Går du på flytoalettet i sokkelesten?

Vel, det ville ikke informasjonssjefene i SAS og Norwegian gjort.

Det til tross for at det ifølge dem selv er stor fokus på renhold av fly.

— Siden kabinpersonalet også jobber med mat, får de ikke lov til å jobbe med selve flytoalettene av hygieniske årsaker. De kan gjøre overfladisk rengjøring av vask, bytting av såpe og papir, men ikke røre selve toalettskålen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Stenger toaletter

Han forteller at ikke alle passasjerer har samme hygienen når de er ute og flyr.

Du har kanskje opplevd det selv, at et toalett har blitt stengt under flyvningen. For av og til er det faktisk så ille stelt at flytoaletter må stenges for nødvask ved ankomst.

Ta på skoene, det er ikke spesielt hygienisk å gå i sokkelesten på flydoen. Lasse Sandaker-Nielsen, Norwegian

— Det kan være noen som har blitt syke underveis, spesielt ved lengre flyvninger, men ofte er det folk som har griset til toalettene. Et generelt godt råd til oss menn er vel at vi sitter når vi skal gjøre vårt fornødne, enten vi er i lufta eller på bakken. Vi råder flere menn til å sette seg å tisse på fly, sier Johansen.

Informasjonssjef hos Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, ville ikke gått i sokkelesten på flytoalettet.

— Ta på skoene, det er ikke spesielt hygienisk å gå i sokkelesten på flydoen.

— Vi har strenge krav og passasjerene skal være komfortable med å gå på do, men det er ikke alle som oppfører seg som det skulle vært sitt eget toalett de bruker, sier han.

Ikke vask etter hver flyvning

Sandaker-Nielsen kan fortelle at Norwegians kjører tre rengjøringsnivåer av flyene.

Det er hovedrengjøringen som skjer cirka en gang i døgnet, samt spesialtilfeller når toaletter er veldig grisete og hvert 20 minutt når kabinansatte sjekker for renslighet.

— Det er viktig at folk bruker sunn fornuft på flydoen, mener Sandaker-Nielsen.

Johansen i SAS kan også fortelle at til tross for samme rutinene, kun blir vasket ved behov mellom hver flyvning.

— Det blir ikke vasket før hver avgang, noe som har med tid og behov å gjøre, sier Johansen.

Bleieskift på matbordet

Silje Gulbrandsen er flyvertinne i SAS. Hun råder folk om mulig til å gå på do før de kommer på flyet, spesielt på lange turer.

— Det er flere grunner. Lukten er ofte sjenerende for andre passasjerer og det er ofte mye som havner utenfor toalettet. En annen ting er folk som skifter bleier i setet og på bordet inne i kabinen. Dette er veldig uhygienisk i forhold til andre passasjerer da det ikke blir gjort rent her mellom hver flyvning. Bordene brukes jo til mat og drikke, sier Gulbrandsen.

For de som ikke er sikre enda, bleieskift skal skje på toalettet.

Gulbrandsen sier også at det er viktig at passasjerer ber om pose når de skal skifte bleie. Så man har noe å putte den i før den legges i søppelen på toalettet.