Nordmenn sier de vil på ferie til Italia og Kroatia, men ender opp med å bestille tur til Bulgaria eller Tyrkia. Det er rimelige reisemål med mye valuta for pengene.

Bransjen følger nøye med på Tyrkia og kapasiteten er noe redusert for sommeren på charter.

— Årsaken til at kapasiteten er redusert er at operatørene kan benytte flyene bedre på andre destinasjoner, som igjen betyr å tjene mer penger, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise.

Avhengig av nordmenns reiselyst til landet kan bety prisras på flybilletter og pakkereiser når sommeren nærmer seg, ifølge Berge.

— Prisene til Tyrkia sommeren er allerede lavere enn andre land, hvis du gjør fri søk på pakker i juli så ser man at man får meget gode hoteller til mye lavere pris enn for eksempel Spania. Det positive med Tyrkia er som sagt prisen, men også at Tyrkia har mange flotte familiehoteller til lav pris. I tillegg er tyrkiske lire meget gunstig sammenlignet med euro, dollar, pund, legger han til.

Hvor reiser du neste år? Her får du råd:

HVOR REISER VI? Vi drømmer om Thailand og Italia, men reiser til Spania, Hellas, Tyrkia, Bulgaria og Kroatia, viser undersøkelsen fra Finn Reise. Foto: Aleksandar Todorovic, Fotolia

Bare prisen er lav nok, reiser vi

Tyrkia er et av verdens mest besøkte land, men om de urolige tidene og nærheten til Syria får noen effekt på besøkstallene neste år er for tidlig å si.

— Når det gjelder Tyrkia, så har vi merket at reiser dit ikke selger like bra som i fjor, men det er litt for tidlig å se hvor store konsekvenser uroen får for det endelige sommersalget vårt, uttalte kommunikasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving tidligere denne uken.

En eventuell overkapasitet og lavere etterspørsel fører til lavere priser. Berge legger til at mange nordmenn nok vil se an situasjonen, men at flere vil ta sjansen på å reise til Tyrkia neste sesong.

— Bare prisen er lav nok reiser nordmenn. Mange vil finne ut når de kikker nærmere på situasjonen i Tyrkia at landet er stort og det er lite sjanse for det man ser i mediene , sier Berge.

Ja, vi elsker øyer:

Nedgang i antall utenlandsreiser

Totalt er det færre som skal på flere utenlandsturer neste år. Kun én av fire, ifølge en fersk Norstat-undersøkelse presentert av Finn Reise.

Det er en nedgang sett mot tallene fra i fjor, hvor nesten hver tredje nordmann opplyste at de skulle på mer enn to utenlandsreiser.

— Det er ganske markant nedgang. Men det gjelder ikke alle aldersgrupper, sier Terje Berge.

Larsen-Vonstett i Ving tror det er storbyferien som ryker først, hovedferien går sin gang for nordmenn flest.

I aldersgruppen 60 år og oppover skal tre av ti på tre eller flere utenlandsreiser neste år.

Norge er nordmenns ferieland nummer én, tett fulgt av Spania, Sverige, Danmark og Hellas. Topp fem klassiske «Syden»-reisemål for 2016 er Kreta, Mallorca, Gran Canaria, Rhodos og Algarve i Portugal, viser undersøkelsen.

Hver vinter invaderes denne øya av nordmenn:

DRØMMER OM NEW YORK: Nordmenn drømmer om å reise til New York i 2016. Sammen med Barcelona, London og København er det storbyene vil helst vil reise til, viser fersk reiseundersøkelse. Foto: IM_photo

Hverken vær eller krone betyr så mye

Nordmenn lar seg angivelig ikke stoppe av dårlig kronekurs eller dårlig vær. Over halvparten sier at kronekursen ikke påvirker ferievalget.

80 prosent av de spurte sier at årets dårlige sommervær ikke påvirker reiseplanene for sommeren 2016. Kvinnene er ikke helt enig i dette, og 20 prosent svarer at de i større grad vil prioritere utenlandsferie, mot 13 prosent av mennene.

NEDGANG I UTENLANDSREISER: Kun én av fire sier de skal på flere utenlandsreiser neste år, det er en nedgang på seks prosent fra året før. Kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise presenterte nye reisetall denne ukne. Foto: Knut-Erik Mikalsen

— Her skiller de yngste seg fra resten av befolkningen ved at de er de mest værsyke. 29 prosent av de mellom 18 og 29 år garderer seg mot en sommerferie foran peisen ved å heller reise til utlandet neste sommer, sier Berge.

Ving sier flere allerede har sikret seg sommerferien.

— For inneværende vinter har vi så langt solgt åtte prosent flere reiser til bedre lønnsomhet enn på samme tid i fjor. For sommeren har vi solgt 22 prosent flere reiser til bedre lønnsomhet enn på samme tid i fjor, uttalte informasjonsansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett tidligere denne uken.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Den norske kronen begynte å dale mot dollar, pund og euro for litt over ett år siden. I skrivende stund står dollaren i 8,67 kroner, pundet i 13,05 og euroen i 9,43 kroner viser Aftenpostens valutakalkulator.

Kjøpekraften påvirkes, men nordmenn flest lar seg styre av dårlig kurs når de velger reisemål.

New York og London er byene vi drømmer om å reise til i 2016, viser undersøkelsen fra Finn Reise.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få reiseinspirasjon her: