— Mat, kultur og opplevelser er blitt stadig viktigere for nordmenn som drar utenlands, og spørsmålet er når det slår til også når vi drar på norgesferie. Jeg tror tiden er inne for at flere nordmenn er sultne på lokal mat, sier fagsjef Robert Hval Straumann i Hovedorganisasjonen Virke.

GÅRDSHOTELL: Madame Tvetens historie strekker seg tilbake til 1823. Gården ligger i Lier, og har gode overnattingsmuligheter i en flott gammel gård. Foto: Madame Tveten

Kysten rundt har flere bedrifter valgt å satse på lokal, kortreist mat. Historien rundt både gården, området og matproduksjon fortelles nysgjerrige turister.Virke har de siste årene opplevd at flere restauranter og hoteller bygger produktet sitt rundt lokal mat og opplevelser rundt byene og på bygda.

— Det er blitt enormt mange tilbud av lokal mat og drikke rundt om i Norge, og de holder stadig høyere kvalitet. Mange er startet av entusiaster som er genuint interessert i matkultur, og så viser det seg at produktet er så godt og så populært at det kan bli en viktig inntekt, sier Straumann.

Han tror det er en viktig del av turistsatsingen landet rundt i dag.

KOSELIG GÅRD: På Gurebo Gård i Grimstad tilbys det hesteridning, og masse andre aktiviteter om sommeren. Foto: Gurebo Gård

— Hvem blir ikke fristet av å drikke øl som er brygget i kjelleren på hotellet, eller å spise ost til frokost fra ysteriet som ligger rundt svingen før fergeleiet? Det er et viktig utstillingsvindu for lokale produsenter. Jeg tror det er gjensidige gevinster å hente her, sier Straumann.

- Nordmenn bør prøve noe nytt på tur i Norge

UNIKT KULTURLANDSKAP: Søya Gårdsutsalg ligger sør i Gjesdal i Rogaland. Foto: Søya Gardsutsalg

Noen utfordringer er det for bedriftene som satser. Straumann trekker frem særlig to ting som utfordrer: Markedsføring og få nordmenn til å stoppe.— Jeg mener at mange går glipp av fantastiske opplevelser og gode matminner når de kjører forbi gårdene. Det er jo et paradoks at vi kjøper med oss oster og andre godsaker fra sydenferien, men aldri har vært innom gården rett ved hytta, sier han.

HØYT TIL VÆRS: Teveltunet Fjellstue utenfor Trondheim tilbyr mange aktiviteter som zip-line, skogsløype og guidede turer. Foto: Marius Rua

I Norge jobber næringsorganisasjonen Hanen med markedsføring for bygdeturisme, gårdsutsalg og lokale kafeer.— Den markedsføringen de gjør er veldig viktig. Dette er mange små aktører som alene ikke har ressurser til å bli kjent i markedet, sier Straumann.

Han mener at bedre skilting langs veiene må til for at bedriftene skal ha livets rett.

BESØKE GJETER: Veen Gard og gårdscamping ligger ved Bjerkreimsvassdraget, nord for Egersund. Her kan du hilse på geitekillinger, og det selges også geiteskinn her. Foto: Veen Gard og Gardscamping

— Det høres kanskje ut som en bagatell: Stedene må få lov til å sette opp skilt om at de finnes. Vi har hatt en prosess med departementet, og vi håper nå at gårdsutsalgene og spisestedene kan få lov til å vise bilturistene hvor de er, sier han.

Optimisme blant gårdseierne

MASSE DYR: På Bergvang i Asker har de massevis av dyr – som lamaer og alpakkaer. Holder åpent i helgene om sommeren. Foto: Tordis Ødbehr

Syv av ti nordmenn på ferie i eget land, viser tatt fra NHO Reiseliv. Det er oppgang fra i fjor, og kan være godt nytt for flere av bedriftene som driver med turisme i bygdene.Ifølge en undersøkelse foretatt av Hanen foretok bedriftene innen med bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske, er ca. 74 prosent svært eller ganske optimistiske når det gjelder fremtiden for deres egen virksomhet.

Vi spurte Hanen om noen gode tips til gårdsbesøk i Sør-Norge:

BERGEN OG OMEGN:

Øvre-Eide Gård – ligger ved Jordalsvannet i Eidsvåg, fem minutters biltur fra Bergen. Gårdsdrift med dølehest og fjording, samt mange flere dyr. Tradisjonsrikt område med spennende historie fra før 1000-tallet. Les mer på www.ovre-eide.no.

GAMMELDAGS GLEDE: Huse Gjestegard i Kinsarvik ligger rett ved «porten» til Hardangervidda. En kan overnatte i de flotte gamle husene eller på gården. Foto: Liv Journn Gausel

Huse Gjestegård – ligger i Kinsarvik i Hardanger. Overnatting på gården eller i hus på husmannsplassen. Flott turmuligheter opp Husedalen og innover Hardangervidda. Les mer på www.huse-gjestegard.no. Sivle Gard – ligger i Stalheim i nærheten av Voss. Gården ligger i brattlendt, typisk vestlandsk natur i Nærøydalen som står på UNESCOs verdensarvliste. Driver økologisk jordbruk. Les mer på sivlegard.com.

DRIVER ØKOLOGISK: Sivle Gard i Stalheim ved Voss ligger i et vakkert fjord- og fjellandskap. Råvarene her produseres økologisk. Foto: Kyrre Wangen

KRISTIANSAND OG OMEGN: Trine på Gården – ligger i Søgne. Holder matkurs i blant annet lokale mattradisjoner, og har gårdsbakeri og butikk. Les mer på trinepågården.no.

Gurebo Gård – ligger i Grimstad. Tilbyr hest— og kjerre-turer, utleie av hytter, båt og har lavvo. Åpen dag hver onsdag om sommeren. Les mer på www.gurebo.com.

SPENNENDE HISTORIE: Øvre-Eide Gård ligger kun fem minutter fra Bergen. Her skal det ha bodd en småkonge før Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. I dag kan en hilse på dyrene, går turer rundt på området og smake på lokalmat. Foto: Øvre-Eide Gård

Heddan Gård – gjestegård i Tingvatn nord for Lyngdal. Gården ligger usjenert i kanten av villmarken, tilbyr vandreturer, god mat, overnatting og fiske. Les mer på www.heddan-gard.no. STAVANGER OG OMEGN:

Voll Ysteri – gammelt ysteri med lang historie og tradisjon på Jæren. Jærosten er den første autoriserte osten laget av rå melk i Norge. Utsalget er åpnet torsdag ettermiddag. Les mer på www.vollysteri.no.

Søya Gårdsutsalg – ligger i Gjesdal, 35 minutter fra Stavanger. Det finnes fire utleiehytter på området, i tillegg til et omfattende utsalg med mye gårdsmat, egen kaffeblanding og kunst. Åpent søndager fra 13–17. Les mer på www.soeya.no.

Veen Gard og Gardscamping – ligger ved Bjerkreimsvassdraget, nord for Egersund. Utsalg av blant annet geiteskinn, og du kan besøke dyrene på gården. Leier ut hytter og det er plasser til campingvogner. Les mer på www.veengard.no.

TRONDHEIM OG OMEGN:

Ersgard – ligger i Stjørdal, seks kilometer fra Trondheim. Tilbyr overnatting på bed and breakfast på den 250 år gamle gården. Les mer på www.ersgard.no.

Teveltunet Fjellstue – ligger i Meråker. Tilbyr mange aktitiveter fra snøscooterkjøring og klatrepark til guidede fjellturer og ølsmaking. Les mer på teveltunet.no.

HISTORISK SUS: Bårdshaug herregård ble bygd i Orkanger på 1800-tallet, og var i sin tid en prestebolig før den ble kjøpt av minister og arkitekten Christian Thams. Gården er godt bevart med en blanding av nasjonalromantisk og internasjonal stil. Foto: Bårdshaug gård

Bårdshaug Herregård – ligger i Orkanger. Herregården ble bygget på 1800-tallet, og tar i dag imot gjester. Den er også en del av De historiske hotell og spisesteder i Norge. Les mer på baardshaug.no. OSLO OG OMEGN:

Bergvang – ligger i Asker. Gården er dyrerik med alpakkaer, lamaer, høylandsfe, minigris og shetlandsponnier for å nevne noen. Har gårdsutsalg. Åpent hver helg om sommeren. Les mer på bergvang.no.

EPLER: Hemlaga på Næs i Brandbu på Hadeland er kjent for epleproduksjonen sin. Foto: June Persdatter

Madame Tveten – gårdshotell i Lier. Gården er fra 1823, og åpnet først for gjester i 2004. Har restaurant, overnattingsmuligheter og sommerkafé. Les mer på madametveten.no. Øvre Næs – ligger i Brandbu. Driver med kyr, skog og epler. Kjent for sine eplebaserte drikker og kaker. Les mer på hemlaga.no.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om ferie i Norge: