Hvert år må uheldige nordmenn betale for lokale helsetjenester eller syketransport hjem av egen lomme fordi reiseforsikringen er gått ut.

Utgiftene kan raskt beløpe seg til flerfoldige hundre tusen kroner.

— Noen tror at dersom man tegner helårs reiseforsikring, varer denne på en reise opptil et helt år. Dette er feil. Vanlig helårsforsikring gjelder i et avgrenset tidsrom, vanligvis 30 – 45 dager, for så å bli nullstilt hver gang man er hjemme, forklarer daglig leder ved reisebyrået Kilroy, Flavia Forster.

For at forsikringen skal være gyldig på lengre reiser og opphold i utlandet, må du tegne såkalt utvidet reiseforsikring.

De fleste forsikringsselskapene tilbyr dette, men det er snakk om helt andre priser enn for en vanlig reiseforsikring – opptil det tidobbelte for et helt år.

LANGT HJEMMEFRA: Skal du av gårde over lengre tid, bør du ha utvidet reiseforsikring. Her fra Rio de Janeiro, Brasil. Foto: Gary Hershorn, NTB scanpix

Studentforsikring rimeligst

De som kommer desidert rimeligst ut, er de som studerer i utlandet.

ANSAs studentforsikring via American International Group (AIG) tilbyr en standardforsikring som varer i 12 måneder (globalt) for cirka 3000 kroner.

I Australia, Europa og spesielt Norden er det enda rimeligere.

Er man vanlig feriereisende med planer om en ekstra lang tur eller et opphold over tid i fjerntliggende strøk, blir prisen betraktelig høyere. En utvidet reiseforsikring som varer i seks måneder, vil koste mellom 8000 og 10.000 kroner for personer over 35 år, og det dobbelte for et helt år.

FORSIKRINGSSJOKK: Raymod Haase ved reisebutikken Nomaden sier noen blir svært overrasket når de innser at vanlig helårsforsikring ikke dekker flere måneder lange reiser. Foto: AXEL SANDBERG

— Dette kan komme som et sjokk dersom reiseforsikringen er noe du først tenker på etter at ferien er bestilt. Det er en del kunder innom som planlegger sitt livs reise, uten å være klar over at den vanlige reiseforsikringen ikke gjelder i mer enn noen uker, sier Raymond Haase ved Nomaden reisebutikk i Oslo. Hvor drømmer du om å reise i år?

LOKALE REGLER: Dersom du studerer i utlandet, vær obs på at noen studiesteder – blant andre en del amerikanske– krever at du har lokale forsikringer i tillegg til vanlig studentforsikring. Her fra Hardvard-universitetet. Foto: Brooks Kraft, Corbis

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!Butikken spesialiserer seg på reiseeffekter, bøker og kart beregnet på turer av det mer omfattende og strabasiøse slaget. Butikksjefen har inntrykk av at norske forsikringsselskap rett og slett nedprioriterer kunder med langvarige reiseplaner.

— Mange spør om jeg kan gi den hemmelige oppskriften på hvordan man skaffer seg billigere forsikring. Dessverre virker det som om forsikringsselskapene er nokså like prismessig, legger han til.

Se vår store test:

STUDENTER: De som kommer rimeligst fra ekstrautgiftene for langtidsforsikring, er studenter. Foto: GaudiLab, NTB scanpix

Helfo i EuropaDersom du oppholder deg i Europa, for eksempel i Spania vinterstid, har du imidlertid en del rettigheter gjennom EØS-avtalen. Med et Europeisk helsetrygdkort (Helfo) kan du benytte deg av helsetjenester på lik linje med lokalbefolkningen der du befinner deg.

Men Helfo fraråder å satse på Helfo-kort som eneste forsikring mot sykdom og ulykker.

— Helserettighetene du har etter EØS-avtalen, er begrensede. Helfo anbefaler at du i tillegg til Europeisk helsetrygdkort tegner en reiseforsikring før du reiser på ferie. Nødvendig hjemtransport til Norge ved sykdom eller ulykke dekkes ikke av helsetrygdkortet, forklarer avdelingsdirektør Karin Synnøve Jarnæs i Helfo utland.

Storskadestatistikken er enorm utenlands:

SHANGHAI: Det lønner seg å undersøke vilkårene i forsikringen før du satser på å overvintre i utlandet, som for eksempel i Shanghai, Kina. Foto: Marianne Løvland, NTB scanpix

Utenlandske selskapEn mulighet dersom dubefinner deg utenfor Europa og skal bli værende lenge i ett land, for eksempel Thailand, er å tegne privat forsikring lokalt. Dette vil kunne gi deg god tilgang på lokale helsetjenester, men vil ikke dekke syketransporten hjem til Norge.

Det finnes også internasjonale forsikringsselskap som tilbyr utvidede reiseforsikringer til nordmenn, ofte til langt lavere priser enn de norske.

World Nomads, Columbus Direct og TravelSafe er blant disse. Ved henvendelse til førstnevnte kunne vi fritt velge det antall måneder forsikringen skulle gjelde, og fikk et tilbud om 12 måneder for rundt 10.000 kroner.

Hadde vi valgt «Verden utenom USA» ville vi fått forsikringen mellom 1000 og 2000 kroner billigere – altså godt under halv pris sammenlignet med de norske selskapene vi har undersøkt.

GIR REISERÅD: Assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland. Foto: Ørn Borgen

— Uten å kjenne de utenlandske produktene og vilkårene i detalj, er erfaringen at reiseforsikringene i Norge er mer omfattende og har bedre vilkår. Jeg vet at selv velstående amerikanere «misunner» oss den norske reiseforsikringen, hevder assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland.Hun poengterer at reiseforsikring som gjelder kun innenfor Europa, er betraktelig rimeligere.

Ble ikke reisen helt som forventet?

SYDEN-SIKRING: Mange nordmenn bor deler av året i sydlige strøk. Helfo-kort dekker noen, men langt fra alle, eventuelle helseutgifter. Her fra Colliore i syd-Frankrike, nær grensen til Spania. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix

Utvid underveisDersom du reiser av gårde uten noen fast dato for retur, kan det være en idé å utvide forsikringen underveis, slik at du ikke har punget ut for flere måneder enn du faktisk trenger.

— Det er fullt mulig å kjøpe forlengelse av reiseforsikringen når man er på reise, men det må gjøres før den foregående forsikringen utgår. I tillegg må den være betalt før den er gyldig. Men det enkleste er å ha en reiseforsikring som dekker antallet dager man skal være på reise. For de aller fleste er dette klarlagt før avreise, sier Vennesland.

Les mer om reiseforsikring: