Vi ser frem til å reise på ferie, men irritasjonene starter allerede på flyet, viser Europeiske Reiseforsikrings Reiseundersøkelse for 2015. Hele 95 prosent av nordmenn har noe de irriterer seg over på flyreisen, og det er særlig to ting som går igjen: Barn som herjer i setet og berusede folk.

Finn på aktiviteter med barna

En av tre irriterer seg over barneskrik.

— Barn er barn, men vårt råd er å forberede dem litt på lange reiser. Snakk om at det kan være trangt i setet, og kanskje litt kjedelig. Fordi det er mange fremmede på flyet, må de gjøre som i barnehagen eller på skolen: Bruke innestemme. Finn på aktiviteter de kan gjøre selv i setet: Tegneserier, bøker og nettbrett med spill og filmer er alltid en suksess. Og så må nok vi andre passasjerer se litt gjennom fingrene med støy og barn som titter over setet foran nå i ferietiden, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske.

Fulle folk om bord er et annet irritasjonsmoment. Hele 61 prosent sier de irriterer seg over reisende som drikker for mye på flyet, og blir beruset. Alkoholservering om bord ble et hett tema i vår da SAS innførte nye retningslinjer i antall alkoholenheter i deres Plus-klasse.

Regelen ble bejublet av alkovett-foreningene, men SAS snudde senere og trakk bestemmelsen fra menykortene.

FULLE FOLK: Berusede passasjerer kan være til plage for andre. Mange starter festen før de går om bord, og kan bli vel høylytte underveis. Foto: Microstock,NTB scanpix

— Vi irriterer oss alle over ett eller annet om bord i fly. Kanskje er det at vi er så tett på andreom bord i flyet som gjør oss ekstra irritable? Vi må nok akseptere at vi har ulike tålegrenser for støy og irritasjon, og prøve å ta hensyn til dette. Dette handler i bunn og grunn om folkeskikk og vilje til å ta hensyn til andre, sier Vennesland.Få gode tips til reisen her:

Og:

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

For mye bagasje skaper kaos

Så var det etikette om bord da. Ifølge reiseundersøkelsen irriterer hele 56 prosent seg over at personen i setet foran regulerer det maks bakover, og en føler en blir sittende med passasjeren i fanget.

Innføring av tilleggsavgift på bagasje har ført til at langt flere tar med seg mye håndbagasje om bord. Når bagasjen til gjengjeld skaper plassutfordringer og kø i midtgangen, blir folk misfornøyde. Nesten halvparten av oss irriterer oss over akkurat det.

TRANGT: Nå er det høysesong for reiser utenlands. Det er trangt, mye folk om bord og masse bagasje som skal med. Pass på å ta hensyn i midtgangen, så går boardingen enklere. Foto: Microstock,NTB scanpix

— Om sommeren er det også mange som reiser som ikke er vant til det, noe som kan få opp irritasjonen hos de mer reisevante. Boarding tar lengre tid, og det tar tid å få bagasje på plass i takboksene. Mange passasjerer stiller nærmest på startstreken for å komme om bord i flyet og få plass til sin håndbagasje. Når sant skal sies har folk utrolige mengder håndbagasje med seg, noe som gjør at det blir plassproblemer, sier Vennesland.Hennes råd når du skal på ferie er å sjekke inn bagasjen slik at du har bare et minimum med deg.

— Det gjør at du kan stresse ned, og vite at du uansett har tid til å hente bagasjen på båndet etter ankomst, sier hun.

Her får du gode pakketips:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator