– Åhh! De er helt gale!

To turister som har satt seg ned ved Trolltunga for å spise, gisper når de ser hva som foregår ute på utspringet. Ei jente tar sats og står på hendene. Det er 700 meter ned til Ringedalsvatnet.

I horisonten der fremme skinner Folgefonna i høstsolen. Rundt oss og bak oss er Hardangervidda.

Mer slit enn ventet

– Jeg har sett de fantastiske bildene av Trolltunga og klarte ikke la være å tenke på det. Jeg bare måtte reise hit, sier Rebecca Ng fra New Zealand. Hun er en av dem som venter på å komme ut på Tunga for å bli fotografert.

100.000 VIL SE DETTE: Utsikten fra Trolltunga imponerer turistene. Noen velger å gjøre yoga ytterst på kanten. Foto: Silje Katrine Robinson

Det aller første bildet av Trolltunga som begynte å spre seg rundt i sosiale medier, ble tatt av Bergens Tidende-fotograf Roar Christiansen i 2011.Før det var Trolltunga et sted for spesielt interesserte. Nå har flere hundre tusen lest om Trolltunga i National Geographic, og turister fra stadig flere land får ferten av den spektakulære fjellformasjonen.

Ng fikk med seg en venn fra England. De er fire dager i Norge. Tre av dagene bruker de til, opp og fra Trolltunga.

Men før de begynte å gå, visste Ng lite om hvordan turen opp til Trolltunga egentlig var.

– Turen var mye mer slitsom enn jeg hadde trodd, sier hun.

Skal du på Norgesferie i høst?

SNART PÅ INSTA: Rebecca Ng fra New Zealand og Henry Yau fra England hopper og spretter ytterst på kanten. – Når du putter foten utenfor er det skummelt. Da kjente jeg det i magen. Men jeg ønsket virkelig å gjøre det, sier Ng. Foto: Silje Katrine Robinson

Klare advarslerLa oss gå 777 høydemeterne ned og 10–11 kilometer tilbake. Da er vi ved starten i Skjeggedal.

På plakater står det advarsler om at mørket kommer fort, at du må starte tidlig og at du må beregne 11 til 12 timer. Men ikke alle følger rådene.

–Veldig mange undervurderer turen. Det verste vi har sett var en ettåring som var for dårlig kledd og måtte reddes ned, sier fjellguide Erlend Indrearne i Trolltunga Active. Samtidig som han guider et tv-team fra Japan, følger han med på hva slags klær og fottøy og bagasje turgåerne som passerer har på og med seg.

Se bildene:

PÅ VEI HJEM: Fridtjov Lea og Julia Törk har overnattet oppe ved Trolltunga. På vei ned fyller de flaskene med fjellvann. Daguole Austyte fra Litauen er på vei opp og nytter også sjansen til å fylle på med kaldt vann. Foto: Silje Katrine Robinson

Fjellguidene på tur til og fra Trolltunga, fungerer som daglig vaktpatrulje.Folk som er dårlig forberedt, blir bedt om å snu i tide.

ved Trolltunga i år pr. medio september.

–Noen går her for å oppleve norsk natur og noen går hit kun for å få det Facebook-bildet fra Trolltunga. Det er den siste gruppen som oftest trenger å bli reddet, sier Indrearne.

JAPANSK TV: Regissør Taichi Watabe (foran) og fotograf Fuminori Kenmochi (til høyre) lager et tv-program om Trolltunga. Fjellguide Erlend Indrearne viser vei og Toshiya Kutsukake (til venstre) er tolk. Foto: Silje Katrine Robinson

Ingen skam å snuFørste halvannen kilometer er det jevnt bratt oppover. Du stiger 450 høydemeter på strekket som kalles Brakufsa.

Allerede etter hundre meter er det et turfølge som stopper opp. De diskuterer på engelsk. Så snur jenta i følget.

– Hun var syk i går. Hun hadde håpet å klare det, men måtte gi seg. Hun hadde vondt i magen, forklarer en av de andre.

I SKJORTE OG JEANS: Stepan Moroz og Julia Rasskazova fra Moskva har vært på bilferie i en uke. – Nå ønsket vi å gjøre noe aktivt, forteller Moroz. Foto: Silje Katrine Robinson

Etter noen kilometer med flatt parti, kommer en ny stigning. På toppen der må Stepan Moroz og Julia Rasskazova fra Moskva ta seg en pause.–Julia er best på oppoverbakkene, sier Moroz og titter bort på kjæresten.

–Mens jeg er best på flatene, fortsetter han. Moroz har på seg skjorte, jeans og fritidssko. Fortsatt er det tre timer og rundt syv kilometer med småkupert terreng før de kan regne med å være fremme ved Trolltunga.

SEKS DAGER: Simon Stauss og Alisa Orlov fra Tyskland har gått fra Kinsarvik, over Hardangervidda og til Trolltunga. Siste natt hadde de på Tyssevassbu og tok frokosten ved Trolltunga. – Nå er vi klare for å komme ned, sier de tre kilometer fra parkeringsplassen. Foto: Silje Katrine Robinson
SPEKTAKULÆRT: Utsikten fra Trolltunga imponerer turistene. Rebecca Ng fra New Zealand fotograferer Henry Yau fra England ytterst på kanten. Foto: Silje Katrine Robinson

Sovepose på bærturEt par kilometer før vi nærmer oss Trolltunga, kommer en soveposene trillende ned stien.

Vi stopper den med foten 20 centimeter før den ruller utfor skrenten.

Oh, thank you, sier det unge paret foran oss på stien.

Mange har lest om alle leteaksjonene som har vært på Trolltunga.

– Vi møtte noen som hadde kommet bort fra stien i dag, og måtte gå en omvei på to timer. De var veldig slitne og var dårlig kledd, sier Nuno Garrido fra Portugal.

NEDE IGJEN: Javi Galvez (bak) fra Spania, Vincent Teltow (til venstre) fra Tyskland og Katharina Rogalski fra Storbritannia representerer reiselivsbedrifter. – Vi her for å sjekke ut Trolltunga som reisemål, sier Galvez. Foto: Silje Katrine Robinson

Vil velge turister med omhuEt reisefølge med reiselivsoperatører fra hele Europa har valgt akkurat denne solrike dagen til å bestige Trolltunga.

Vel nede er de enige om at det var fin tur, med helt fantastisk utsikt.

–Men jeg vil velge ut hvem som kan reise hit og hvem som ikke kan det. Trolltunga passer ikke for alle, sier Javi Galvez fra Spania.

KØ PÅ KANTEN: Utsikten fra Trolltunga imponerer turistene. Turistene står i kø for å få tatt bilde alene ute på kanten. Foto: Silje Katrine Robinson

Fjellguide Indrearne spår at turistene også snart vil trekkes mot andre fjellturer i Norge.–Sunnmørsalpene med panoramautsikt som sin spesialitet og Stryn og Loen vil bli populært. I Nordfjord ser vi allerede en oppsving. Folk vil av cruiseskipene og opp i fjellene, sier Indrearne.

Norge topper en litt uvanlig liste:

Fakta om Trolltunga

  • Ligger 1100 meter over havet i Tyssedal i Odda kommune.

  • Trolltunga står horisontalt ut 700 meter over Ringedalsvatnet.

  • Tur-retur Trolltunga er rundt 20 kilometer og tar mellom 8 og 12 timer.

  • Det tar tre timer å kjøre fra Bergen og 5–6 timer å kjøre fra Oslo til Odda og Skjeggedal.

  • Det er rundt 12 kilometer å gå fra parkeringsplassen i Skjeggedal til Trolltunga.

  • Rundt 1000 besøkende i 2010 og nærmer seg 100.000 i 2016. Andre populære turer:

Preikestolen: 270.000 besøkende

Gaustatoppen: 80.000 besøkende

Kjerag: 55.000 besøkende

Besseggen: 50.000 besøkende

Galdhøgpiggen: 25-30.000 besøkende

Kilde: DNT, nrk.no, wikipedia.no.

Skal du på Norgesferie? Her får du gode tips:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen