Høstferien er i full gang flere steder i landet. En oversikt fra Hovedorganisasjonen Virke viser at hver tredje nordmann tar høstferie en gang i løpet av denne og de neste to ukene.

Av dem skal seks av ti til utlandet, mens én av tre velger å reise på hytta. Men det er mange som blir igjen hjemme – og hvorfor ikke legge ut på en liten ekspedisjon i nabolaget?

Astrid Furholt (49) er profesjonell eventyrer og har vært på tøffe ekspedisjoner: På Grønland, i Patagonia, Spitsbergen og om ett år skal hun gå i Amundsens fotspor til Sydpolen.

Selv om hun er en mer ekstrem turentusiast, så understreker hun at

. Det handler om å komme seg ut og utforske skogen.

EKSPEDISJONER: Astrid Furholt har vært på flere ekspedisjoner. I 2014 gikk hun Spitsbergen på langs sammen med Børge Ousland (i bakgrunnen), Vincent Colliard og Per Saanum. Om ett år skal hun gå i Amundsens fotspor på Sydpolen. Men hun slår et slag for små ekspedisjoner i det daglige Foto: Vincent Colliard

Skal du ha med barna ut på tur kan de minste ting lokke: Er det dyrespor her? Finnes det noen fine trær å klatre i? Og hva med utsikten – hva ser vi?— Det er hverken lengde eller høydemeter som teller. Gå så langt du orker, og finn et fint sted. En liten base hvor den spennende utforskningen kan starte, er Furholts råd.

Ta sykkelen fatt i høst:

Den korte turen

Hun tror på den korte turen i hverdagen. Ta en tur på stranden, i skogen eller i fjellet rett i nabolaget. For de minste kan noen hundre meter inn i skogen være nok i begynnelsen, så turgleden får spire.

— Det fine med å starte med små turer i nærmiljøet, er at her skaper man trygghet og gode situasjoner for å lære. Fokuset kan være å ha det gøy og finne glede, uten å streve og slite og bli trette og krangle over å gå for langt. Dyrt trenger det heller ikke å bli. For rett der ute ligger skogen, i all sin høstlige prakt og bare venter på å bli utforsket av små og store turgåere. La barna spikke noe gøy av pinner eller få dem til å samle fine blader med høstfarger på. Finn ut av hvilke trær som hører til hvilke blader, sier hun.

KORT TUR: Astrid Furholts nevø Baard Sylfest Furholt og hans kamerat Anders Botn Lunden på tur i skogen rett bak gården Furholt kommer fra i Vegusdal i Birkenes kommune. Foto: Astrid Furholt

Furholt er glad i å brenne bål når hun er på tur om høsten. Få barna med på å smale tørre kvister og grener – og never til opptenning.— Nå begynner det å bli litt kaldt når man stopper opp og skal sitte ned, og da er det helt perfekt å få et bål og varme seg på. Jeg elsker brødskive med brunost, som varmes litt på bålet, så osten begynner å smelte. Dette må dere bare teste!

HØSTFERIE: Denne uken har Oslo og omegn høstferie, mens store deler av Vestlandet , Midt-Norge og Telemark innleder høstferie neste uke. Nord-Norge har kortere høstferie, som innledes denne uken. Foto: Odd Inge Worsøe

Ta med teltetDenne uken er det meldt strålende vær over store deler av landet. Furholt utfordrer til å ta en natts «ekspedisjon» med overnatting i telt.

— Det er både litt kaldt og spennende å overnatte i telt på denne årstiden. Bare husk varmt tøy og ekstra liggeunderlag, sier Furholt som selv forteller om egne ekspedisjoner og turer på astridfurholt.no og på turjenter.no.

Eller ta bilen fatt og kjør utenfor allfarvei:

Fem kortreiste turer

Vi ba Den norske turistforeningen (DNT) om fem tips til kortere turer rundt de større byene i Sør-Norge:

BERGEN:

— En super tur for familier og fiskelystne er Stølsheimen, og gjerne med et besøk på Selhamar turisthytte, sier kommunikasjonsrådgiver Christine Thune i DNT.

Hytta er lett tilgjengelig for barnefamilier, med utgangspunkt parkeringsplassen ved Kvilesteinsvatnet – derfra tar det rundt halvannen time å gå i vanlig tempo, men beregn noe lengre tid med små barn.

— Har dere god tid kan dere gå langs Selhamarvatnet, på en fin sti som går helt nedeved vannkanten, sier Thune.

STØLSHEIMEN: Utenfor Bergen ligger det flotte turområdet Stølsheimen. En fin tur for barnefamilier er å gå inn til Selhamar-hytta ved Selhamarvatn, tipser DNT. Foto: André Marton Pedersen

OSLO:

For å få utsikt over Oslomarka anbefaler DNT en tur til Hovdehytta i Asker.

— Hovdehytta ligger høyt og fritt og har videst utsikt av alle hyttene i Oslomarka. Fra hytta kan du se langt ut i Oslofjorden og til hele fem fylker, sier Thune.

Den lille, røde hytta var tilholdssted for hjemmefronten under 2. verdenskrig – og herfra hadde de god utsikt ned til Skaugum der Terboven residerte.

Det er enkelt å følge blåmerkede turstier fra parkeringsplassen nedenfor Solli, turen opp er på rundt to kilometer og passer fint for familier.

hovdehyttabruk.jpg

STAVANGER:

— Jonstølen ligger midt i Rogalands toppturparadis og er et herlig turmål året rundt, sier Thune.

Hytta er en av de nyeste i DNT-familien, og ble oppført for få år siden. Den arkitekttegnede hytta blir beskrevet som en fremtidsrettet og innovativ hytte – den er selvbetjent, har innendørstoalett, mange sengeplasser og eget isolert hunderom.

— Det er cirka 30 minutter å gå inn til hytta, og mange fine turmuligheter i området rundt.

Denne åpnet tidligere i høst:

NY: Jønstølen er hytta nummer 501 i DNTs hyttefamilie. Foto: Odd Inge Worsøe

KRISTIANSAND:

Jegersbergområdet utenfor Kristiansand er et flott turområde med mange muligheter og har blant annet en fin rundtur på ca. tre-fire timer.

— Et tips er å gå fra Presteheia ved Jegersberg. Gå ned til Grønn slette og følg lysløypa et lite stykke før du beveger deg inn på stien, sier Thune.

På turen får du god utsikt over kysten og mot Kristiansand – og et høydepunkt er Den omvendte båt (234 moh.) – her har DNT Sør en bok en kan notere navn og dato i også.

OMVENDT BÅT: Fra toppen av Den omvendte båten får du utsikt mot Sørlandskysten og Kristiansand. Foto: DNT Sør

TRONDHEIM:

I Bymarka i Trondheim går det en fin og enkel tur til inn hytta Rønningen.

— Rønningen ligger i Leinstrandmarka som er en del av Bymarka i Trondheim, og eret populært turmål hele året. Hytta er et naturlig knutepunkt for turer i området med start fra blant annetSkogly, Smistadog Granåsen. Fra parkeringsplassenpå Smistad er det fin grusvei helt inn, og det er lett å komme med barnevogn, sykkel eller rullestol, forteller Thune.

Beregn rundt to timer tur/retur. Kafeen på Rønningen er åpen hele høstferie – les mer på www.tt.no/ronningen-aapningstider.

Se flere turtips på ut.no.

Noen små ekspedisjonstips for en vellykket tur:

  • Ta med godt med niste og varm drikke.

  • Litt ekstra nøtter, tørket frukt og sjokolade til å ha på lur.

  • Drikkeflaske med vann.

  • Sitteunderlag, og ekstra varmt tøy til rasten

  • Fyrstikker og tollekniv

Ved overnatting må litt mer være med:

  • Telt.

  • Liggeunderlag: Ta gjerne med to for å skape litt ekstra varme. Med to lag isolerer det bedre mot en kald høstbakke.

  • Sovepose. Trenger du litt ekstra varme i soveposen så hjelper det med en silkelakenpose inni. (den gir ca. 5 grader ekstra varme, og allerede nå kan det være godt med ullsokker og lue på).

  • Primus, stekepanne og kokekar, ta gjerne med litt ferdiglaget pannekakerøre på flaske og stek baconterninger til en perfekt turmiddag.

  • Varmt tøy, tykke sokker og lue.

  • Ha alltid med litt førstehjelpsutstyr, selv på små turer.

  • Søppelpose. Ta alltid med all søppel hjem.

Kilde: Astrid Furholt

Skal du på Norgesferie snart? Her får du reisetips:

Norge rundt måned for måned

Norsk tettsted blant de fineste i Europa

Her er Norges nyeste landemerke

Se Vøringsfossen på en helt ny måte

Er dette ni av de fineste fjellturene i verden?

Han får betalt for å gå Norge på kryss og tvers i ett år

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen