1. Spar tid – reis med håndbagasje

Norske Gunnar Garfors har besøkt alle verdens land i tillegg til å sette en god del reiserekorder – som å besøke 19 land på 25 timer, fem verdensdeler på ett døgn og 20 amerikanske stater innen et døgn.

Han har gjort seg en mengde reiseerfaringer.

— Velg alltid bare håndbagasje. Ta eventuelt med en sammenleggbar bag om du skal på shoppingtur. Det gjør det lettere å reise, er mer miljøvennlig og fleksibelt. Og ofte billigere, sier Garfors.

Selv tar han alltid med seg dressjakke for å kunne pynte seg og ha ting på innerlommen.

Håndbagasje er kanskje ikke så enkelt for en småbarnsfamilie som må ha med seg litt av hvert, men Garfors mener likevel at de aller fleste vil klare å pakke litt enklere om de virkelig forsøker: Pakk klær du kan bruke flere ganger i ulike sammenhenger – og ta med tilbehør som gjør antrekket penere.

VELG HÅNDBAGASJE: Håndbagasje er det enkleste å reise med, mener reiseekspertene. Jo lettere koffert, jo mer kan du ha med deg. Foto: Kristine Grue Langset

2. Hvor mye kan du ha med deg?Dobbeltsjekk alltid med flyselskapet hvor mange kilo du kan ha med i håndbagasjen. Det kan være store variasjoner blant de ulike selskapene, på innlands— og utenlandsreiser og på oversjøiske reisemål.

Håndbagasjereglene varierer også med hvilken flyklasse du reiser med. Norwegian og Ryanair tillater ti kilo i håndbagasjen, SAS åtte kilo.

3. Ta med vaskepulver og klær du kan gi bort

På lange reiser pakker Garfors alltid med seg vaskepulver, for nettopp å ha med mindre klær. Det er mulig å skylle opp klær i vasken på hotellrommet eller på et vaskeri.

Et annet tips er å ta med klær du bruker på reisen, men etterpå donerer bort til et godt formål på reisemålet. En god gjerning og ekstra plass i bagasjen.

Ikke bli stemplet som reiseamatør. Her er ekspertens beste pakketips:

REISEVANT: Globetrotter Gunnar Garfors er yngste nordmann som har besøkt alle verdens land. Han har gjort seg noen nyttige pakke- og reiseerfaringer på sine turer. Foto: PRIVAT

4. Hvor er det billigst å bestille hotell?Sjekk gjerne bestillingsnettsider som Hotels.com og Booking.com for hotellrom, men ta alltid en ekstra sjekk med hotellets egne nettsider.

Det kan også være lurt å til og med ringe hotellet før du bestiller da det hender at hotellets selv har gode tilbud og vips, så har du gjort en god handel.

Sjekk denne listen:

UTSIKT: Det lar seg fint gjøre å få hotellrommet gratis oppgradert eller bli oppgradert for en liten sum. Det kan bety et rom med fin utsikt – som her i New York. Foto: cate_89/Shutterstock,NTB scanpix

5. Slik får du oppgradering på hotelletHvis du har bestilt hotellrom i en storby og ankommer litt utpå ettermiddagen, høyner det sjansen for å få en oppgradering av hotellrommet. Sjansen øker ytterligere hvis du skal bo i en til to netter.

Hotellene vet om de blir booket opp innen kvelden, og dermed kan du være heldig å enten få en gratis oppdatering eller få et bedre rom til en liten ekstra kostnad. Vær blid og hyggelig – og spør pent! Høflighet fungerer overalt.

En annen ting er å alltid huske på å nevne spesielle dager – bursdag, bryllupsdag eller jubileum, da øker sjansene for å få spesialbehandling.

Har du vært noen av disse stedene?

6. Last ned et offline-kart til storbyturen

Det er mulig å laste ned kart til over 7000 reisemål på appen CityMaps2Go. Den samme mulighet finnes i Tripadvisor-appen og Google Maps.

Det geniale er at kartene fungerer uten internettilgang, så lenge de er lastet opp på smarttelefonen din på forhånd. Fungerer for Ios og Android.

KART: Apper som Google Maps, Tripadvisor og CityMaps2Go har kart du kan laste ned og bruke uten å bruke data eller trådløst nettverk. Foto: Google/AP/NTB scanpix

7. Fristet til å ta ut valuta i Norge?Ikke gjør det, råder forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 Gruppen.

– Hvis det er mulig, så bør du ta ut penger i landet du besøker. Her hjemme får du dårligere kurs enn du gjør ute, og bankene tar ofte et gebyr for uttaket, sier Gundersen.

Fem korte tips om kortbruk:

Vekslingskursen i norske banker er ofte ekstra dårlig på små og mer eksotiske valutaer.

Når du betaler utenlands, husk alltid å betale i lokal valuta. Velger du å betale i norske kroner er det butikken som setter kursen og da ender du opp med å betale mer for varen enn nødvendig.

Å bruke kredittkort i utenlandske minibanker gir ofte store uttaksgebyrer og valutapåslag.

En del reisemål bruker fortsatt magnetstripen:

VALUTA: Hvis det er mulig, så bør du ta ut penger i landet du besøker, da sparer du penger på gebyr. Husk å alltid velge lokal valuta når du betaler med kort. Foto: Jon Hauge

8. Reiser du med barn? Her får du gode råd:— Forberedelser er det viktigste punktet som legger grunnlaget for en vellykket ferietur med barn. Man gjør seg selv en stor tjeneste ved å forberede seg på forhånd, da takler man som regel uforutsette situasjoner ekstra godt, sier Charlotte Edøy som driver nettstedet reismedbarn.no.

— La barna være med å planlegge turen. Uansett alder så får det barn til å føle seg viktige når de får være med på å bestemme hva dere skal ta dere til på tur. Er de store nok til å forstå så kommer de nok ikke til å klage på opplevelsen etterpå dersom det ikke sto til forventningene, legger hun til.

Edøy har tre tips for en vellykket tur:

Pakk et reiseapotek

– Solkrem.

– Alovera-gelé, lindrer huden etter mange timer i solen.

– Febernedsettende/termometer.

– Desinfiserende plaster.

– Eurax, mot stikk av ulike typer.

– Sårpleie.

– UV-klær til de minste.

– Sea-band mot reisesyke.

– Antibac og våtservietter

Pakk med underholdning til (fly-)turen.

– En guidebok for barn over severdighetene som dere har planlagt å besøke.

– Reisespill/magnetspill

– Pakk små overraskelser som barna kan få fordelt utover flyturen. Det behøver ikke være store ting, men alt fra en rosinboks til en pakke med post-it-lapper og spill «hvem er jeg» med de eldste.

– Nettbrett med underholdning

— Uansett hva du måtte ende opp med å ta med deg av overraskelser, ikke bruk opp eller introduser alt på en gang, rasjoner gjerne og gi dem en ting av gangen slik at de ikke går så fort lei, sier Edøy.

Pakk organisert.

Smart pakketips til flyturen eller håndbagasjen:

— Håndbagasjen er som regel fylt med all verdens ting. Alt fra bleier, reiseapotek, rene skift, underholdning, snacks, mat og reisedokumenter. Sorter og pakk alt i forskjellige tøyposer eller klipsposer. Når en gråter fordi smokken er borte og en annen gjerne skulle hatt tegnesakene sine, er det veldig kjekt å kunne dra frem den posen som inneholder akkurat det du leter etter, sier Edøy.

Sjekk denne før du bestemmer deg:

9. Pakk smart

Små, gjennomsiktige plastposer med glidelås på toppen er supre til mobilladere, PC-ladere eller telefonkort.

Det er enkelt og gjør det praktisk å få øye på tingene i kofferten. Gamle solbrilleetui kan også fungere som beholdere for ladere og lignende.

Sjekk hvordan en proff gjør det:

HÅNDBAGASJE? Ja, det er mulig å få med seg veldig mye i håndbagasjen. Skal du på shopping, ta med en ekstra kanvasveske du kan fylle. Foto: Dag W. Grundseth

10. Ta med en tom vannflaskePå flyplasser kan du fylle opp vannflasken igjen etter sikkerhetskontrollen – så slipper du å kjøpe nytt vann hele tiden. På aller fleste flyplasser er det satt opp vannstasjoner ved gatene. Billig og miljøvennlig!

Kilder: Forbes, Huffington Post, The Telegraph, reiseredaktør, SAS, Helge Baardseth, reismedbarn.no, venner, kolleger og familie.

Få flere tips og råd til reisen:

Slik pakker du kofferten effektivt

Dette er de dyreste landene å bli syk i

Slik sikrer du deg rimelige flybilletter

Gjør du denne feilen når du sjekker inn?

Har du glemt noe på reise? Slik finner du det igjen