Det er mange ting flypassasjerer irriterer seg over i luften. Men det er også mye rart passasjerer kan finne på som kabinansatte kunne klart seg foruten.

USA Today spurte en rekke kabinansatte om hvilke passasjervaner som irriterer mest. Vi snakket med kabinvert Kjetil Frydenlund, som har flydd for SAS i 12 år. Totalt sett kom det frem mange gode tips og råd som reisende bør pakke med seg ved neste flyreise.

Dette bør du ikke gjøre:

 1. Ikke ta med for mye håndbagasje. Er bagen så tung at du selv ikke klarer å løfte den opp i hattehyllen, har du mest sannsynlig pakket for mange kilo.

2 ) Ikke skift bleie i setet eller på spisebrettet, skriver USA Today.

 1. Hvis ikke leselyset skrur seg på når du trykker på knappen, har du mest sannsynlig kommet borti feil knapp. Flyvertene synes ikke det er festlig når passasjerer trykker på knappen for kabinassistanse utallige ganger.

 2. Å lakkere negler er ikke OK. Det kan være veldig sjenerende for allergikere og kan fremkalle sterke allergiske reaksjoner. Du vinner heller ingen pris om du klipper negler om bord.

 3. Er det ikke plass til håndbagasjen i hattehyllen over deg? Ikke la den stå i midtgangen og forvent at den vil forsvinne av seg selv. Se etter ledig plass andre steder i flyet, råder Frydenlund.

 4. Kabinpersonalet liker ikke å bli plystret på eller knipset til når passasjerer trenger assistanse. Du kan plystre på hunder, ikke mennesker. Frydenlund kan fortelle at dette heldigvis skjer i stadig mindre grad.

 5. Det er begrenset med garderobeplass om bord. Forvent ikke at jakken, kåpen eller pelsen vil bli hengt opp.

Å lakkere negler er ikke OK...Du vinner heller ingen pris om du klipper negler om bord.

 1. Toalettene er ofte plassert i samme område som flyets kjøkken, og mange passasjerer bruker området til å strekke på beina. Husk at dette er «pauserommet» til de kabinansatte, og en albue i siden er det ingen som setter pris på.

 2. Styr unna erter, kål og brus i luften. Har du spist ting som avgir gasser, gå på toalettet.

 3. Når kabinbesetningen er på sine serveringsrunder og spør hva du vil ha: ta ut øreplugger og høretelefoner. Det er uhøflig å sitte med dem på når noen snakker til deg, sier Frydenlund.

 4. Mange passasjerer forstår ikke at elektroniske artikler skal skrus helt av. Kabinbesetningen må gjenta seg selv ganske mange ganger i løpet av en arbeidsdag.

 5. Så fort landingshjulene treffer bakken, hører man «klikk, klikk, klikk» i hele kabinen. Ikke ta av deg sikkerhetsbeltet før flyet har parkert ved gaten. Den farligste delen av en flyvning er når flyet er på bakken. Konsentrasjonen av fly er høy.

 6. Når lyset for sikkerhetsbeltet skrus av, spretter folk opp av setet. Greit når man er i luften og vil strekke på beina. Like greit er det ikke når flyet står ved gaten og alle vil av. Ingen kommer noen vei før det er bevegelse fremst i flyet. Slapp av mens du kan.

 7. Barn som sparker i setet er aldri gøy for noen.

 1. Barnefamilier som etterlater mye søppel og rot. Det er ingen som blir lei seg om man tar grovrydding rundt setet.

Barn som sparker i setet er aldri gøy for noen

 1. Personlig hygiene er en fin ting. Ta en dusj før du reiser og bruk deodorant. Det er ikke en gunstig situasjon når medpassasjerer må be om et nytt sete på grunn av vond lukt.

 2. Det er alltid hyggelig med mennesker som viser at de er glad i hverandre, men ikke overdriv. For mye kjærlighet kan virke sjenerende på andre om bord.

 3. Ta på deg skoene når du går rundt i kabinen. Spesielt om du skal på toalettet, skriver USA Today.

 4. Forsøk å holde ben og armer innenfor armlenet når maten serveres.

 5. Det er ikke noe i veien for å nyte medbrakt mat og drikke om bord på flyet. Men alkohol er ikke tillatt og mat som lukter altfor mye, kan du gjerne spare medpassasjerene dine for.

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE,BT REISE,REISE-Adressa

Følg oss på Twitter:

@aft_reise