll i Gjensidige.

- Hvis uhellet er ute og du ender på en klinikk som er svartelistet, kan forsikringsselskapet nekte å dekke regningen?

— Det kan være litt ulik praksis i de forskjellige selskapene, men vi vil gjøre det vi kan for at kunden ikke skal bli straffet økonomisk. Får kunden kjennskap til at overfakturering og overbehandling skjer på klinikken, og fortsetter å oppsøke denne, kan man risikere å måtte betale en del av kostnadene selv, sier Voll.

Les mer om forbrukerettigheter:

ER OPPMERKSOMME: Informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige sier de norske forsikringsselskapene har god oversikt over behandler – og oversikt over dem som er svartelistet og under overvåking. Foto: GJENSIDIGE

Si fra til legen når du kommer hjemOverbehandling og overfakturering er del av samme fenomenet, mener fastlege og leder for Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.

— Av dem jeg møter som har vært innlagt på slike klinikker utenlands, forteller de om svært omfattende behandlinger. Det er selvsagt vanskelig å vurdere et sykdomsbilde i ettertid, men min oppfatning er at det ofte er betydelig overbehandling ved enkelte klinikker, sier Brelin.

Han råder nordmenn på reise til å tenke over om de trenger å legges inn og om de trenger alle medisinene eller andre undersøkelser, men sier at de ikke må nøle med å kontakte helsevesen utenlands hvis uhellet er ute.

— Det kan også være en viss risiko for å pådra seg multiresistente bakterier ved sykehus og klinikker i utlandet. Vi oppfordrer pasienten til å melde fra om behandlingen utenlands til et norsk sykehus eller legekontor når en er tilbake, sier Brelin.

Det kan blir svindyrt på ferien hvis uhellet er ute:

Velkjent problem på populære reisemål

Gran Canaria, Benidorm i Alicante, Tenerife, Mallorca og Kypros er de stedene hvor flest nordmenn utsettes for overbehandling.

— Unødvendige innleggelser, unødige undersøkelser og for lange innleggelser er eksempler på overbehandling, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Reiseselskapet Ving sier at de kjenner til flere klinikker på Kanariøyene som er svært kostbare. Ving informerer om ulike anbefalte klinikker i informasjonsmappene på hotellrommene.

— Vi gjør også oppmerksom på at ikke alle klinikker har anbefaling fra Ving eller forsikringsselskapene, og at det kan medføre vanskeligheter med å få hjelp ved eventuelle hendelser. Vi har fått flere henvendelser fra enkelte kunder som har betalt nærmere 2000 euro for et vanlig legebesøk, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Sjekk og dobbeltsjekk om du har reiseforsikringen i orden:

Har du tips om lignende saker? Send oss en epost!

— Det er høy terskel for innleggelse

Blir du syk på reisen, råder Vennesland at du har i bakhodet at det er høy terskel for å bli innlagt på sykehus i Norge.

— Ingen bør avslutte en medisinsk behandling uten å ha snakket med reiseforsikringsselskapet sitt, selv om man har mistanke om overbehandling og uthaling av tiden. Det kan være medisinske årsaker til innleggelsen som kan være vanskelig for en ikke-medisinsk å kjenne til, sier hun.

De fleste forsikringsselskap har egen vakttelefon eller alarmsentral som bistår med råd og hjelp.

Få flere tips om forbrukerrettigheter på reisen:

Se stor test av reiseforsikring:

Dette risikerer du ved å bo uspesifisert

Derfor kan du bli trukket dobbelt når du bestiller reisen

Vi kjører mer i fylla på ferie enn hjemme

Strandet i USA – fikk ingen hjelp av flyselskap eller reisebyrå

Ny dom gjør det lettere å få erstatning ved flyforsinkelser